Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία τον Φεβρουάριο,μία πολύ σημαντική πρόκληση που απαιτεί απάντηση.Δημοσιεύτηκε Στις

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία τον Φεβρουάριο,μία πολύ σημαντική πρόκληση που απαιτεί απάντηση.AllTimeClassic

AllTimeClassic

Τον Φεβρουάριο,όπως έχει ήδη ανακοινωθεί,έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Μια επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό την σκιά της διαρκούς προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου , μιας συμπεριφοράς που αυτή την περίοδο έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ίσως όμως αυτός να είναι και ο κύριος λόγος που επιβάλλει την πραγματοποίηση της επίσκεψης , έστω και αν έχουν εκφραστεί απόψεις περί του αντιθέτου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και η μέσω αυτής παραβίαση και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έχει ως στόχο την δημιουργία προηγούμενων, τα οποία η γειτονική χώρα προτίθεται να εκμεταλλευτεί σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που προσδιορίζουν τις διμερείς μας σχέσεις και όχι μόνο.

Το κύριο ερώτημα εδώ είναι πότε και με ποια μορφή θα διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Αν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κύριος Τ. Ερντογάν δεν αρνείται τις  διμερείς συναντήσεις και συζητήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, εδώ και καιρό, δεν φαίνεται να τις θεωρεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των θεμάτων και των ζητημάτων που συνιστούν τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις. Άλλωστε η εμπειρία από τις τόσες συναντήσεις  Πρωθυπουργών των δύο χωρών και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντίστοιχων αντιπροσωπειών,δείχνει ότι ελάχιστα θετικά αποτελέσματα είχαν, με κύριο ανάμεσα σε αυτά, το γνωστό μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα την περίοδο της διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων, στην δεκαετία του ’80, όταν και οι δύο ήταν Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα.

Από το 2016 και μετά σε αρκετές ομιλίες του στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στα πλαίσια της τελευταίας επίσκεψης του στην Αθήνα, με τις διαρκείς αναφορές του στην ανάγκη  αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης , έδωσε το στίγμα, για το ποιο θεωρεί καταλληλότερο πλαίσιο για την επίλυση των ζητημάτων που προσδιορίζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και με τις άλλες  χώρες που συνδέονται με την Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτή η αντίληψη που διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αλλά και από το ενδιαφέρον και την φιλοδοξία του να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ,βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την γενικότερη στρατηγική του, για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με έντονο μουσουλμανικό χαρακτήρα.

Όπως είναι γνωστό, για τον κύριο Ερντογάν, η Συνθήκη της Λωζάννης είναι το αποτέλεσμα των σημαντικών υποχωρήσεων του Κεμάλ Αττατούρκ, που είχαν ως συνέπεια την απώλεια εδαφών,που ανήκαν στην παλαιά Οθωμανική Αυτοκρατορία  και ως εκ τούτου την συρρίκνωση της σύγχρονης Τουρκίας ,που την «διαδέχθηκε» και που συνεπώς επιβάλλεται να αναθεωρηθεί ( διάβαζε προκειμένου να ικανοποιηθούν πολλές , αν όχι όλες οι απαιτήσεις της Τουρκίας). Με αυτό ως δεδομένο, είναι μάλλον αναμενόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να προσπαθήσει να πείσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να μην αντισταθεί στο Τουρκικό αίτημα για Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, που κάποια στιγμή  θα τεθεί και επίσημα ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της ισχύος της Συνθήκης το 2024.

Φυσικά ο κύριος Τσίπρας  γνωρίζει πολύ καλά και τις δυσκολίες των διμερών διαπραγματεύσεων αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολυμερής διαδικασία Αναθεώρησης της Συνθήκης . Γνωρίζει ακόμη ότι η τρέχουσα περίοδος δεν είναι και  η καταλληλότερη για την λήψη και άλλων τολμηρών αποφάσεων . Έτσι οι βασικοί στόχοι της επίσκεψης για την Ελληνική πλευρά, είναι μάλλον αφενός η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών και αφετέρου,  μέσα από την συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η διαπίστωση των επόμενων βημάτων του Προέδρου της Τουρκίας.

Αν σε αυτούς τους στόχους προστεθεί αναφορά του πρωθυπουργού στο Δίκαιο της Θάλασσας και αίτημα για έναρξη συνομιλιών οριοθέτησης ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας των δύο κρατών και αν ανανεωθεί και η εμπιστοσύνη στο μνημόνιο Παππούλια –Γιλμάζ, και αναληφθεί νέα δέσμευση από την Τουρκία ότι θα τηρείται , πράγμα εφικτό, ιδιαίτερα μάλιστα αφού ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται και από τον νέο Υπουργό Άμυνας, ο οποίος γνωρίζει την επιχειρησιακή διάσταση των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων, τότε η επίσκεψη θα πρέπει να θεωρείται πολύ σημαντική παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες θα πραγματοποιηθεί.