Φωτογραφία Leopard Wikipedia
Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη και ανενόχλητη τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκερτζιν απείλησε ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα σήμερα το πρωί, λέγοντας πως «όταν σταματήσει η συζήτηση των διπλωματών, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα».
Η προκλητική δήλωση από τον Τούρκο διπλωμάτη έγινε στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην τουρκική πρεσβεία, θέτοντας προς συζήτηση όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν , ξεκινώντας από την Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις,το Αιγαίο και καταλήγοντας στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς του πραξικοπήματος.
Ωστόσο όσο ο Τούρκος διπλωμάτης ασκούσε δριμύτατη κριτική στην Ευρώπη και την ΕΕ λέγοντας “πως είναι σε λάθος μονοπάτι” και πως “έχει χάσει την αξιοπιστία της και χρειάζεται την Τουρκία για να λειτουργούν ομαλά τα πράγματα», πληροφορίες από την ΕΕ προς τα 28 κράτη μέλη μιλούν για άφιξη αρμάτων Leopard και μεταφορά μπαταριών του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στα κατεχόμενα, παρόλο που το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα λέγεται ότι μιλά για εγκατάσταση του συστήματος εντός Τουρκίας.
Την συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας, έρχεται να διευκολύνει ως ένα βαθμό και η στάση της ΕΕ η οποία αντιδρά κατά ένα πολύ ήπιο τρόπο στις Τουρκικές προκλήσεις, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές στρέφονται επανειλημμένα κατά χωρών μελών της.
Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων που προσυπέγραψαν τα 28 κράτη μέλη είναι ενδεικτικό του τρόπου αντίδρασης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
“Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας”
Επιπλέον “το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη”.
Tο Συμβούλιο “εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά” και, “σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, καλεί την Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ” , δηλώνοντας ότι “το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει”.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο , επιπλέον οι 28 υπενθυμίζουν τα“συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019” και “εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα”.
Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει “τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο “.
Επιπλέον, “το Συμβούλιο, καλωσορίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας “.
“Η ΕΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”,αναφέρει το κείμενο.
“Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συνεισφέρει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο .
Πάντως σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της ΕΕ η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και να υποχωρήσει στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, καθότι η θέση της ως προς το θέμα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων παραμένει σταθερά αμετάβλητη.