Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Πραγματοποιήθηκε χθες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ η πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν και Κίνας κ. Σι τζινπινκ με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων τους. Η συνάντηση έγινε στη γνωστή έπαυλη Φιλόλα, στην οποία όπως είναι γνωστό έγιναν τα γυρίσματα της θρυλικής κάποτε σειράς “Δυναστεία”.
Ο Σι-τζινπινκ αποφάσισε αυτό το ταξίδι, μετά απο έξι χρόνια απο την προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και ενώ φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια απο την έναρξη της πολιτικής ” Μια ζώνη ένας δρόμος” γνωστή και ως ο “Νέος Δρόμος του Μεταξιού”, σε μια προσπάθεια προφανώς να ενισχύσει την προβληματική οικονομία της χώρας του μετά την πανδημία. Η συμμετοχή του στο διεθνές φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι εμφανής η προσπάθειά του να βελτιώσει διεθνώς αλλά και εγχώρια την εικόνα του η οποία έχει πληγεί απο τους ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους που έγιναν κατά την πανδημία και την προβληματική κατάσταση της οικονομία, με την ανεργία των νέων να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά και την ξαφνική απομάκρυνση δύο σημαντικών αξιωματούχων της κυβέρνησής του.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν απο την άλλη πλευρά προσπαθεί να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο εν μέσω των πολέμων στην Ουκρανία και στην Γάζα, αλλά και με πολλά εσωτερικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την πολυέξοδη και “επώδυνη “ για την αμερικανική οικονομία στήριξη του στην Ουκρανία και τον σφοδρό πολιτικό ανταγωνισμό με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ.’Ετσι προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα ανοίξει γι’ αυτόν ένα ακόμη μέτωπο τώρα, και θέτει υπό έλεγχο , όσο είναι δυνατόν, τις σχέσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος επιδίδεται σε μια προσπάθεια να προβάλει τη θέση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπρος ώστε να έρθουν πιο κοντά. Ωστόσο ελπίζει σε μια πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ με κόκκινη γραμμή βέβαια τις διαβεβαιώσεις που η αμερικανική πολιτική θεωρεί μεγάλης σημασίας σε σχέση με την Ταϊβάν, η οποία θεωρείται μεν ανεξάρτητο κράτος, αλλά την οποία λόγω της ιστορίας η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της επικράτειας της, και δεν έχει παραιτηθεί των σχεδίων να την ενσωματώσει, αδιαφορώντας για τις όποιες διεθνείς αντιδράσεις μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει.
Οι όποιες εξελίξεις στις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία ιδιαίτερα αφού η Κίνα έχει κάνει τελευταία ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στη Μέση Ανατολή μέσω της πολιτικής ” Ενας Δρόμος μια Ζώνη ” με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει ως ένα βαθμό οι συσχετισμοί στην περιοχή που ως πρόσφατα ήταν το αποκλειστικό θέατρο ανταγωνισμού της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση και την επιρροή τους στον διεθνή ανταγωνισμό για τον έλεγχο των νευραλγικών τομέων, όπως η ενέργεια του διεθνούς συστήματος, αναπτύσσουν απέναντι στην Κίνα μια πολύπλευρη στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει και το διάλογο, χωρίς όμως ο διάλογος αυτός να αποβαίνει σε βάρος της συνολικής προετοιμασίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κίνας σε όλα τα μέτωπα.