Η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας και στο βάθος οι ΗΠΑ.Θα υπάρξουν αντιδράσεις ;Δημοσιεύτηκε Στις


Έρχεται σήμερα, εν μέσω Μαραθωνίου,  στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping , ο οποίος θα επισκεφθεί την Δευτέρα μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη τις εγκαταστάσεις της COSCO στο Πέραμα όπου και θα υπογράψει και μια σειρά νέων συμφωνιών  στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας –Κίνας.

Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου , η απόφαση για την οποία πάρθηκε  στη διάρκεια της παραμονής του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σαγκάη υπερβαίνοντας  την συνήθη διπλωματική πρακτική , καταδεικνύει, χωρίς αμφιβολία,  το ενδιαφέρον της Κίνας για την παραπέρα διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων της με την Ελλάδα και μέσα από αυτή την εξέλιξη , την ενίσχυση της παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η προσεκτική παρατήρηση της Κινέζικης πρακτικής στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής επιλογής γνωστής με την ονομασία «Μία ζώνη, Ένας Δρόμος» ( Belt and Road Initiative), καταδεικνύει ότι η Κίνα επενδύει ήδη σε χώρες της ευρύτερης Μεσογειακής Λεκάνης, όπως  η Σαουδική  Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και  ως ένα βαθμό και το Ιράν από το οποίο η Κίνα αγοράζει πετρέλαιο.

Αν και στο Σινικό ενδιαφέρον για την περιοχή έχει προς το παρόν τουλάχιστον δεσπόζουσα θέση, η  εμπορική διάσταση και η ως εκ τούτου η δημιουργία υποδομών για την προώθηση των Κινεζικών προϊόντων στην Κεντρική Ευρώπη,  το ενδιαφέρον αυτό δεν εξαντλείται στη διάσταση αυτή. Εκτείνεται και στον τομέα της ενέργειας , ζήτημα κομβικής σημασίας για την Κίνα . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός , ότι η Κινεζική εταιρεία ενέργειας Petrochina, παρουσίασε πριν μερικά χρόνια στο Χιούστον του Τέξας τις εκτιμήσεις της για την ύπαρξη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης γνωστής και με την ονομασία «Λεκάνη του Ηροδότου».  Οι εκτιμήσεις της Κινεζικής εταιρείας επαληθεύτηκαν μετά τις πολύ πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην εν λόγω περιοχή.

Με γνώμονα την ενέργεια , η Κίνα πέρα από τις σχέσεις που αναπτύσσει με την Σαουδική Αραβία και διατηρεί με το Ιράν , καταδεικνύοντας και την  κινέζικη ικανότητα στη δημιουργία και διατήρηση ισορροπιών όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από την πανάρχαια Κινέζικη τέχνη του Φένγκ Σούϊ,  αφού η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι αντίπαλοι και ανταγωνιστές στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται ότι επιθυμεί να διευρύνει και να εμβαθύνει και τις σχέσεις της με τις χώρες που έχουν δημιουργήσει τα νέα ενεργειακά «τρίγωνα» στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή Ελλάδα , Ισραήλ , Αίγυπτο (πρόσφατα Κίνα και Αίγυπτος εόρτασαν τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων) και Κύπρο , στα οποία  βέβαια δεσπόζουσα θέση κατέχει πρωτίστως η Ελλάδα αφού μετέχει και στους δύο σχηματισμούς, αλλά και το Ισραήλ στην ΑΟΖ του οποίου είχε βρεθεί το πρώτο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου  και του οποίου τα τεχνολογικά επιτεύγματα και προϊόντα εδώ και  αρκετά χρόνια «φλέρταρε» η Κίνα . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι  η γνωστή Κινέζικη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας HUAWEI έχει αγοράσει δύο Ισραηλινές εταιρείες, ενώ η χώρα έχει επεκταθεί και στον ισραηλινό αγροτικό τομέα αγοράζοντας μεταξύ άλλων και την μεγάλη Ισραηλινή εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων TNUVA.

Οι ΗΠΑ που θεωρούν την Κίνα τον σημαντικότερο αντίπαλο και ανταγωνιστή τους στο Διεθνές Σύστημα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή την Κινέζικη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, λόγω και των μεγάλης σημασίας στρατηγικών συμφερόντων τους στην περιοχή . Στην περίπτωση του Ισραήλ μάλιστα , έχουν παρέμβει αρκετές φορές στο παρελθόν και για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και τους φόβους τους για την ανάπτυξη των Σινο-Ισραηλινών σχέσεων και για  να ματαιώσουν διμερείς συμφωνίες, που είχαν ως αντικείμενο την προμήθεια Ισραηλινού τεχνολογικού υλικού από την Κίνα, πράγμα που είχε επιτευχθεί, χωρίς όμως να «αναχαιτίσει» το Σινικό ενδιαφέρον για την  διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν τουλάχιστον , περιοριστεί σε παραινέσεις με στόχο την αποτροπή της παραπέρα διεύρυνσης και εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας, σε κρατικό κυρίως επίπεδο.  Δεν είναι απίθανο, μετά και την σημερινή επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, να υπάρξει πιο έντονη Αμερικανική αντίδραση προς την Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.  Αυτό σημαίνει  ότι στο εξής θα πρέπει να αναζητηθούν και νέοι τρόποι  διατήρησης των ισορροπιών που είναι απαραίτητες για την επιτυχή πορεία της χώρας στο Διεθνές στερέωμα.