Μια σημαντική διάκριση κατάφερε να εξασφαλίσει ο Νίκος Τσάκος συνεχιστής μιας θαλάσσιας ναυτιλιακής αυτοκρατορίας. Χάρη στις γνώσεις την εμπειρία αλλά και την προσωπικότητά του ,αθόρυβα και αποφεύγοντας την έντονη δημοσιότητα, κατάφερε να εκλεγεί για πρώτη φορά ως ‘Ελληνας πλοιοκτήτης -και όχι ως στέλεχος εταιρείας- στον προεδρικό θώκο της Intertanko, και μάλιστα ομόφωνα.
Η πρώτη λειτουργία της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων τοποθετείτε στο 1934 που ξεκίνησε τη λειτουργιά της ,το 1970 με τη συμβολή και του ‘Ελληνα εφοπλιστή Γιάννη Κουλουκουντή, μετονομάστηκε σε Intertanko και αυξήθηκε σημαντικά αριθμός των μελών της.
Σύμφωνα με το http://www.newmoney.gr και τον Μηνά Τσαμόπουλπο, ο Νίκος Παναγιώτη Τσάκος έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την εκλογή του, ομόφωνα, ως προέδρου στην Intertanko, τη Διεθνή Ενωση Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων, η οποία αριθμεί 212 εταιρείες, των οποίων ο στόλος αντιστοιχεί σε 3.040 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 270 εκατομμυρίων τόνων. Επιπλέον υπάρχουν 300 μέλη που σχετίζονται με αυτή: τράπεζες, πετρελαϊκές εταιρείες και ναυλομεσίτες.
Η εκλογή του Νίκου Τσάκου για πρώτη φορά ως ‘Ελληνα πλοιοκτήτη -και όχι ως στέλεχος εταιρείας έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού υπέρ του Νίκου Τσάκου τάχθηκε και το λόμπι των Νορβηγών με επικεφαλής τον Τζον Φρέντρικσεν, που είναι το αντίπαλον δέος του ελληνικού, σε έναν κλάδο όπως αυτός της μεταφοράς πετρελαίου, ο οποίος είναι υψίστης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, με τα γεωπολιτικά-οικονομικά συμφέροντα να είναι τεράστια.
Στη ναυτιλία, δε, η Ελλάδα έχει την προεδρία και στην Intercargo, τη Διεθνή Ενωση Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Φορτηγών Πλοίων, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του ομίλου Αγγελικούση, Γιάννη Πλατσιδάκη.
Δυο Ελληνες ηγούνται πλέον, μέσω διεθνών θεσμικών οργάνων, του 25% του παγκόσμιου στόλου.
«Είναι ένα γεγονός τιμητικό για την ελληνική ναυτιλία, τον Ελληνα ναυτικό πάνω απ’ όλα και στη συνέχεια για την οικογένειά μου και εμένα προσωπικά. Η Ελλάδα, που εμφανίζεται ουραγός των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην οικονομία της, τώρα ηγείται του 25% του παγκόσμιου στόλου αφού έχει και την προεδρία της Intercargo με τον Γιάννη Πλατσιδάκη», επισημαίνει στο «business stories» ο Νίκος Τσάκος και συνεχίζει: «Η θέση του προέδρου της Intertanko δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστικής σημασίας, αφού εκεί εξετάζονται πολιτικές και διαμορφώνονται οι θέσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή πληροφόρησης και παροχής οδηγιών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υγρών φορτίων».
Οσον αφορά στις προτεραιότητες που θέτει, εστιάζονται στην ασφάλεια: «Στόχος είναι οι ασφαλείς μεταφορές, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η δημιουργία συνθηκών ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές. Θα επιδιώξουμε να σταματήσουμε τη θέσπιση ολοένα περισσότερων κανονισμών που επιβαρύνουν την εργασία των ναυτικών. Ο πλοίαρχος έχει μετατραπεί σε γραμματέα με τη γραφειοκρατία που έχει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση και όλα αυτά σε βάρος της ναυτοσύνης. Εμείς θέλουμε τον καπετάνιο και τους ναυτικούς να εστιάζουν στην ασφάλεια του πλοίου και στον σωστό χειρισμό του. Θέλουμε να έρθει η ναυτιλία πιο κοντά στον ανθρώπινο παράγοντα».
