Τα όσα διαδραματίζονται από χθες στη Μόρια αποδεικνύουν πως η διαχείριση του ζητήματος του μεταναστευτικού είναι πλέον εξαιρετικά σύνθετη και δεν εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις και τα όποια μέτρα πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και την Τουρκία.
Η κατάσταση είναι επείγουσα και συγκαλείται σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστούν και άλλα μέτρα για την διαχείριση του ζητήματος, ένα από αυτά θα είναι και το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την χορήγηση ασύλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει σαφή κριτήρια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα, ώστε να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αποφάσεις πρέπει να εκδίδονται πιο γρήγορα ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Αυτό αποτελεί και μια από τις υποχρεώσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
‘Οπως είναι γνωστό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο ρυθμός των επιστροφών των παράνομων μεταναστών είναι εξαιρετικά χαμηλός.Αυτό είναι και ένα από τα ζητήματα που τέθηκε από τους εταίρους στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή στον ΟΗΕ εξήγησε ότι «φθάνουμε στα όρια της ικανότητάς μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα» . Αν βελτιωθούν οι ρυθμοί επιστροφής και η ταχύτητα της διεκπεραίωσης των διαδικασιών, τότε η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Την Παρασκευή άλλωστε θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα επίσκεψη οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας,επίσκεψη στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία καθώς έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί πλέον να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Μάλιστα αναμένεται την Τρίτη, να ανακοινωθεί πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας (χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν σύνορα με την Τουρκία) για διεκδίκηση και άλλων λύσεων και βοήθειας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Οι τρεις χώρες θα παρουσιάσουν κοινό κείμενο με το οποίο θα ασκούν πίεση στην ΕΕ ώστε να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή αντιμετώπιση.