Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Άνοιξε αυτές τις ημέρες τις πύλες της με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκδοτών και βιβλιοπωλών από διάφορες χώρες, η διεθνής έκθεση βιβλίου στο Κάιρο της Αιγύπτου. Η Έκθεση η λειτουργία της οποίας είχε απαγορευθεί λίγα χρόνια πριν το 2011 από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, που όπως είναι γνωστό ήταν τότε στην Κυβέρνηση της χώρας, κλείνει φέτος 50 χρόνια λειτουργίας της, και θεωρείται η πιο παλαιά και μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Συνήθως την επισκέπτονται πάνω από ένα εκατομμύριο «βιβλιόφιλοι» από διάφορες χώρες του κόσμου , και επειδή ενδιαφέρονται για τα εκτιθέμενα βιβλία και επειδή την περίοδο που διαρκεί η έκθεση τα βιβλία που παρουσιάζονται εκεί πωλούνται σε πολύ καλύτερες τιμές από ότι στην κανονική αγορά.
Δεν έλειψαν όμως και οι επικρίσεις και τα παράπονα πολλών Αιγυπτιωτών κυρίως , επειδή οι διοργανωτές αποφάσισαν φέτος να αλλάξουν την τοποθεσία της έκθεσης, και από την περιοχή Nasr City που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Καΐρου,να την μεταφέρουν στο εμπορικό κέντρο Al Tajamoa που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης . Αρκετοί Αιγύπτιοι κυρίως δήλωσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να επισκεφτούν την έκθεση στη νέα τοποθεσία της, αν και η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει τα δρομολόγια των μέσων συγκοινωνίας προς την περιοχή όπου λειτουργεί η έκθεση προκειμένου να διευκολύνει όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν.
Παράλληλα ορισμένοι βιβλιοπώλες του Καΐρου, που ασχολούνται με το εμπόριο παλαιών ή και μεταχειρισμένων βιβλίων, εξέφρασαν παράπονα,, ότι η αλλαγή της τοποθεσίας είχε και άλλες αρνητικές συνέπειες αφού ο συγκριτικά με την προηγούμενη τοποθεσία λειτουργίας της έκθεσης, πιο περιορισμένος αριθμός περιπτέρων σε συνδυασμό με το υψηλό τίμημα για την ενοικίαση τους έκανε τη συμμετοχή τους αδύνατη.
Όμως οι «παλαιοβιβλιοπώλες» παρά την πικρία από την μη συμμετοχή τους στην έκθεση, και προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης , δεν έμειναν άπρακτοι. Οργάνωσαν τη δική τους έκθεση σε κεντρική συνοικία του Καΐρου, που ήδη λειτουργεί με τον τίτλο « Al Azbakia Book Festival» και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει πολλούς ενδιαφερόμενους για αγορά παλαιών κυρίως βιβλίων.
Τα βιβλία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αιγύπτου, που από την αρχαιότητα ήταν τόπος φιλοξενίας διανοουμένων, συγγραφέων και ερευνητών. Αυτή η παράδοση αποτελεί και την εγγύηση της επιτυχίας και των δύο εκθέσεων βιβλίου που λειτουργούν αυτή την περίοδο στο Κάιρο.