Εν μέσω διαφορετικών αντιλήψεων για κρίσιμα θέματα ξεκινά η 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων ΕθνώνΔημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Οι Πρόεδροι και οι Πρωθυπουργοί από 190 χώρες θα  βρεθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, για την  74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν επίσημα την Τρίτη.  Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εργασίες αυτές προσδιορίζεται από την ανησυχία για τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, τις αμερικανικές ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,  τους φόβους για το ενδεχόμενο μιας νέας πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, τον άδοξο τερματισμό των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν και τη νέα ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών , Αντόνιο Γκουτιέρεζ, στην προσπάθεια του να δείξει στους πολίτες διεθνώς ότι ο Οργανισμός επικεντρώνεται στην προσπάθεια της εξεύρεσης λύσεων για τα προβλήματα που τους απασχολούν,  οργάνωσε μία σειρά από σημαντικές συναντήσεις στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.  Μερικές από αυτές θα αφορούν τις ανησυχίες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.  Άλλες θα επικεντρώνονται γύρω από τα θέματα της Παγκόσμιας Υγείας, ενώ κάποιες άλλες θα εξετάζουν τα θέματα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αν και στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή –θα γίνει τη Δευτέρα- θα δώσουν το παρόν αρκετοί ηγέτες ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι και την Καγκελάριο της Γερμανίας  Άνγκελα  Μέρκελ, ο Αμερικανός Πρόεδρος  Ντόναλντ Τράμπ, που όπως αναφέρουν έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές στην Αμερικανική πρωτεύουσα , δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κανένα από τα προς συζήτηση θέματα, δεν θα δώσει το παρόν στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.  Αντ’  αυτού  θα είναι κεντρικός ομιλητής σε μία ειδική εκδήλωση με θέμα τις διώξεις εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων, την οποία οργάνωσε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πένς, που όπως είναι γνωστό, είναι υπέρμαχος της προστασίας των χριστιανικών μειονοτήτων ανά τον κόσμο, ξεκινώντας από την Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση αυτή δεν θα παραστούν ούτε ο Πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, ούτε Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ούτε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Βέβαια ο Αμερικανός Πρόεδρος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Νέα Υόρκη, θα προσπαθήσει να  εξασφαλίσει την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μία σκληρή απάντηση στο Ιράν για τον διατεινόμενο ρόλο του Ιράν στις επιθέσεις στα διυλιστήρια στη Σαουδική Αραβία. Το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν συνεχίζει να είναι τεταμένο, με τον Πρόεδρο Τράμπ ν’ απειλεί με νέες κυρώσεις , το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να καθυστερεί την έκδοση βίζας στον πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ( το θέμα λύθηκε με παρέμβαση του ΟΗΕ) και ορισμένους από τους βασικούς Ευρωπαίους συμμάχους, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία να διαφωνούν με την προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου θεωρώντας ότι η πολιτική αυτή  δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.  Πολιτικοί παρατηρητές στη Νέα Υόρκη όμως πιστεύουν ότι παρά όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι παρών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρωθυπουργός  του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου λόγω των επικειμένων εκλογών  στη χώρα του, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποια  υποστήριξη από συμμάχους  που υποπτεύονται την ανάμειξη  Ιρανών πρακτόρων στους βομβαρδισμούς στις εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, αφού η επίσημη ανάληψη της ευθύνης από τους επαναστάτες Χούθις στην Υεμένη δεν έπεισε κανέναν, μιας και οι επαναστάτες δεν διαθέτουν τα μέσα για την διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων.

Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο Έλληνας Πρωθυπουργός  κ. Κ. Μητσοτάκης για να παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να έχει στο περιθώριο των εργασιών της σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντ. Τράμπ, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρ.Τ. Ερντογάν, να συμμετάσχει σε οικονομικά φόρα όπως μία εκδήλωση της τράπεζας Γκόλντμαν Σάκς , να μιλήσει στη διακεκριμένη δεξαμενή σκέψης Council of Foreign Relations αλλά και να συναντηθεί με παράγοντες της Ομογένειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και το περιεχόμενο των συνομιλιών του τόσο με τους πολιτικούς ηγέτες όσο και με τους οικονομικούς παράγοντες,θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.