Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη  να προσεγγίσει την Ινδία, μοιάζει με νόμισμα που έχει δύο όψειςΔημοσιεύτηκε Στις

Μόντι-Μητσοτάκης,συνάντηση,Μέγαρο Μαξίμου,alltimeclassic

AllTimeClassic

Πριν απο λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στην Αθήνα τον ομόλογο του Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Ναρέντρα Μόντι, ενώ αμέσως μετά κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μετέχει πλέον και η Ινδία στις τριμερείς αυτές συναντήσεις, γεγονός που όπως φαίνεται θα συμβαίνει απο εδώ και στο εξής.

Η προσέγγιση  της Ελλάδας με την Ινδία έχει ιδιαίτερη σημασία και έρχεται  σε μία κρίσιμη περίοδο για το Διεθνές  Σύστημα, μια περίοδο κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η διελκυστίνδα  των ισχυρών ( η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο) για τον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων με αντικατοπτρισμούς σε διάφορους τομείς με πρώτο και κύριο τον τομέα της ενέργειας.
Τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Μόντι, ιδιαίτερα μάλιστα αφού ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του στα Ινδικά ΜΜΕ είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η ιδανική πύλη για την Ινδία και τα Ινδικά αγαθά στην Ευρώπη. Η ίδια ικανοποίηση κυριαρχεί , σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και στις Βρυξέλλες όπου  επισημαίνεται ότι πέραν άλλων σημαντικών τομέων(π.χ ο τομέας της τεχνολογίας) στους οποίους μπορούν να υπάρχουν συνέργειες, η Ινδία είναι απο τις λίγες χώρες  που έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να ακολουθήσουν τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για το περιβάλλον.
Μεγαλύτερη ικανοποίηση όμως κυριαρχεί στις ΗΠΑ οι οποίες εργάζονται για την σύσφιξη των σχέσεων τους με την Ινδία. Πρόσφατα μάλιστα όπως είναι γνωστό, ο Ινδός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Αν σκεφτεί κανείς ότι εννέα χρόνια πριν ο κ. Μόντι ήταν ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ λόγω των θέσεων του σχετικά με την θρησκευτική ελευθερία στη χώρα του, η φετινή επίσκεψη και η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στις ΗΠΑ συνιστούν ένα μεγάλο βήμα μπροστά στις νέες Αμερικανο-Ινδικές σχέσεις, όχι με το αζημίωτο βέβαια, αφού οι ΗΠΑ  θέλουν να αποκτήσουν δικαιώματα ελλιμενισμού των πλοίων τους σε Ινδικά λιμάνια, να εκμεταλλευτούν την δυσαρέσκεια της Ινδίας προς την Κίνα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της τελευταίας, αλλά και να εκμεταλλευτούν την δεσπόζουσα θέση της Ινδίας μέσα στους BRICS που τελευταία επεκτείνονται όλο και περισσότερο προσκαλώντας νέα μέλη στα οποία συγκαταλέγονται το Ιράν αλλά και η Αίγυπτος. Πρόσφατα μάλιστα η Ινδία αρνήθηκε , προς το παρόν να στηρίξει το νέο νόμισμα που θα παρουσίαζαν οι BRICS, το οποίο θα βασίζεται στον κανόνα του χρυσού και ως εκ τούτου θα έπληττε το δολλάριο , πράγμα που ενόχλησε σφόδρα τις ΗΠΑ.
Έτσι η κίνηση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη  μοιάζει με το νόμισμα το οποίο έχει δύο όψεις: Η μία όψη είναι αυτή που αφορά στα Ελληνικά συμφέροντα τα οποία όπως δείχνουν τα πράγματα σήμερα θα προαχθούν τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα επιθυμεί και προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της προσθέτοντας στα γνωστά αιτήματα της και την διάσταση της προσφοράς στρατηγικών συμμαχιών με γνώμονα όχι μόνο το καλό της χώρας, αλλά και του συνόλου στο οποίο η χώρα μετέχει. Η άλλη όψη είναι αυτή που αφορά στη διεθνή πραγματικότητα με τον γνωστούς ανταγωνισμούς. Με δεδομένη τη στάση και τις προθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Ινδία η κίνηση του κ. Μητσοτάκη, για μία ακόμη φορά, θεωρείται απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Αμερικανική πολιτική. Ως εκ τούτου καθίσταται μία κίνηση που μπορεί να ενοχλήσει τους Κινέζους που πάντως έχουν προβεί σε σημαντική επένδυση στη χώρα μας (βλ. COSCO στον Πειραιά), εξέλιξη που αν συμβεί θα θέσει σε κίνδυνο μία προσπάθεια στην οποία η χώρα μας θα έπρεπε να έχει επενδύσει πολλά περισσότερα προ πολλού και που δεν είναι άλλη απο αυτή της πύλης στην Ευρώπη, για τρίτες χώρες που επιθυμούν να συνδιαλέγονται με την Ελλάδα.