Η Κύπρος με τον χάρτη που έστειλε στον ΟΗΕ όρισε και την Ελληνική ΑΟΖ περιλαμβάνοντας και το Καστελόριζο,περιορίζοντας τις Τουρκικές φιλοδοξίεςΔημοσιεύτηκε Στις

Η Κύπρος με τον χάρτη που έστειλε στον ΟΗΕ όρισε και την Ελληνική ΑΟΖ περιλαμβάνοντας και το Καστελόριζο,περιορίζοντας τις Τουρκικές φιλοδοξίες ,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Δημοσιεύτηκε σήμερα από την Καθημερινή της Κύπρου ο χάρτης με τις συντεταγμένες για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου.

Τον συγκεκριμένο χάρτη κατέθεσε η Λευκωσία στον ΟΗΕ προκειμένου να αποκρούσει τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στον χάρτη αυτό ορίζεται η ΑΟΖ κατά τέτοιον τρόπο που επί της ουσίας ορίζει και την ελληνική ΑΟΖ περιλαμβάνοντας και το Καστελόριζο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος χάρτης περιορίζει την Τουρκία από τις υπέρμετρες φιλοδοξίες της για καταπάτηση ταυτοχρόνως της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να συναντάται η τουρκική με την αιγυπτιακή και τη λιβυκή ΑΟΖ.

Η Κύπρος με τον χάρτη που έστειλε στον ΟΗΕ όρισε και την Ελληνική ΑΟΖ περιλαμβάνοντας και το Καστελόριζο,περιορίζοντας τις Τουρκικές φιλοδοξίες ,AllTimeClassic

                                                            Πηγή Φωτογραφίας Καθημερινή Κύπρου

Είναι γνωστόν ότι η Άγκυρα αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ, για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να “συμμετέχει ” στον ενεργειακό πλούτο της Aνατολικής Μεσογείου,χωρίς να έχει ουσιαστικά κανένα νόμιμο δικαίωμα.

Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές. Οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ του Λιβάνου.

Ο χάρτης συνοδεύεται από επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η βέβαια η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η κυρία Μόργκαν Ορτάγκος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις πλωτών γεωτρήσεων σε μια περιοχή που διεκδικείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ της» και χαρακτήρισε την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» ως ένα «πολύ προκλητικό βήμα» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή ».

‘Οπως είναι φυσικό η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική και οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες».

«Οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκηπρίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012» καταλήγει η ανακοίνωση.