Νορβηγοί στρατιώτες από αριστερά Knut Haukedil,Joachim Ronnemberk και Jens Anton Poulsson λαμβάνουν συγχαρητήρια για την ηρωική επιχείρηση Cunnerside από τον βασιλιά της Νορβηγίας King Haakon VII τo 1948. Wkimedia commons
Ο ρόλος των μεγάλων χωρών, ΗΠΑ, Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας στον αγώνα εναντίον του Χίτλερ υπήρξε αναμφισβήτητα σημαντικός. Παράλληλα όμως καθοριστική υπήρξε και η συμβολή μικρότερων χωρών όπως η Ελλάδα , η Σερβία και η Νορβηγία που με την αγωνιστικότητα των στρατευμάτων τους και πολλών πολιτών τους που πύκνωσαν τις γραμμές της Αντίστασης κατά των Ναζιστικών δυνάμεων επέφεραν σοβαρά πλήγματα στις δυνάμεις του Άξονα με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να αρχίσει σταδιακά να γέρνει προς την πλευρά των συμμάχων.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που όλοι θυμούνται την σθεναρή στάση και τους αγώνες των Ελλήνων, αρχικά εναντίον των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι και στη συνέχεια εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων. Ο φετινός όμως Οκτώβριος έφερε στη μνήμη και τη συμβολή των αντιστασιακών δυνάμεων της Νορβηγίας και ταυτόχρονα ένα από τα πιο φρικτά πρόσωπα στην ιστορία της χώρας και όχι μόνο,την περίοδο λίγο πριν και κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 23 του περασμένου Οκτωβρίου, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών ο Νορβηγός αντισυνταγματάρχης Joachim Ronnemberg. Το 1943 ο Ronnemberg με άλλα 8 μέλη της Νορβηγικής Αντίστασης πραγματοποίησε την επιχείρηση δολιοφθοράς που έγινε γνωστή ως επιχείρηση Cunnerside. Πέφτοντας με αλεξίπτωτα η εννεαμελής ομάδα επιτέθηκε,παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω του χιονιού,στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Norsk Hydro Heavy Water Production Plant,κοντά στη Νορβηγική πόλη Vemock ,που αποτελούσε τμήμα του πυρηνικού προγράμματος των Ναζί, και αφού προξένησε σημαντικές ζημιές ,ανατίναξε και τις δεξαμενές γεμάτες με βαρύ ύδωρ που όπως είναι γνωστό είναι ισότοπο απαραίτητο στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Είναι γεγονός ότι αν αυτή η επιχείρηση που αναμφισβήτητα επέφερε σοβαρότατο πλήγμα στο πυρηνικό πρόγραμμα των Ναζί είχε αποτύχει και το πρόγραμμα αυτό είχε συνεχιστεί κανονικά, τότε ένας ακόμη βομβαρδισμός του Λονδίνου που από την αρχή του πολέμου ήταν ο «προσφιλής» προορισμός των αεροσκαφών της Luftwaffe, θα είχε επιφέρει δραματικές καταστροφές με συνέπειες που μάλλον θα επηρέαζαν την έκβαση του Πολέμου υπέρ της Γερμανίας. Παράλληλα η επιτυχία της επιχείρησης Gunnerside έδωσε την δυνατότητα στις ΗΠΑ να κατασκευάσουν εκείνες πρώτες την ατομική βόμβα και με τις ρίψεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι να επισπεύσουν το τέλος του πολέμου. Η επιχείρηση Gunnerside, είναι από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες για τις επιτυχίες των αντιστασιακών δυνάμεων στον αγώνα εναντίον του Ναζισμού.
Η Νορβηγική Αντίσταση αναπτύχθηκε κατά την περίοδο που ισχυρός άνδρας στη χώρα ήταν ο Quisling, μία περίοδο που χαρακτηρίζεται ως μελανή στην ιστορία της Νορβηγίας. Γεννημένος το 1887 ο Quisling ,απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας είχε θεωρηθεί ως ο στρατιωτικός με διπλωματική καριέρα αφού υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στη Ρωσία και μετά στη Φιλανδία .Σταδιακά άρχισε να ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα της εξουσίας στη Νορβηγία. Θαυμαστής του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού, συναντήθηκε το 1939, λίγο πριν αρχίσει ο Πόλεμος , με τον Χίτλερ με στόχο την υποταγή της Νορβηγίας στο Ναζιστικό καθεστώς. Όταν τα Ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα, ο Quisling υποστήριξε την εισβολή και έτσι διορίστηκε πρωθυπουργός ως το τέλος του πολέμου. Στο τέλος του πολέμου συνελήφθη και εκτελέστηκε. Από τότε το όνομα Quisling συνδέθηκε με την προδοσία και τους προδότες, και όλες οι αναφορές που γίνονται σε αυτό αφορούν τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας πολλών χωρών αφού, δυστυχώς, η προδοσία υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων διεθνές ιστορικό φαινόμενο. Το ίδιο όμως, ευτυχώς, υπήρξε και η παραδειγματική τιμωρία και απαξίωση των προδοτών.