AllTimeClassic
Η ανακοίνωση, πριν λίγες ημέρες, του Προέδρου του Ιράν, Χ. Ρουχάνι ότι ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα πετρελαίου στην επαρχία Κουζεστάν που βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας του, προκάλεσε αίσθηση στους διεθνείς πετρελαϊκούς κύκλους, αφενός διότι πρόκειται , σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, για σημαντικό κοίτασμα που εκτείνεται σε έκταση 2,400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο όγκος του αγγίζει τα 53 δις. βαρέλια και ως εκ τούτου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από εκείνο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Αχβάζ και ο όγκος του αγγίζει τα 65 δις. βαρέλια.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση του Ιράν ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες ανεξάρτητα από το γεγονός ότι λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής πετρελαίου της με όσες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας έχει επιφέρει αυτή η πολιτική των ΗΠΑ.
Όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, ο Πρόεδρος Τράμπ, αποφάσισε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η οποία είχε επιτευχθεί από τον προκάτοχο του Προέδρου Τράμπ, πρώην πλέον Πρόεδρο Ομπάμα και την σχετική για το θέμα αυτό των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν είδαν με πολύ καλό μάτι την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία, όπως και το γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ. Τράμπ υιοθετούσε κατά καιρούς, μία αρκετά σκληρή «γλώσσα» απέναντι στο Ιράν , συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την τεταμένη κατάσταση που χαρακτηρίζει τις Αμερικανο-Ιρανικές σχέσεις.
Ανεξάρτητα όμως από τα προβλήματα που το Ιράν αντιμετωπίζει λόγω της Αμερικανικής πολιτικής και των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, το πετρέλαιο που παράγει βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών χωρών που το αγόραζαν, στις οποίες συγκαταλέγονται η Τουρκία, η Κίνα , η Ελλάδα , η Ινδία , η Ιταλία , η Ιαπωνία και η Ταϊβάν, οι οποίες για ένα χρονικό διάστημα είχαν εξαιρεθεί από την ισχύ και την εφαρμογή των Αμερικανικών κυρώσεων.
Παράλληλα, η νέα ανακάλυψη και η μέσα από αυτήν ενίσχυση της θέσης του Ιράν μέσα στον κόσμο των χωρών που διαθέτουν και παράγουν πετρέλαιο αλλά και άλλες ενεργειακές πηγές όπως το φυσικό αέριο απασχολεί σοβαρά χώρες όπως η Ρωσία , η Σαουδική Αραβία( θεωρεί όπως είναι γνωστό το Ιράν τον κύριο ανταγωνιστή της στην περιοχή και προφανώς ανησυχεί από κάθε εξέλιξη που το ενισχύει), η Βενεζουέλα και το Κατάρ που ανέκαθεν επιθυμούσαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους της ημερήσιας παραγωγής και στη διαμόρφωση των τιμών πώλησης του «Μαύρου Χρυσού». Βεβαίως ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου του Ιράν έχουν και οι ΗΠΑ ως εξέχουσα πλέον πετρελαϊκή δύναμη διεθνώς, αν και με την πολιτική των κυρώσεων, βρίσκονται μάλλον σε μία «αντίπερα όχθη» σε σχέση με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Το Ιράν βέβαια μετά και από αυτή τη νέα ανακάλυψη σε συνδυασμό και με τα «βήματα» στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπου πρόσφατα σημείωσε νέα πρόοδο στο ζήτημα του εμπλουτισμένου ουρανίου απομακρυνόμενο με τον τρόπο αυτό ακόμη περισσότερο από την Συμφωνία του 2015, μάλλον δεν πρόκειται όπως λέει ο σοφός λαός «να κάτσει με σταυρωμένα χέρια» μετά και την νέα αυτή ανακάλυψη που ενισχύει την θέση του. Ήδη ο Πρόεδρος του κ. Χ. Ρουχάνι είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες όπου ζήτησε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να πιέσουν τις ΗΠΑ να μεταβάλλουν την άποψη και την πολιτική τους στο θέμα των κυρώσεων. Επίσης κατά καιρούς έχει απειλήσει με «κλείσιμο» των Στενών του Ορμούζ από όπου διέρχονται καθημερινά δεξαμενόπλοια μεταφέροντας πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Πρόσφατα δε , όπως έγινε γνωστό, ενεπλάκη στην δολιοφθορά των εγκαταστάσεων της Σαουδικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO με τις γνωστές συνέπειες.
Όσο και αν οι κυρώσεις έχουν εξασθενήσει την οικονομία της χώρας με ότι η κατάσταση αυτή συνεπάγεται , το Ιράν θεωρείται ακόμη ισχυρός παράγων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής , γιατί , μεταξύ άλλων, όπως αποκαλύφθηκε από μελέτη του Ινστιτούτου Στρατηγικών μελετών του Λονδίνου, διαθέτει στην περιοχή και όχι μόνο, ευρύτατο δίκτυο οργανώσεων με προεξάρχουσα την γνωστή οργάνωση Χεζμπολάχ που αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα στη δημόσια ζωή του Λιβάνου όπου εδρεύει, που δραστηριοποιούνται ενεργά, υπέρ του Ιράν στις χώρες όπου βρίσκονται, ασκώντας με τον τρόπο αυτό επιρροή στη δημόσια ζωή και πολιτική των χωρών αυτών.
Το ποια πολιτική θα ακολουθήσει εφεξής το Ιράν δεν φαίνεται ακόμη καθαρά . Ένα όμως είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος που ενισχύει σημαντικά τη θέση του θα οδηγήσει αρκετούς στο Διεθνές Σύστημα να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαμόρφωσης νέας πολιτικής αντιμετώπισης της χώρας αυτής , ενώ παράλληλα θα οδηγήσει τις χώρες, ξεκινώντας από τις χώρες της περιοχής ( βλ. Ισραήλ) που παράγουν φυσικό αέριο να εντείνουν και να διευρύνουν τις διαδικασίες παραγωγής και εκμετάλλευσης του , με στόχο να μειώσουν ως ένα βαθμό την όση ισχύ προσδίδει στο Ιράν το πετρέλαιο, λόγω της εξάρτησης ορισμένων χωρών από αυτό.
Είναι βέβαια ακόμη σε ισχύ οι κυρώσεις χωρίς εξαιρέσεις πλέον. Όπως όμως υπάρχουν κυρώσεις έτσι υπάρχουν και τρόποι για την παράκαμψη τους , πράγμα δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.Ένα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στο προσεχές διάστημα.
Φωτογραφία Wikipedia