Aντιμετώπιση τουρκικής επιθετικής ενέργειας σε πολλά μέτωπα,όπως Αιγαίο εναέριος και θαλάσσιος χώρος και Ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη παράλληλα. Είμαστε προετοιμασμένοι ;Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Το τελευταίο διάστημα  πυκνώνουν οι ενδείξεις και έχουν αυξηθεί οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας τουρκικής επιθετικής ενέργειας  σε βάρος της χώρας μας-παρά τις διαβεβαιώσεις τους για τις υποτιθέμενες φιλικές σχέσεις μετά τους σεισμούς- με την ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων , ενδεχομένως σε περισσότερα του ενός μέτωπα, όπως για παράδειγμα το Αιγαίο, εναέριος και θαλάσσιος χώρος, και τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη παράλληλα.

Και βέβαια θα ήταν τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύει η Τουρκία ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις , παρά τα οικονομικά προβλήματα που λόγω των μνημονίων αντιμετωπίζουν , δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  Αντίθετα υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια , τα οποία σε συνδυασμό με την στρατηγική και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, πρωτίστως,  των τριών όπλων Ελληνικός Στρατός, Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι βέβαιο ότι είναι σε θέση αφενός να αναχαιτίσουν , αφετέρου να επιφέρουν σημαντικά  πλήγματα στις αντίπαλες, σε μια τέτοια περίπτωση , τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο συνδυασμένος δηλαδή τρόπου δράσης των τριών  όπλων των ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να  λειτουργήσει ως παράγοντας πολλαπλασιαστή ισχύος και να έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία των επιχειρήσεων.

Με τις διακλαδικές ασκήσεις που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια όπως η «ΔΕΛΦΙΝ» που περιλαμβάνει επιχείρηση εκκαθάρισης εχθρικών δυνάμεων και ανακατάληψης μικρονήσου, στις οποίες συμμετέχουν μονάδες και από τα τρία όπλα υπό τις εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έχει γίνει σημαντική  προετοιμασία. Βέβαια θα ήταν σημαντικό να υπάρξει ένα πιο μόνιμο σχήμα ειδικών επιχειρήσεων, στο οποίο να συμμετέχουν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και από τα τρία όπλα υπό ενιαία διοίκηση, η οποία θα διαθέτει αποβατικά, ελικόπτερα, αλλά και αεροσκάφη.

Τον τελευταίο καιρό , όπως είναι γνωστό, πολλαπλασιάζονται οι ειδήσεις στην διεθνή επικαιρότητα για τη συστηματικό εξοπλισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με υπερσύγχρονα όπλα και νέα οπλικά συστήματα όπως το νέο άρμα, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 ; αντιπυραυλικά συστήματα, πολεμικά πλοία, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολλαπλών αποστολών, πράγμα που έχει θεωρηθεί ότι συνιστά την υπεροχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Όμως η υπεροχή αυτή είναι ως επί το πλείστον αριθμητική. Και η αριθμητική υπεροχή  από μόνη της , όπως αποδεικνύει και η ιστορία, δεν αποτελεί εγγύηση νίκης.

Έτσι το βασικό χαρακτηριστικό του ελληνικού στρατηγικού δόγματος για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής είναι  ότι αντιτάσσει ποιοτικά στοιχεία στους τουρκικούς «αριθμούς».  Το γεγονός αυτό  λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος αφού  βασίζεται και στους ακόλουθους  επιχειρησιακούς άξονες : Πρώτον στην στενή  συνεργασία των τριών όπλων . Το γνωστό από την διεθνή στρατιωτική ορολογία C3 ( Command,  Control , and Communications System)  είναι σημαντική παράμετρος στη συνεργασία αυτή.  Δεύτερον στη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων  μυστικών πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις του εχθρού, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της δραστηριότητας των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών. Η στρατηγική για την αποτροπή και την αντιμετώπιση εισβολέα, γίνεται με πληροφορίες , επιτήρηση και σύστημα χειρισμού κρίσεων. Το σύστημα πληροφοριών εντοπίζει τις εχθρικές κινήσεις, τις αναλύει και σε συνεργασία με το σύστημα χειρισμού κρίσεων κάνει τις πρέπουσες εκτιμήσεις και παίρνονται οι κρίσιμες αποφάσεις. Και τρίτον η εξασφάλιση των γεωγραφικών νώτων, ώστε να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός και η διαφοροποίηση των μετώπων, πράγμα που μπορεί  να εξασφαλιστεί  με διπλωματικές κινήσεις και βέβαια την ενεργοποίηση των υποστηρικτικών δυνάμεων όπως το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική που μπορούν να αποτρέψουν ενδεχόμενες κινήσεις δολιοφθοράς στο εσωτερικό της χώρας.

Από αυτούς τους άξονες ο τρίτος που αφορά  στις διπλωματικές κινήσεις παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες αφού μία τουλάχιστον χώρα , η Αλβανία, έχει πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία και ως εκ τούτου η στάση της θα είναι πως φαίνεται υπέρ της Τουρκίας  . Η Βουλγαρία είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ η Βόρεια Μακεδονία ( Σκόπια) δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι ξεκάθαρο πως  μια τουρκική επιθετική ενέργεια είναι κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη . Πέρα όμως απο την επιχειρησιακή προετοιμασία απαιτείται και διαρκής πολιτική ετοιμότητα και κινητικότητα ώστε να ενημερώνεται η ελληνική και η διεθνής κοινή γνώμη και να είναι σε εγρήγορση οι πολίτες.

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.