Agatha Cristie και το φημισμένο αστυνομικό μυθιστόρημα «Έγκλημα στο Orient Express» Δημοσιεύτηκε Στις


Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Το φημισμένο μυθιστόρημα της  Agatha Cristie ,το αριστουργηματικό αυτό αστυνομικό μυθιστόρημα” Έγκλημα στο ‘Οριεντ Εξπρές “, εκδόθηκε για πρώτη φορά  τον Ιανουάριο του 1934, στη  Μεγάλη Βρετανία , από μία  ομάδα  Βρετανών εκδοτών με τον  τίτλο « Collins Crime Club». Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, το μυθιστόρημα θα εκδοθεί και στις ΗΠΑ με τον τίτλο « Φόνος στην Αμαξοστοιχία του Καλαί» ( Murder in the Calais Coach). Η τροποποίηση αυτή στον τίτλο του μυθιστορήματος κρίθηκε αναγκαία ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση με το μυθιστόρημα « Stamboul Train» του Αμερικανού συγγραφέα Graham Greeneπου είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ με τον τίτλο «Orient Express».

Η πλοκή του μυθιστορήματος της Agatha Cristie, εκτυλίσσεται  στο ιστορικό  και υπερπολυτελές  τραίνο « The Orient Eχpress» που συνέδεε το Παρίσι με την Κωνσταντινούπολη και με το οποίο ταξίδευαν πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, συγγραφείς ακόμα και κατάσκοποι της εποχής. Η πλοκή  περιστρέφεται επίσης  γύρω από τον θρυλικό ήρωα πολλών μυθιστορημάτων της , τον  Βελγικής καταγωγής  ντέντεκτιβ Ηρακλή Πουαρώ.

Μετά από ένα ταξίδι στη Συρία, ο  Πουαρώ φθάνει στη Κωνσταντινούπολη όπου  έχει ως σκοπό να παραμείνει για λίγο πριν επιστρέψει στην Μεγάλη Βρετανία. Ενώ βρίσκεται στο ξενοδοχείο του , λαμβάνει ένα τηλεγράφημα που τον καλεί να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο.  Έτσι επιβιβάζεται το ίδιο βράδυ στο «Orient Express» για το ταξίδι της επιστροφής.  Στο τραίνο τον πλησιάζει ένας Αμερικανός  επιχειρηματίας  με το επίθετο Rachett και του ζητά να ερευνήσει τις απειλές  με θάνατο που δεχόταν . Ο Πουαρώ αρνείται να αναλάβει αυτή την υπόθεση λέγοντας στον Αμερικανό ότι δεν του είναι συμπαθής. Το επόμενο πρωί και αφού το τραίνο είναι ακινητοποιημένο λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας ,ο  Βέλγος  ντέντεκτιβ πληροφορείται από τον  υπεύθυνο του τραίνου και φίλο του Buc, ότι ο Rachett  δολοφονήθηκε  αργά το προηγούμενο βράδυ στη κουκέτα του.   Ψάχνοντας την κουκέτα και τα πράγματα του Rachett για την εξεύρεση στοιχείων που θα βοηθήσουν στην εξιχνίαση της δολοφονίας, ο Πουαρώ , ανακαλύπτει ένα  μισο-καμένο χαρτί στο οποίο αναγράφεται η φράση: «  Θυμήσου την μικρή  Daisy Armstrong».

Γόνος πλούσιας οικογένειας η μικρή Daisy  είχε απαχθεί και δολοφονηθεί από κάποιον κακοποιό ονόματι Cassetti, παρά το γεγονός ότι οι γονείς της του είχαν καταβάλλει λύτρα ύψους 200.000 δολαρίων, πριν φυσικά βρεθεί το πτώμα της άτυχης μικρής.  Ο Cassetti  αν και είχε συλληφθεί, είχε καταφέρει να  αποφύγει την καταδίκη για την απαγωγή και το φόνο και είχε διαφύγει στο εξωτερικό όπου ζούσε με άλλο όνομα.  Με την πρόοδο της έρευνας του, ο Πουαρώ συμπέρανε ότι ο Rachett και ο Cassetti ήταν το ίδιο πρόσωπο , όπως επίσης και ότι πολλοί από τους επιβάτες  στο ίδιο βαγόνι είχαν κάποια σχέση με την μικρή Daisy Armstrong και την οικογένεια της. Έτσι οι έρευνες του Πουαρώ  και το υπόλοιπο μέρος της πλοκής του μυθιστορήματος επικεντρώνονται πλέον στην ανακάλυψη του ποιος από τους επιβαίνοντες δολοφόνησε τον Rachett.

Αν και φανταστική η ιστορία της Daisy Armstrong, προφανώς έκανε τους αναγνώστες να θυμηθούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής που αφιέρωναν.