Δύο παγκόσμιες δυνάμεις Αμερική-Ρωσία και στη μέση το Ισραήλ,μια ιστορική Σύνοδος που φαίνεται πως θ’αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα και θα περιορίσει την ΤουρκίαΔημοσιεύτηκε Στις

Δύο παγκόσμιες δυνάμεις Αμερική-Ρωσία και στη μέση το Ισραήλ,μια ιστορική Σύνοδος που φαίνεται πως θ'αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα και θα περιορίσει την Τουρκία,Γιώργος Δημητρακόπουλος,AllTimeClassic

Φωτογραφία:Trendolizer

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Δύο παγκόσμιες δυνάμεις Αμερική-Ρωσία και στη μέση το Ισραήλ,μια ιστορική Σύνοδος που φαίνεται πως θ'αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα και θα περιορίσει την Τουρκία,Γιώργος Δημητρακόπουλος,AllTimeClassicΙστορική χαρακτηρίζεται από πολλούς η Σύνοδος των τριών χωρών ΗΠΑ- Ρωσίας- Ισραήλ που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ με την συμμετοχή των Συμβούλων Ασφαλείας ΗΠΑ, Τ.Μπόλτον, Ισραήλ Meir Ben-Shabbat, Ρωσία Nikolay Patrushev ,οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης του Ισραήλ και τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Με το πέρας της Συνόδου αναμένεται να μεταφέρουν στους ηγέτες των χωρών τους τα αποτελέσματα, τα οποία όπως προβλέπεται θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θ’αλλάξουν τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η Σύνοδος αυτή συνδέεται άμεσα με τη γνωστή πλέον και πολυσυζητημένη” Συμφωνία του Αιώνα”. Λαμβάνοντας υπόψη την αρκετά ισχυρή θέση της Ρωσίας στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή και γνωρίζοντας προφανώς ότι η Συμφωνία του Αιώνα για να τεθεί σε ισχύ και να εφαρμοστεί με επιτυχία,έχει ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζιαμιν Νετανιάχου πρώτος και άμεσος ενδιαφερόμενος για την εφαρμογή της Συμφωνίας,έκανε πολλά βήματα για να φέρει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι πέρα από τα κείμενα των συμφωνιών και τα οπλικά συστήματα, απαιτούνται και άλλες κινήσεις που θα αποδυναμώσουν ως ένα βαθμό τους βασικούς αντιπάλους του Ισραήλ στην περιοχή. Μια τέτοια κίνηση είναι φυσικά και η απαίτησή του για την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, απαίτηση που αν πραγματοποιηθεί θα αποδυναμώσει και τη Συρία και την Τουρκία και το Ιράκ και το Ιράν,όπου όπως είναι γνωστό ζουν Κούρδοι, οι οποίοι είναι μάλλον βέβαιον ότι θα θελήσουν να ενσωματωθούν στο νεοϊδρυθέν Κουρδικό κράτος. 

‘Αλλωστε ήδη, τόσο οι Κούρδοι του Ιράκ όσο και της Συρίας απολαμβάνουν σημαντικής αυτονομίας. Πέραν όμως αυτού θα υπάρξουν και συζητήσεις που θα αφορούν στα άλλα θέματα κομβικής σημασίας για την κατάσταση στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση του καθεστώτος ‘Ασαντ από τις ΗΠΑ(το θέμα θα εγείρει προφανώς η Ρωσία) και η αποχώρηση των Τουρκικών και των Ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία (το θέμα θα εγείρουν προφανώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ).

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ενεργός συμμετοχή της Ρωσίας στη συγκεκριμένη Σύνοδο, σε συνδυασμό με την διατύπωση των προαναφερθέντων ζητημάτων, θα αποδυναμώσει αν όχι θα παγώσει εντελώς την απo καιρό υπάρχουσα διαδικασία ASDANA  στην οποία μετέχουν η Ρωσία η Τουρκία και το Ιράν.

Αποδυνάμωση όμως του επιδιωκόμενου ρόλου της στην περιοχή θα υποστεί και η Τουρκία, αφού πέραν άλλων η Ρωσία με την οποία η Τουρκία επεδίωκε πολύ στενές σχέσεις και στο θέμα της επίλυσης της κρίσης στη Συρία ως εκ της συμμετοχής της στη Σύνοδο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα οδηγηθεί σε μια πολιτική ισορροπιών που θα περιορίζει ως ένα βαθμό τις Τουρκικές δραστηριότητες στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.