Στην τελική ευθεία η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος .Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClasssic

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αφού οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής , αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν με τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 25 του μηνός.

Η προσεκτική παρατήρηση των μέχρι σήμερα εργασιών της επιτροπής καταδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι εργασίες της επιτροπής διεξήχθησαν σε ήπιο κλίμα , ενώ αξιοσημείωτες θεωρούνται και οι προσπάθειες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια των μέχρι σήμερα εργασιών της επιτροπής για την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων  σχετικά με τα προς αναθεώρηση άρθρα.

Μεταξύ των άρθρων που αποτέλεσαν  αντικείμενο ευρύτερων συναινέσεων συγκαταλέγονται, το άρθρο  για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο αποσυνδέεται πλέον η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, τα άρθρα για τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών και τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών.  Επίσης  θα πρέπει να σημειωθεί η ευρεία συναίνεση στο πολύ σημαντικό θέμα της ψήφου των αποδήμων. Υπήρξαν βέβαια και άρθρα ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το άρθρο 3 που αναφέρεται στις σχέσεις Κράτους –Εκκλησίας και την θρησκευτική ουδετερότητα, που ψηφίστηκαν μεν, αλλά όχι με μεγάλη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή θα απαιτηθούν 180 ψήφοι προκειμένου να επιτευχθεί η αναθεώρηση τους.

Η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής είναι, χωρίς αμφιβολία , ένα σημαντικό βήμα που αναμένεται ότι θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα σε κάθε Κυβέρνηση να ολοκληρώνει την πολιτική της, χωρίς την πίεση της ενδεχόμενης ανατροπής μέσα από την διαδικασία της  εκλογής  του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα η συναίνεση για τα  άρθρα που αφορούν  στον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών και στον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών φαίνεται ότι ανταποκρίνεται  στην κριτική και ως εκ τούτου στο αίτημα των πολιτών, για αλλαγές σχετικά με τα προνόμια βουλευτών και υπουργών με στόχο την επιβολή περιορισμών στα ως σήμερα υπάρχοντα προνόμια.

Το Σύνταγμα ως κορυφαίος και θεμελιώδης νόμος που ρυθμίζει την οργάνωση και λειτουργία του κράτους και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών , πρέπει να ανταποκρίνεται πάντα στις ισχύουσες κοινωνικές συνθήκες, όπως επίσης και παρέχει την δυνατότητα ενσωμάτωσης των νέων τάσεων και συνθηκών που διαμορφώνονται  στο εσωτερικό και το διεθνές στερέωμα . Υπό αυτή την έννοια η διαδικασία αναθεώρησης του έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να  είναι μία ευέλικτη διαδικασία, κυρίως όσον αφορά στις μη θεμελιώδεις διατάξεις του που αφορούν ως επί το πλείστον πολιτικές σε αντιδιαστολή με τις θεμελιώδεις διατάξεις που αφορούν στη  προστασία και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος , ζήτημα για το οποίο όλοι συμφωνούμε. Και θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος ( άρθρο 120) και ιδιαίτερα την παράγραφο 4 σύμφωνα με την οποία: «  Η  τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων ( το ιστορικό 114 του Γεωργίου Παπανδρέου) που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».