Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Βρετανίας-Τουρκίας με μερίδιο από την Κυπριακή ΑΟΖ ,βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΔημοσιεύτηκε Στις

Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Βρετανίας-Τουρκίας με μερίδιο από την Κυπριακή ΑΟΖ ,βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Η από καιρό γνωστή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία απέκτησε πριν από λίγες ημέρες μια ακόμη πολύ σημαντική αλλά δυσμενή για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα διάσταση, αφού όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές ,ένα μέρος των συζητήσεων αυτών εμπλέκει,κατά τη γνωστή τακτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που παρείχε στις δυνάμεις της Δύσης “Διομολογήσεις”, δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ που σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι διαβεβαίωσαν τους Βρετανούς ότι θα τους παρέχουν.

Οι συναντήσεις του Βρετανού υπουργού εμπορίου Liam Fox με τον Τούρκο ομόλογό του και Τούρκους οικονομικούς παράγοντες, όπως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, είχαν ως στόχο την διεύρυνση και εμβάθυνση της ήδη υφιστάμενης Βρετανο-Τουρκικής οικονομικής συνεργασίας. 

Ο Βρετανός υπουργός όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα της Βρετανικής  κυβέρνησης,” Liam Fox είδε τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Ruhsar Pekcan και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συμμαχίας Τουρκίας-Βρετανίας μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια των ομάδων εργασίας Βρετανίας-Τουρκίας.

Οι εξαγωγές της Βρετανίας προς την Τουρκία έφτασαν τα 11 δισ. δολάρια το περασμένο έτος ενώ το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 20 δισ. δολάρια κάνοντας την Τουρκία σημαντικό σύμμαχο και εμπορικό συνεργάτη.

Ο Dr Fox υπογράμμισε την στρατηγική σημασία της συμμαχίας αυτής. 

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο επιχειρηματιών, ανέφερε στους Τούρκους την σημασία της σχέσης και της συνεργασίας ενώ περιέγραψε το όραμα της ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας.

“Χτίζουμε μια εμπορική σχέση που μας πάει πίσω στην Βασίλισσα Elizabeth I και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο στενός δεσμός μεταξύ δύο πιο σημαντικών οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων είναι πιο κρίσιμος από ποτέ για την Βρετανία καθώς φεύγει από την ΕΕ.

Εγκαθιστούμε στην Τουρκία έναν από τους πρώτους αντιπροσώπους χρηματοδότησης εξαγωγών, ο οποίος θα διαχειρίζεται 3.5 δισ. δολάρια με σκοπό την επιτάχυνση της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών μας.

Καθώς φεύγουμε από την ΕΕ, η Βρετανία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της Τουρκίας”.

Οι απίστευτα φιλοτουρκικές δηλώσεις, έφτασαν στο σημείο να παρομοιάζουν την σημερινή Βρετανοτουρκική συνεργασία με την εποχή της Ελισάβετ Ι και την Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεχνώντας την ταπεινωτική για τη Μεγάλη Βρετανία ήττα των Βρετανικών και Συμμαχικών στρατευμάτων στην εκστρατεία στην Καλλίπολη κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Υπάρχει όμως μια πτυχή στην όλη υπόθεση που δεν είναι άγνωστη, αλλά που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για ένα δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ “Yeni Safak “σύμφωνα με το οποίο η Μεγάλη Βρετανία διεκδικεί μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους  που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα η δημοσιογράφος Κ. Σεζέρ στο άρθρο της που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι βάσεις της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρούνται εδάφη της και, ως εκ τούτου έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, και σημειώνει ότι η Μεγάλη Βρετανία που δεν έχει ακόμη ανακηρύξει την ΑΟΖ της και δεν υποστηρίζει τις γεωτρήσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αμφισβητούμενες, μπορεί να υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Τουρκία.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και σε σχέση με τις εξελίξεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και του τελικού σχεδίου στο οποίο θα αποτυπώνεται η συμφωνία που θα επιτευχθεί και σε σχέση με τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Κύπρο, όταν η πρώτη αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι αν τελικά η Μεγάλη Βρετανία προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η ενέργεια αυτή θα συνιστά μία ” βόμβα ” στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας που σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την εγκατάσταση τουρκικής ναυτικής  βάσης στην Αμμόχωστο και αεροπορικής βάσης στο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο θα  ” ισχυροποιούν “ ακόμη περισσότερο την  “de facto” διχοτόμηση της Κύπρου που από το 1974 ως σήμερα με τις ενέργειες της έχει επιβάλλει η Τουρκία.