Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής το μεσημέρι, συνάντηση Μητσοτάκη με Τζέφρι Παϊατ το απόγευμα, όντως έχουμε φωτία στο σπίτι μας όπως προειδοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών;Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Τις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα και την ελληνική εξωτερική πολιτική μετά την τελευταία προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης, θα συζητήσουν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Δένδιας και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα ξεκινήσει στη 1:30 το μεσημέρι και ο υπουργός των Εξωτερικών θα ενημερώσει  τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά την συμφωνία της Άγκυρας με την Λιβύη.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το απόγευμα 17.30 με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κύριο Τζέφρι Παϊατ ο οποίος θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά από επίσκεψη στην Αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Αμερικανό Πρέσβη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τους κινδύνους που αυτή εγγυμονεί. Η τοποθέτηση του κυρίου πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο στις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερη σημασία όμως θα έχει και η απάντηση του Αμερικανού Πρέσβη σε όσα θα του επισημάνει ο κύριος Μητσοτάκης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο καίριο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την κατάθεση από την Τουρκία της Συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών .

Οπως είναι γνωστό από την ημέρα της κατάθεσης η Ελλάδα έχει προθεσμία 40 ημερών για να καταθέσει την ένστασή της αλλά και τις δικές της συντεταγμένες για την ελληνική ΑΟΖ και την μετα την ανακήρυξη οριοθέτηση της με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ και οριοθέτηση της με την Κυπριακή δεν έγινε μέχρι σήμερα λόγω παρεμβάσεων διεθνών “φίλων” της χώρας, που ζητούσαν απο την Ελλάδα να μην αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία για να μην οξυνθεί το κλίμα.

Το ερώτημα τώρα πλέον είναι, αν ο κύριος Παϊατ θα ακολουθήσει μια τέτοια γραμμή, ή θα παράσχει την άνευ όρων στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές ενέργειες.