Τα οφέλη και οι κίνδυνοι απο την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην Σύνοδο του Καϊρου για τη Μέση ΑνατολήΔημοσιεύτηκε Στις

Κ.Μητσοτάκης

AllTimeClassic

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας στην έκτακτη ” Σύνοδο  για την Ειρήνη ” στη Μέση Ανατολή που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Αιγύπτου ήταν αναγκαία λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί εκεί , των συνεπειών που ήδη έχει για την περιοχή και όχι μόνο, αλλά και των περαιτέρω συνεπειών που μπορεί να έχει λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και δυνάμεις της περιοχής όπως το Κατάρ εμπλέκονται σε συντεταγμένες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση, με πρώτο βήμα την απελευθέρωση των ομήρων και δεύτερο την ματαίωση, ει δυνατόν, της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα, μιας στρατιωτικής κίνησης που όπως αναφέρουν ειδικοί στα στρατιωτικά θέματα, ανακοινώθηκε μεν υπο το κράτος της οργής για την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, σε επιχειρησιακό όμως επίπεδο δεν είναι καθόλου εύκολη ιδιαίτερα μάλιστα συγκρινόμενη με  το προηγούμενο μιας αντίστοιχης επιχείρησης των δυνάμεων του Συνασπισμού εναντίον του ISIS το 2016 στη Μοσούλη  που έχει, κατ’ αναλογία συναφή χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσιάστηκε στη Σύνοδο, προφανώς και υπό το βάρος που προξένησε σε όλους η ανεξήγητη και αδικαιολόγητη επίθεση στο Μοναστήρι και τον Ναό του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, με μια τοποθέτηση  που αποσκοπεί  αφενός στο να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα ,παρά το συγκεκριμένο χτύπημα που δέχτηκε-η επίθεση στον Ναό του Αγίου Πορφυρίου είναι χτύπημα κατά της Ορθοδοξίας, επίσημης θρησκείας της Ελλάδας- δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά , όπως ο ίδιος υπογράμμισε, χώρα που επιθυμεί να συνεισφέρει ενεργά στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αφετέρου να διασκεδάσει , τις ενδεχόμενες έντονες αντιδράσεις των Μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας – και είναι πολλοί- ώστε να διασφαλιστεί, στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό, η αποτροπή βίαιων εκδηλώσεων απο την πλευρά τους βλ. δομή στη Σάμο και επεισόδιο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η διάσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία , αφού έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός στη χώρα μας λόγω φόβων για ενδεχόμενη καθολική ανάφλεξη, φόβων που ενισχύονται και απο σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ Γεραπετρίτη, όπως δημοσιεύονται στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας το Πρώτο Θέμα.
Πέρα απο την καταδίκη της τρομοκρατίας γενικά και των τρομοκρατικών πράξεων της Χαμάς ειδικότερα και πέρα απο την έκφραση της θλίψης και της συμπάθειας προς τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε ορισμένες επισημάνσεις, δύο απο τις οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, και που θα προσδιορίσουν το σκεπτικό με βάση το οποίο θα συμμετάσχει η Ελλάδα σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες αν και εφόσον κληθεί. Η πρώτη αφορά στην παραδοχή απο μέρους του ότι το Ισραήλ έχει μεν το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε συμφωνία, όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, εξηγώντας ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται απο τους νόμους που διέπουν τους πολέμους (βλ. Δίκαιο του Πολέμου) και υπογραμμίζοντας ότι η νομοθεσία αυτή διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη και όταν ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Το μήνυμα είναι σαφές και ως ένα βαθμό καλύπτει και την επίθεση στο Μοναστήρι και τον Ναό του Αγίου Πορφυρίου. Η δεύτερη αφορά στην σημασία  της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η βάση της διαδικασίας αυτής είναι η αρχή των δύο κρατών, εξηγώντας ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν αντικαθιστά  μια βιώσιμη πολιτική λύση και ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το πρώτο βήμα είναι η απελευθέρωση των ομήρων.
Το αν η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη  θα δικαιώσει τις προσδοκίες που την υπαγόρευσαν θα φανεί στο επόμενο διάστημα , θέλουμε να ελπίζουμε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα, και τούτο γιατί η  πρόθεση για την πολιτική των ισορροπιών, που μετά απο προσεκτική ανάλυση των όσων είπε στη Σύνοδο του Καΐρου ο κ. Πρωθυπουργός, διαφαίνεται καθαρά, έχει οφέλη αλλά έχει και κινδύνους.
Κάιρο Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή φωτογραφία Reuters