Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Φοβερές προκλήσεις και προβλήματα αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα, που έρχονται συχνά στο μυαλό μας σαν τους δράκους και τα τέρατα των μύθων και των παραμυθιών που μας στοιχειώνουν, μας τρομάζουν, και μας παραλύουν πολλές φορές. Ομως σύμφωνα με τον Αγγλο θεατρικό συγγραφέα  G.K Chesterton, “… οι ιστορίες και τα παραμύθια είναι περισσότερο αληθινά, όχι γιατί μας λένε ότι υπάρχουν δράκοι, αλλά γιατί μας μαθαίνουν ότι οι δράκοι μπορούν να νικηθούν ….”. 

Καλλιεργείται εδώ και καιρό ένα κλίμα, παντού, έντεχνης προβολής και προώθησης των προβληματικών σχέσεων , των φυσικών καταστροφών, της εξαθλίωσης και των συνθηκών φτώχειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, της κατάρρευσης γενικότερα των κοινωνικών δομών που οδηγεί αποδεδειγμένα σε σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα και κάθε μορφής βίας και εγκληματικότητας, ένα χάος με λίγα λόγια.

Ειδικοί , αποδίδουν όλα αυτά τα συμβαίνοντα στο γεγονός ότι ο εν εξελίξει μετασχηματισμός όλων σχεδόν των κοινωνιών, ο οποίος κυριαρχείται απο την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη που οδηγεί σε νέες ψηφιακές δομές των ανθρώπινων σχέσεων και διαβίωσης, εμπεριέχει το στοιχείο της σύγκρουσης του επερχόμενου με το υπάρχον, του νέου, με αυτό που θεωρείται πλέον παλαιό, και το οποίο συνήθως πλέον απορρίπτεται. Μάλιστα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων και των προκλήσεων επιστρατεύουν ειδικούς απο όλο σχεδόν το φάσμα των επιστημών, χωρίς όμως δυστυχώς πολλές φορές να καταλήγουν στον σωστό τρόπο αντιμετώπισης των υφιστάμενων προβλημάτων και προκλήσεων, ώστε να φέρουν το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Αυτό συμβαίνει γιατί μας έχουν περάσει την τάση, ότι πρέπει να αποκοπούμε απο το παρελθόν, την ιστορία, την παράδοση, την κληρονομιά ,την γνώση και την εξέλιξη αυτής, που στο κάτω κάτω, μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα.  Πως λοιπόν όλοι αυτοί έχουν το θράσος να μας οδηγούν στο να αποκοπούμε απο τα επιτεύγματα, το θάρρος, την τόλμη, την ανδρεία, την εξυπνάδα, το ήθος ,τη γνώση και τα έργα ανθρώπων μεγάλων και σπουδαίων που έγραψαν αυτή την Ιστορία με τις πράξεις τους, διηγήθηκαν τους μύθους και τους θρύλους, και μας άφησαν τα ίχνη για να προχωρήσουμε ,να γίνουμε δυνατοί ,καλύτεροι και να μην ” εξαϋλωθούμε ” στο όνομα της τεχνολογίας.
Το θέμα της απομάκρυνσής μας απο την Ιστορία απασχόλησε και επιστήμονες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι μια απο τις πιο σοβαρές αιτίες που μας εμποδίζει να βρούμε τους σωστούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και των προκλήσεων που μας ” φορτώνουν” σήμερα, είναι η ατολμία μας να ασχοληθούμε με το παρελθόν και την ιστορία, γιατί δεν το αντέχουμε. Ετσι το άρθρο  του εξαιρετικού αρχαιολόγου και ιστορικού Gary Feinman το οποίο διάβασα πρόσφατα με τίτλο ” Να μαθαίνουμε απο την Ιστορία αν έχουμε την τόλμη “, έρχεται να επιβεβαιώσει τους προβληματισμούς μας και την έρευνα και προβάλλει ότι, η προκατάληψη ,οι παρωπίδες και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουμε για το παρελθόν, περιορίζουν τις γνώσεις που διαθέτουμε για να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ υπογραμμίζει πολύ σωστά ότι ” …πολλά απο τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε είναι τα συσσωρευμένα προϊόντα της επι δεκαετίες και αιώνες λανθασμένης προσέγγισης στην ιστορία και τους μετασχηματισμούς της μέσα απο τους οποίους έχει εξελιχθεί η ανθρωπότητα…”.
Και πως εξελίχθηκε η ανθρωπότητα; Διαβάζοντας ή μελετώντας  την Ιστορία, τους μύθους, τα παραμύθια, που αποτελούν μέρος του πολιτισμού της παράδοσης και της ιστορίας πρωτίστως των αρχαίων κοινωνιών που μας διαμόρφωσαν και μας έκαναν αυτό που είμαστε. Ας πιάσουμε λοιπόν στα χέρια μας βιβλία και συγγράμματα. Ας διαβάσουμε Ιστορία, μυθολογία, παραμύθια. Ας επισκεφτούμε εκθέσεις, μουσεία ,αρχαιολογικούς χώρους, και ας κάνουμε με το μυαλό μας ένα φανταστικό ταξίδι στο παρελθόν απώτερο και πιο πρόσφατο που θα μας φέρει πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση μας, θα μας απομακρύνει λίγο απο την τεχνητή και κατασκευασμένη, και θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε έναν νέο τρόπο προσέγγισης όλων των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με στόχο την αναζήτηση των δρόμων εκείνων που πάτησαν σπουδαίοι και που σίγουρα μας οδηγούν σε απαντήσεις και αποτελεσματικές λύσεις. Οι δράκοι και τα τέρατα μπορούν να νικηθούν, ας μην ξεχνάμε πόσα μας δίδαξε ο ‘Όμηρος με την Οδύσσεια !