AllTimeClassic
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση και ηγέτες χωρών -μελών της άσκησαν δια δηλώσεων τους κριτική σε αποφάσεις ή ακόμα και πράξεις της Τουρκίας που θεωρήθηκαν ότι αντιβαίνουν στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. Όπως όμως αποδεικνύεται απο τα πράγματα υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση ανάμεσα στα λογια και τις δηλώσεις και στα πεπραγμένα αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με την Τουρκία.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που αφορούν στο 2017, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν άδειες εξαγωγής για πώληση όπλων αξίας 2,8 δις, προς την Τουρκία. Ενώ οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία το 2016 ήταν 2,3 και το 2015, 2,6 δις ευρώ.
Το ύψος των Ευρωπαϊκών εξοπλιστικών συναλλαγών με την Τουρκία κινείται στα ίδια και υψηλότερα ποσά και το 2018.
Στην πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών που έχουν εξοπλιστικά πάρε δώσε με την Τουρκία βρίσκεται η Ισπανία καθώς το 2017 πούλησε εξοπλισμό που έχει σχέση με αεροσκάφη, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η Γαλλία χορήγησε άδειες εξαγωγής αξίας 736 εκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικά οχήματα και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και 7 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.
Ακολουθεί η Γερμανία η οποία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διπλασίασε τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία τον περασμένο χρόνο, ενώ το Βερολίνο εισέπραξε το πρώτο τετράμηνο του 2019 δόση 184 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ερντογαν για το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων τύπου 214.
Δεν θα ήταν σημαντικό μετά την συνολικά απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας όπως στο μεταναστευτικο , την προκλητική συμπεριφορά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με τις παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις επιθέσεις εναντίων των Κούρδων στη Συρία, και την πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη για την ανακήρυξη ΑΟΖ που καταπατά κάθε αρχή Διεθνούς Δικαίου και τα δικαιώματα της Ελλάδας, να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να “παγώσει” την πώληση όπλων προς την Τουρκία ;
Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αποφασίζει να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις προς την Τουρκία συνιστά “λάθος” μήνυμα προς τη χώρα αυτή , με τις γνωστές συνέπειες τις οποίες όμως επωμίζονται χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.