Απαραίτητη για την Ελλάδα μια ελληνική εξορυκτική βιομηχανία και μια επενδυτική πολιτική αγοράς,ανταγωνιστική με αυτές του εξωτερικού στον τομέα των σπάνιων γαιών.Δημοσιεύτηκε Στις

rareearthhoxides

Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Πόσοι απο εμάς έχουμε επισκεφτεί τελευταία τη Θράκη και έχουμε επίγνωση για τους ” θησαυρούς ” που υπάρχουν εκεί τους οποίους γνωρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις απο το 1947 και μετά, και θα μπορούσαν να λύσουν τα περισσότερα αν όχι όλα τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς αλλά και εξαιρετικού πλούτου καθώς υπάρχουν άφθονα κοιτάσματα oυράνιου, χρυσού, πετρελαίου και άλλων.

Μια ματιά στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΚΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και σε μια επίσημη έκθεση των ειδικών του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ΙΓΜΕ του 2017 καθώς και μια προσεκτική μελέτη των σχετικών χαρτών που πρώτη φορά δημιουργήθηκαν απο τους Ναζί του Χίτλερ και στη συνέχεια αποκτήθηκαν απο τους Αμερικανούς και εμπλουτίστηκαν , αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ελλάδα είναι μια απο τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε σπάνιες γαίες, κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και όχι μόνο , ορυκτού πλούτου και χρυσού, και τα περισσότερα απο αυτά βρίσκονται στη Θράκη.

Μάλιστα 2018, στα πλαίσια της 83της ΔΕΘ, ο καθηγητής του ΕΜΠ Ιωάννης Πασπαλιάρης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ανακοίνωσε την ύπαρξη «ώριμων» κοιτασμάτων χρυσού, ψευδάργυρου και μόλυβδου στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη αξίας της τάξεως των 18 δις ευρώ .

Και βέβαια δεν μιλάμε για θεωρίες συνομωσίας αλλά για μια επιστημονικά αποδεδειγμένη πραγματικότητα, την οποία οι Ελληνικές Κυβερνήσεις εδώ και χρόνια δεν αξιοποίησαν παρά τις επίμονες επισημάνσεις και τις σχετικές μελέτες αξιόλογων Ελλήνων επιστημόνων. Πρώτος που αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ύπαρξη των σπάνιων γαιών και του ορυκτού πλούτου της περιοχής ήταν ο δικηγόρος  Δημήτρης Μπάτσης ο οποίος με το βιβλίο του “Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα” που εκδόθηκε το 1947 και περιέργως εξαφανίστηκε αποκάλυψε την περιβόητη σύμβαση Cooper σύμφωνα με την οποία Αμερικανική εταιρία θα εκμεταλλευόταν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Στα χνάρια του Μπάτση πάτησε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σταύρος Κατράκης ο οποίος κατέγραψε όλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας και όλων των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες.
Οι σπάνιες γαίες η αξία των οποίων ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελούν πλέον καθοριστικό παράγοντα της οικονομίας στην εποχή της πλήρους ψηφιοποίησης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα σπάνια αυτά ορυκτά μέταλλα που βρίσκονται σε αυτές χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όλων των εξαρτημάτων της ψηφιοποίησης, των ηλεκτρονικών συστημάτων των  μαχητικών αεροσκαφών, των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.α. Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση αυτού του πλούτου θα πρέπει να ενταχθεί άμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες ανάπτυξης του κράτους, προκειμένου να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αλλά και μια ισχυρή και αξιοποιήσιμη επενδυτική πολιτική αγοράς , ανταγωνιστικής με αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού στον τομέα αυτόν.
Αν η Ελλάδα αξιοποιούσε τις εναποθέσεις σπάνιων γαιών που βρίσκονται στο υπέδαφός της θα μεγιστοποιούσε την γεωπολιτική της σημασία και θα δημιουργούσε μια νέα ισχυρή τεχνολογική τάξη πραγμάτων αφού υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιστήμονες που έχουν ειδικευτεί στα θέματα αυτά. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δηλαδή στερούν διαχρονικά απο την χώρα, τους πολίτες και τους επιστήμονες αυτούς, την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στον νευραλγικό αυτό πλέον τομέα στην Ελλάδα και για την Ελλάδα.