Γιατί ο πρόεδρος Trump έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία για την εισβολή στη Βόρεια ΣυρίαΔημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Όσο  συνεχίζεται η επίθεση των Τουρκικών στρατευμάτων εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία και όσο  αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων και των εκτοπισθέντων λόγω της Τουρκικής εισβολής,  τόσο συνεχίζεται και η κριτική σε βάρος του Προέδρου των ΗΠΑ κ. D. Trump, γιατί έδωσε το πράσινο φως στον Τούρκο ομόλογο του κ. Ρ.Τ Ερντογάν για να θέσει σε εφαρμογή την από καιρό σχεδιασθείσα εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου,  αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης , στελέχη Υπουργείων και  ηγέτες άλλων  συμμαχικών χωρών, όπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ε. Μακρόν, έχουν επικρίνει την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου και έχουν ζητήσει την άμεση παρέμβαση του ώστε να σταματήσει η επιχείρηση-εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων στην Βόρεια Συρία, χωρίς όμως προς το παρόν αποτέλεσμα, αν κρίνει κανείς και από την πολύ χλιαρή αντίδραση με την οποία ο κ. Trump προσπάθησε να διασκεδάσει τις   σχετικές  αντιδράσεις.

Πολλοί στις ΗΠΑ και όχι μόνο εύλογα διερωτήθηκαν για τον λόγο που οδήγησε τον Αμερικανό Πρόεδρο να πάρει την σχετική απόφαση και να δώσει το πράσινο φως στον Τούρκο ομόλογο του για την συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ  γνώριζε ότι στρεφόταν εναντίον των Κούρδων οι οποίοι κατά  γενική ομολογία στις ΗΠΑ και όχι μόνο πολέμησαν σθεναρά στο πλευρό των Αμερικανικών δυνάμεων εναντίον των δυνάμεων του ISIS.

Μία μάλλον πειστική εξήγηση φαίνεται να έδωσε σύμφωνα με την έγκριτη Αμερικανική εφημερίδα « The New York Times», η δημοσιογράφος Megan McCain, κόρη του γνωστού  Γερουσιαστή John McCain (R- Arizona, υποψήφιος  των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία στις εκλογές του 2008), στην πρωινή εκπομπή της στο  Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.  Αφού εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να δώσει το πράσινο φως για την Τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ως εγκατάλειψη των συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η κυρία McCain διερωτήθηκε αν η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μία προσπάθεια απόσπασης  της προσοχής της κοινής γνώμης από την διαδικασία παραπομπής του Προέδρου Trump σε δίκη ( impeachment process) μετά την παρέμβαση του στον Ουκρανό ομόλογο του για την συλλογή ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος του γιου του τ. Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος θα είναι μάλλον ο αντίπαλος του στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές του 2020.

Η κυρία McCain χρησιμοποίησε μάλιστα μία παλαιά Αμερικανική έκφραση που υποδηλώνει την προσπάθεια να αποσπασθεί η προσοχή από ένα πολιτικό σκάνδαλο μέσα από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.  Η έκφραση που είναι γνωστή ως  « Tail to Wag the Dog», συναντάται για πρώτη φορά το 1872 στην αρθρογραφία της Αμερικανικής εφημερίδας  « Daily Republican» σχετικά με το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στην πόλη  Cincinnati της πολιτείας Ohio και είχε ερμηνευθεί ότι υποδηλώνει μια κατάσταση όπου ένας σχετικά ασήμαντος παράγων,  μεταφορικά , η ουρά ( the Tail),  επηρεάζει έναν πιο σημαντικό, μεταφορικά,  το σκύλο ( the dog) δηλαδή κάτι παρόμοιο με τη ελληνική φράση ” σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι “.

Κατά την δεκαετία του ’60  είχε διατυπωθεί μια παραλλαγή της έκφρασης σύμφωνα με την οποία δεν ήταν σωστό η ουρά των φόρων να κουνά τον σκύλο των επενδύσεων ( Don’t let the tax tail wag the investment dog),  με στόχο να αποτρέψει τους επιχειρηματίες  από την συνήθεια να λαμβάνουν αποφάσεις μόνο με φορολογικά κριτήρια.

Το 1997 η έκφραση θα αποκτήσει  και  πολιτική  σημασία , όταν θα προβληθεί η ταινία με τον τίτλο «Κουνήστε τον Σκύλο» ( Wag the Dog) με πρωταγωνιστές τον Robert De Niro και τον  Dustin Hoffman, σύμφωνα με το σενάριο της οποίας ένας  επικοινωνιολόγος και ένας κινηματογραφικός παραγωγός θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την προσοχή του κοινού από ένα προεδρικό σκάνδαλο, οργανώνοντας πολεμική επιχείρηση εναντίον τρίτης χώρας.

Το 1998 η ταινία αυτή και κατά συνέπεια η έκφραση λόγω του ομώνυμου τίτλου της ταινίας, θα συσχετισθεί με την υπόθεση Levinsky , αφού, ο τότε Πρόεδρος Bill Clinton,  τρεις ημέρες μετά την δημόσια παραδοχή ότι είχε ερωτικές σχέσεις με την εν λόγω υπάλληλο του Λευκού Οίκου, θα διατάξει πρώτα τον βομβαρδισμό ενός εργοστασίου παρασκευής φαρμάκων στο Σουδάν και στη συνέχεια τον βομβαρδισμό στόχων στο Ιράκ. Η επικρατήσασα τότε ερμηνεία για τα γεγονότα ήταν ότι ο Πρόεδρος Clinton  διέταξε τους βομβαρδισμούς για να αποσπάσει την προσοχή των Αμερικανών πολιτών από το σκάνδαλο Levinsky.

Αν και προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας κάποια σχετική απόδειξη, με δεδομένη τη σοβαρότητα της υπόθεσης της παραπομπής του Προέδρου Trump για την υπόθεση της Ουκρανίας, ο υπαινιγμός της κυρίας McCain μπορεί να θεωρηθεί  από ορισμένους, βάσιμος και με βάση την εφαρμοζόμενη πρακτική στην Αμερικανική πρωτεύουσα να ζητηθεί η διερεύνηση του. Ένα τέτοιο όμως ενδεχόμενο θα προσδώσει νέες διαστάσεις στην υπόθεση της Ουκρανίας με απρόβλεπτες τη στιγμή αυτή εξελίξεις.