Πολιτικές φωτιές άναψε ο Νίκολας Μπέρνς με τη δήλωση του πως “αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ”.Δημοσιεύτηκε Στις


Σε σημαντική δήλωση με πολλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες προέβει ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος είναι πλεον καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο συνέδριο του οικονομικού Forum Delphi και της Καθημερινής, που πραγματοποιείται  στην Ουάσιγκτον.

Πιο συγκεκριμένα οπως αναφέρει η http://hellasjournal.com, ο κύριος Μπερνς,απαντώντας σε ερώτηση του γνωστού δημοσιογράφου της Καθημερινής Αθανάσιου Έλλις σχετικά με το «αν η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία», ο κ. Μπερνς είπε: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ».

Και πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης,ενώ διευκρίνισε ότι, «δεν μπορώ να φανταστώ ένα υποθετικό σενάριο έντασης όπου η Ελλάδα θα είναι ο επιτιθέμενος», αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν προκληθεί πολεμική κρίση θα την δημιουργήσει η Τουρκία.

Επίσης ο Αμερικανός πρώην πρέσβης υπενθύμισε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πλήρωσε για την αγορά των S-400, ούτε για την εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Η δήλωση αυτή του κυρίου Μπερνς οπως άλλωστε είναι φυσικό, δημιούργησε αρκετή αναστάτωση στα επιτελεία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αφού ως εκ του περιεχομένου της θεωρήθηκε ότι αποκαλύπτει τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου, δημιουργώντας με τον τροπο αυτό αρκετές ανησυχίες στην Αθήνα η οποία μάλλον θεωρούσε,ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κυρίου Πομπέο, τη στήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης δεδομένη.

Πέρα όμως απ την αποκάλυψη για τις προθέσεις του κυρίου Τραμπ το “κλειδί” στις δηλώσεις του κυρίου Μπέρνς βρίσκεται στη φράση ” τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης ” ,γιατί μέσα απο αυτή ο κύριος Μπέρνς υποδεικνύει την σημασία της θεσμικής προσέγγισης μέσα απ΄τα αρμόδια υπουργεία των ΗΠΑ που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε οι Ελληναμερικανικές σχέσεις να κινούνται σε σταθερή βάση επ’ ωφελεία και των δύω χωρών.

Ταυτοχρονα, υπονοώντας αλλά και απεικονίζοντας την αποκλιση που υπάρχει ανάμεσα στον προεδρο  Τραμπ και την Αμερικανική διοίκηση σε πολλά θέματα των εξωτερικών σχέσεων της χώρας , ο κύριος Μπέρνς προέκρινε τις σχέσεις με την Αμερικανική διοίκηση, υπογραμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς,  οτι οι σχέσεις αυτές είναι απο τη φύση τους διαρκείς και ως εκ τουτου πιο σταθερές.