AllTimeClassic
Η Τουρκική προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνεχίζεται με αποκορύφωμα τις προχθεσινές δηλώσεις με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την τουρκική εθνική εορτή , πρώτα του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας ο οποίος όπως είναι γνωστό δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει ότι έκανε και το 1974, και στη συνέχεια του Τούρκου Προέδρου κ. Ρ.Τ. Ερντογάν ο οποίος σε ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «…χαλάσει τις παγίδες που στήνονται στα βόρεια της Συρίας, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο…» και να μην επιτρέψει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του Τουρκικού Έθνους και των Τουρκοκυπρίων.
Παράλληλα, συνεχίζεται και η Τουρκική προκλητική συμπεριφορά απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού μετά την γνωστή υπόθεση της προμήθειας του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, και τον θόρυβο που αυτή προκάλεσε, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε τη Ρωσία για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Β. Πούτιν στο περιθώριο των οποίων επισκέφθηκε και μεγάλη έκθεση αμυντικού εξοπλισμού, για να ανακοινώσει αμέσως μετά, ότι η χώρα του ξεκινά διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την προμήθεια και συμπαραγωγή των Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57, αφήνοντας για μία ακόμη φορά εμβρόντητους αρκετούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προκλητική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας θα συνεχιστεί, κυρίως γιατί αποσκοπεί στην προβολή της εικόνας του «ισχυρού» , ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο «ρόδινη» για την Τουρκία λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει και στο εσωτερικό της αλλά και κυρίως στο μέτωπο που έχει ανοίξει στα σύνορα της με τη Συρία .
Αν και η Τουρκική ηγεσία προβάλλει διαρκώς την αριθμητική διάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας καθώς επίσης και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει ή πρόκειται να αποκτήσει, τελευταία ακούγονται «φωνές» Τούρκων ειδικών που αναφέρονται στην κρίση που παρατηρείται στο εσωτερικό των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η κρίση αυτή που κατά την άποψη αυτών των Τούρκων ειδικών επηρεάζει την αποτελεσματικότητα τους, με όσα το γεγονός αυτό συνεπάγεται, οφείλεται αφενός στην πάγια πολιτική της «αποκεμαλοποίησης» των ενόπλων δυνάμεων που εφήρμοσε ο κ. Ερντογάν με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση πολλών αξιωματικών , αφετέρου στην απομάκρυνση πολλών εμπείρων στελεχών τους που ο Τούρκος Πρόεδρος διέταξε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.
Έτσι η Τουρκική πολιτική ηγεσία ξεκινώντας από τον Πρόεδρο κ. Ερτνογάν δείχνει τελευταία να προσανατολίζεται σε κάποιους επαναπροσδιορισμούς της στρατηγικής της. Χωρίς να παραιτείται από τις γνωστές προκλήσεις, άλλωστε για τους Τούρκους στρατιωτικούς και πολιτικούς υπάρχουν και θέματα προστασίας του γοήτρου της χώρας, δεν ξεπερνά κάποια όρια που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάφλεξη( για παράδειγμα το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο « Ορούτ Ρέϊς» αγκυροβόλησε προς το παρόν ανοικτά της Αττάλειας παρά τις αρχικές διακηρύξεις για έρευνες άμεσα στην περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο).
Την ίδια ώρα όμως η Τουρκία ενεργοποίησε, την «ωρολογιακή» βόμβα που έχει στο εσωτερικό της, επιτρέποντας πλέον την έξοδο από τη χώρα στον τεράστιο αριθμό προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφος της με απώτερο στόχο, μέσω Ελλάδας να βρεθούν και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν στον υπάρχοντα αριθμό προσφύγων που ήδη υπάρχουν στην Τουρκία προστεθούν και οι πολλές χιλιάδες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μετά την επίθεση των Ρωσικών και Συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ ( σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς θεωρούνται «σκληροπυρηνικοί» τζιχαντιστές) τότε εύκολα γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Φυσικά τα μηνύματα της πολιτικής αυτής της Τουρκίας, έχουν αποδέκτες και την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί με τις «εισροές» προσφύγων, τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, γεγονός που είχε αρχικά προκαλέσει την αντίδραση του Υπουργού Αναπληρωτή για την Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γ. Κουμουτσάκου, ενώ στη συνέχεια οδήγησε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια να καλέσει την Παρασκευή τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα και να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας ζητώντας από την Τουρκία να σταματήσει την πολιτική αυτή και να (ξανά) κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.
Δύο από τους βασικότερους κινδύνους της αθρόας εισροής προσφύγων στη χώρα μας είναι πρώτον, το γεγονός ότι η έστω και προσωρινή αλλοίωση των πληθυσμιακών δομών της χώρας ιδιαίτερα στα νησιά, μπορεί σε δεδομένη στιγμή να αποβεί μοιραία για την ασφάλεια της χώρας, και δεύτερον ότι στις ομάδες των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα σε πολλές περιπτώσεις παρεισφρύουν και σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές που σε δεδομένη στιγμή μπορεί να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.
Η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη ότι σε πολλές περιπτώσεις τα «όπλα» δεν φέρνουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, φαίνεται να έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί το δράμα των προσφύγων για τους σκοπούς της. Ανοίγοντας τα σύνορά της και επιτρέποντας την έξοδο τους από τη χώρα ανά κύματα στα οποία συγκαταλέγονται τζιχαντιστές αλλά και άλλοι εγκάθετοι, προβαίνει τώρα σε εν δυνάμει αντιστροφή εναντίον της Ελλάδας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, της στρατηγικής του «Δούρειου Ίππου» που ως γνωστόν ο αρχαίος Οδυσσέας χρησιμοποίησε εναντίον της Τουρκικής σήμερα Τροίας. Γνωρίζοντας το τι επακολούθησε στην Τροία μετά την εγκατάσταση του Ίππου εντός των τειχών της πόλης , εύκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτοί οι κίνδυνοι από μια τέτοια τουρκική στρατηγική.
Υπό αυτή την έννοια, η δέσμη μέτρων που αποφάσισε το έκτακτο λόγω της κατάστασης σημερινό ΚΥΣΕΑ, σε συνδυασμό με τα μέτρα αποτροπής που ήδη έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγγυώνται την αποτελεσματική άμυνα της χώρας.