Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στο Λονδινο “η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια καταστροφή που βέβαια προκλήθηκε από τους ανθρώπους”Δημοσιεύτηκε Στις

Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στο Λονδινο "η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια καταστροφή που βέβαια προκλήθηκε από τους ανθρώπους",AllTimeClassic

Φωτογραφία Reuters

AllTimeClassic

Τις τελευταίες ημέρες το Λονδίνο και η Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται στο επίκεντρο του  διεθνούς ενδιαφέροντος όχι μόνο για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το μέλλον του BREXIT αλλά και γιατί η Βρετανική πρωτεύουσα έγινε το  « θέατρο» αρκετά πρωτότυπων διαδηλώσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι πρωτότυπες αυτές διαδηλώσεις οργανώθηκαν από την διεθνή οργάνωση «Extinction Rebellion» ( Επανάσταση κατά της εξαφάνισης) η οποία αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της οποίας η φιλοσοφία συνοψίζεται στην διαπίστωση, ότι η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια καταστροφή που βέβαια προκλήθηκε από τους ανθρώπους και που σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, θα έχει ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον που θα οδηγήσουν και στην  κατάρρευση των κοινωνιών.

Οι διαδηλωτές, όπως ανέφεραν τα Βρετανική και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, βρέθηκαν πάνω στην οροφή βαγονιών του Βρετανικού προαστιακού σιδηροδρόμου, οργάνωσαν ένα ομαδικό μάθημα Yoga σε μία από τις γέφυρες του Λονδίνου και διαδήλωσαν σε φημισμένα σημεία της Βρετανικής πρωτεύουσας όπως η περιοχή Marble Arch και Oxford Circus, δηλώνοντας ότι δεν αποσκοπούν στην παρενόχληση των πολιτών που χρησιμοποιούν καθημερινά σχεδόν τον προαστιακό σιδηρόδρομο ή διέρχονται από τα συγκεκριμένα σημεία της πόλης, αλλά  στην ευαισθητοποίηση τους στο γεγονός ότι λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής , υπάρχει μία παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει την συμμετοχή όλων προκειμένου να αποτραπεί η επερχόμενη καταστροφή.

Παράλληλα, οι διαδηλωτές απευθύνουν προς την Βρετανική Κυβέρνηση τρία βασικά αιτήματα και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έως ότου τα αιτήματα αυτά ικανοποιηθούν. Το πρώτο  αναφέρεται στην ανάγκη η Βρετανική Κυβέρνηση να παραδεχθεί την αλήθεια για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης οικολογικής ανάγκης. Το δεύτερο αφορά στην μείωση στο μηδέν των εκπομπών ρύπων ως το 2025 και το τρίτο στη δημιουργία μίας συνέλευσης πολιτών που θα ασχολείται και θα έχει καθοριστικό ρόλο στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Οι αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών από την Βρετανική Αστυνομία δεν φαίνεται να έκαμψαν το ηθικό των διαδηλωτών που τελευταία βρήκαν έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Mark Carney ο οποίος σε άρθρο που έγραψε από κοινού με τον ομόλογο του , διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας , κ. Francois Villeroy, το οποίο δημοσιεύθηκε στην έγκριτη Βρετανική εφημερίδα « The Guardian», υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις στην εξεύρεση των οποίων ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας υπό την διοίκηση του κ. Carney  έχει επανειλημμένα αναφερθεί με σχετικές ανακοινώσεις της στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα,τονίζοντας για παράδειγμα τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι συχνές πλέον πλημμύρες για τα στεγαστικά δάνεια και τα ασφαλιστικά προγράμματα. Ο ίδιος δε ο κ. Carey είχε αναφερθεί, σε σχετική εκδήλωση που είχε οργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, στον σημαντικό ρόλο των οικονομικών παραγόντων και συμβούλων  ώστε οι επενδυτές να στρέψουν τις επενδύσεις τους στην λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

Το ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει από τις συνέπειες της κλιματικής Αλλαγής είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο. Το ίδιο αναμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι για να αντιμετωπισθεί η απειλή αυτή απαιτούνται δραστικές λύσεις που έχουν ως βάση τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου ζωής και των συνηθειών των ανθρώπων, πράγμα δύσκολο αλλά απαραίτητο. Υπό αυτήν την έννοια οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις σε πάνω από 30 χώρες μπορεί να προκαλέσουν και θετικές κρατικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ολέθριων συνεπειών της.