Φωτογραφία Χάρτη freepen
Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Ένα σχόλιο του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας I. Dacic στο Σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Tanjug» μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην πόλη Tuzi του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το οποίο νικητής των εκλογών είναι ο συνασπισμός των κομμάτων των Αλβανών που ζουν στην περιοχή αυτή, επαναφέρει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το ζήτημα της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας.
Ο κύριος Dacic βλέποντας ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την νίκη των κομμάτων τους φωνάζοντας συνθήματα και ξεδιπλώνοντας μαζί με τις Αλβανικές και σημαίες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου UCK και μαθαίνοντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσσόβου Hashim Thaci, Ramush Haradinaj και Kadri Veseli, έστειλαν θερμά συγχαρητήρια στους ηγέτες του Αλβανικού συνασπισμού στο Tuzi, δήλωσε ότι « οι πανηγυρισμοί των Αλβανών που φώναζαν UCK μετά την νίκη στις δημοτικές εκλογές στο Tuzi του Μαυροβουνίου, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας» και προειδοποίησε ότι « Γίνεται σαφές σε όλους ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο μόνο η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας ,του Μαυροβουνίου,των Σκοπίων αλλά κυρίως της Ελλάδας».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας αποτελεί απειλή και για τις άμεσα θιγόμενες χώρες ( Ελλάδα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία-Σκόπια ) και για την ισορροπία δυνάμεων και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η υπόθεση της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας δεν είναι καινούργια. Αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια, μία ακραία έκφραση του Αλβανικού εθνικισμού που προβλέπει την διεκδίκηση εδαφών που πολλοί Αλβανοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να ανήκουν στην Αλβανία αφού στα εδάφη αυτά ζουν ακόμη ή έχουν ζήσει κατά καιρούς Αλβανικοί πληθυσμοί. Σύμφωνα με την άποψη αυτή πέρα από τα εδάφη της σημερινής Αλβανίας, οι διεκδικήσεις καλύπτουν και περιοχές των γειτονικών χωρών : Το Κόσσοβο και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, κάποιες περιοχές στο Νότιο Μαυροβούνιο και την περιοχή της Θεσπρωτίας στην Ελλάδα που οι Αλβανοί ονομάζουν Τσαμουριά αλλά και κάποιες άλλες περιοχές βορειότερα στο παλαιό επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «Βιλαέτι των Ιωαννίνων».
Στη δεκαετία του ’90 με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας την έντονη δραστηριότητα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου στην περιοχή , τον πόλεμο κατά της Σερβίας και την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου η πολιτική της Μεγάλης Αλβανίας θα συζητηθεί αρκετά κυρίως σε σχέση με το ενδεχόμενο ένωσης του Κοσσόβου με την Αλβανία, πολιτική την οποία ένα τουλάχιστον κόμμα, αυτό του Ramush Haradinaj υποστηρίζει ανοικτά.
Παράλληλα , η πολιτική για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας αποτελεί και θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, με την Ρωσία της οποίας ο Πρόεδρος V. Putin, να έχει συζητήσει το θέμα με τον Σέρβο ομόλογο του A. Vucic αρκετές φορές τελευταία και σε μία συνάντηση τους στο Πεκίνο, να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποκινούν την πολιτική αυτή προκειμένου να «γονατίσουν» την Σερβία που αρνείται να γίνει χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή του αγωγού Turkish Stream ( οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στη εξέλιξη αυτή) και τις τελευταίες να επιμένουν για το αντίθετο παραπέμποντας μάλιστα στην εγκατάσταση της Αμερικανικής βάσης Bondsteel στο Κόσσοβο, γεγονός που θεωρούν ότι πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με καμία εδαφική μεταβολή στην Χερσόνησο του Αίμου.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει να στηρίζει μια προοπτική δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Hashim Thaci είχε παλαιότερα δηλώσει ότι όλοι οι Αλβανοί στην περιοχή θα ζήσουν σε ένα ενωμένο κράτος, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως η πιο ενδιαφέρουσα αρνητική αντίδραση στο ενδεχόμενο δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας προήλθε από την Τουρκία. Το 2017 ο Τούρκος Πρόεδρος T. Erdogan είχε δηλώσει: « Οι ιδέες ορισμένων σχετικά με την ένωση της Αλβανίας με την Μακεδονία(Σκόπια) και το Κόσσοβο είναι κακές και δεν γίνονται δεκτές από την Τουρκία… Αυτά είναι άσχημα πράγματα. Βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ ,τη Συρία. Δεν θέλουμε τέτοιες κρίσεις να συμβούν στα Βαλκάνια…».
Αν και όπως είναι γνωστό οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αλβανία είναι στενές, ο παμπόνηρος Τούρκος Πρόεδρος προέβη στη δήλωση αυτή προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ισχυρού προηγουμένου που θα συνιστούσε η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και σχετικά με τις αλλαγές συνόρων και σχετικά με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης εθνοτήτων, φοβούμενος ότι ένα τέτοιο προηγούμενο θα μπορούσε να θίξει τα συμφέροντα της Τουρκίας αφού θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Κούρδους που οραματίζονται την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους με την ένωση των Κουρδικών πληθυσμών που ζουν στην Τουρκία, τη Συρία , το Ιράκ και το Ιράν και φυσικά τις συνεπαγόμενες εδαφικές μεταβολές που η ένωση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά και η αναλογία του Τούρκου Προέδρου με την Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράκ όπου όπως είναι γνωστό ζουν Κούρδοι.
Παρά όμως τις σχετικά « καθησυχαστικές» προσπάθειες η παροιμία λέει ότι: «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά». Ως σήμερα έχουμε δει τον καπνό . Περιμένουμε να δούμε αν πράγματι υπάρχει και φωτιά.