Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Λιβύη είτε για ανακωχή είτε με τη συμβολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Η χθεσινή ” ξαφνική” επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα φαίνεται πως έχει ενοχλήσει την Τουρκία, η οποία υπογράφοντας το μνημόνιο συνεργασίας με την προς το παρόν αναγνωρισμένη απο τα Hνωμένα Εθνη κυβέρνηση της Λιβύης, περιλαμβάνει και το πολύ σημαντικό θέμα της πρόθεσης για ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ των δύο χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και η πρόθεση ανακήρυξης και οριοθέτησης είναι , προς το παρόν , προκλητική και εχθρική ενέργεια προς την Ελλάδα την Αίγυπτο το Ισραήλ και την Κύπρο και θα καταστεί παράνομη αν από τη στιγμή που η ανακήρυξη λάβει επίσημη μορφή δεν προσκληθούν στο τραπέζι των συζητήσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως προβλέπει η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 ,η όμορες χώρες δηλαδή Ελλάδα Κύπρος Αίγυπτος .

Φαίνεται λοιπόν επειδή η παρούσα κυβέρνηση στη Λιβύη αμφισβητείται έντονα από το στρατηγό Χαφτάρ και όχι μόνο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν που είναι “συγγενής” του Σαραζ ως αδελφός μουσουλμάνος, επιδιώκει με τη στήριξη της Γερμανίας την επισημοποίηση της ανακωχής, η οποία θα έθετε υπό περιορισμό την αμφισβήτηση της παρούσης κυβέρνησης της Λιβύης, άρα θα συντηρούσε την νομιμότητά της και ως εκ τούτου θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτά που έχει κατά νου (έλεγχο του πετρελαίου, οριοθέτηση ΑΟΖ, κλπ).

Η συνάντηση του υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας κυρίου Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη Χαφτάρ σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, περιπλέκει τα πράγματα για την Τουρκία,εφόσον βέβαια ο στρατάρχης Χαφτάρ διατηρήσει στο ακέραιο τις μέχρι σήμερα θέσεις του.

Ιδιαίτερης προσοχής πρέπει να τύχει εν προκειμένω, η δήλωση του κυρίου Δένδια μετά την συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος δήλωσε σύμφωνα με τον Σκάι “ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει ελληνικά στρατεύματα για την επόμενη μέρα στη Λιβύη “.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στην περιοχή»,«η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Λιβύη είτε για ανακωχή είτε με την συμβολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων»,«η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης».

«Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις αναδοχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη» δήλωσε ο κύριος Δένδιας.

Επίσης εξήγησε πως «εμείς ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει και την αποκατάσταση του πυρός και την ασφάλεια στη Λιβύη, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Δένδιας, και πρόσθεσε πως ο κ. Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.

Μάλιστα ο κύριος Δένδιας επεσήμανε πως “νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τη Λιβύη. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση».

Η αποστροφή αυτή των δηλώσεων του κυρίου Δένδια  συνδέεται με την δήλωση-μήνυμα του πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη οποίος συναντάται αυτή τη στιγμή με τον στρατάρχη κύριο Χαφτάρ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ασκήσει Βέτο αν σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει μετά τη διάσκεψη στο Βερολίνο δεν συμπεριλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Για όσους γνωρίζουν όμως καλά τις Ευρωπαϊκές διαδικασίες, προϋπόθεση για την άσκηση του Ελληνικού Βέτο είναι να φέρει η κυρία Μέρκελ το τελικό κείμενο της συμφωνίας προς συζήτηση και έγκριση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν όμως λόγω της συμμετοχής των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάσκεψη του Βερολίνου το θέμα προωθηθεί στο εν λόγω όργανο τότε δικαίωμα Βέτο έχουν μόνο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει ισχυρό σύμμαχο για να ασκήσει το Βέτο.

Φωτογραφία ΥΠΕΞ: Νίκος Δένδιας στρατάρχης Χαφτάρ στο υπουργείο Εξωτερικών