Brexit, η ψηφοφορία θρίλερ σε εξέλιξη με αβέβαιο αποτέλεσμα !Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για την γηραιά Αλβιώνα καθώς θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου και η ψηφοφορία για την νέα συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση.

Η Βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις στο κοινοβούλιο προς ψήφιση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η πρώτη ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία , και η δεύτερη ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η δεύτερη πρόταση όπως είναι κατανοητό αναμένεται να προωθηθεί από την κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση για τη νέα συμφωνία.

Βέβαια όπως έγινε γνωστό στη δεύτερη πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που επαναφέρει το θέμα του δημοψηφίσματος και ζητά τη διεξαγωγή του. Προβλέπεται από τους βουλευτές ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές του κοινοβουλίου θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Ενώ ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος ‘Ολιβερ Λέτουιν, θα προτείνει μία ακόμη τροπολογία την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν, ο οποίος όπως έγινε γνωστό υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Μάλιστα η εν λόγο  τροπολογία προβλέπει ότι ακόμη και εάν αύριο το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ο Λέτουιν διευκρινίζει σε επιστολή του, ότι σκοπεύει βεβαίως να υπερψηφίσει τη συμφωνία που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και θα φέρει προς ψήφιση, ωστόσο ο ίδιος επιδιώκει με την τροπολογία να παραμείνει ενεργός ο νόμος για την παράταση, ως ασφαλιστική δικλείδα, μέχρις να επικυρωθεί ο νόμος για την αποχώρηση, ενώ σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την καθυστέρηση της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Θέλει μόνο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει άτακτη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου, εάν κάτι πάει στραβά στην έγκριση του νομοσχεδίου αποχώρησης.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ξεκίνησε στις 11:30 ώρα Ελλάδας και το αποτέλεσμα όπως άλλωστε τα περισσότερα των συνεδριάσεων της Βρετανικής Βουλής για το Brexit αναμένεται πως θα είναι αβέβαιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε την συνεδρίαση με την ομιλία του προς τους βουλευτές χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία που έφερε ως εξαιρετική και απέρριψε κάθε σενάριο παραίτησης.

Είναι μια συμφωνία που επιτρέπει στην ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία να πάνε μπροστά, επεσήμανε ο Βρετανός  πρωθυπουργός κατά την έναρξη μιας ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου. Καταθέτοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία ως «ιστορική ευκαιρία» για να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή άχρηστη και καταστροφική» για τη χώρα,δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ακριβώς 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, και συμπλήρωσε πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν και αυτή τη φορά τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές».

Φωτογραφία Wikipedia