Για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ο Νίκος Τσάκος είναι αισιόδοξος: «Στην ελληνική ναυτιλία, τόσο η προηγούμενη γενιά όσο και η νέα έχει τη σοφία να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες ακόμη κι αν αυτές είναι στον μέγιστο βαθμό. Τα τελευταία έξι χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία ζει τη μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Ομως μέσα από αυτή η ελληνική ναυτιλία βγήκε ισχυρή με ελάχιστες εταιρείες-θύματα, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της. Πιστεύω ότι ναι μεν τα χειρότερα έχουν περάσει, αλλά υπάρχει ακόμη ανηφόρα».
Η εκλογή του Νίκου Τσάκου στην προεδρία της Intertanko και οι θετικές προεκτάσεις της για την Ελλάδα καταγράφονται και στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η εκλογή σας στην εξόχως τιμητική αυτή θέση από τα μέλη της Intertanko, του σημαντικότερου θεσμικού φορέα στον τομέα των δεξαμενοπλοίων με ουσιαστική και εποικοδομητική συνεισφορά διεθνώς, σηματοδοτεί την αναγνώριση, το κύρος και την ποιότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι με τις σταθερά υψηλές επιχειρηματικές επιδόσεις τους και τις συνεχείς προσπάθειές τους διατηρούν τη ναυτιλία της χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως» και προσθέτει: «Αποτελεί συνέχεια της παράδοσης των τελευταίων ετών η επιλογή Ελλήνων σε θέσεις ευθύνης διεθνών οργανισμών της ναυτιλίας, γεγονός που προσδίδει κύρος τόσο στην ελληνική ναυτική οικογένεια όσο και συνολικά στη χώρα μας».
Το θαλασσινό DNA
Η σχέση του Νίκου Τσάκου με τη θάλασσα είναι κληρονομική. Υπάρχει στο DNA της οικογένειας, που έχει τις ρίζες της στα Καρδάμυλα της Χίου.
Η ναυτοσύνη είναι τρόπος ζωής για τον γιο του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Όπως συνηθίζει να λέει και ο ίδιος καθισμένος στο λιτό γραφείο του στο Μέγαρο Μακεδονία του ομίλου, στη λεωφόρο Συγγρού, «πέρα από την οικογενειακή παράδοση και το πεπρωμένο, ήταν η δική μου αγάπη που με ώθησε στη θάλασσα».
Αυτός ήταν και ο λόγος που παράλληλα με τις σπουδές του ταξίδευε συχνά ως μέλος πληρώματος σε πλοία της οικογενειακής εταιρείας. Το αγαπημένο του επιχειρηματικό σλόγκαν είναι ότι «αν πιστεύω σε κάτι, το ακολουθώ και το στηρίζω μέχρι να αποδειχτεί σωστό, ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς».
Τα ταξίδια του ανά τον κόσμο είναι στην ημερήσια διάταξη: από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και από εκεί στη Νότια Κορέα όπου ναυπηγούνται πλοία για λογαριασμό του ομίλου και στη συνέχεια στην Κίνα όπου γίνονται επισκευές. Τώρα, στο «σχέδιο πτήσης» προστίθενται και οι Βρυξέλλες όπου θα εκπροσωπεί την Intertanko. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε την Ουρουγουάη όπου ο όμιλος έχει ναυπηγεία. «Με κυνηγά το σύνδρομο του Οδυσσέα. Ίσως γι’ αυτό ταξιδεύω τόσο πολύ και ίσως γι’ αυτό νιώθω την ανάγκη να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους και εμπειρίες», λέει ο ίδιος γελώντας.
Ο Νίκος Τσάκος τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Μωραΐτη και στη συνέχεια σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Columbia University της Νέας Υόρκης. Παράλληλα εργαζόταν στα γραφεία της Tsakos Shipping στη Ν.Υ. Αποφοίτησε το 1985. Για έναν χρόνο έκανε Master Degree in Shipping Finance στο City University of London, απ’ όπου έλαβε Master στα Οικονομικά-Ναυτιλιακά με τίτλο διατριβής «Χρηματιστήρια και Ναυτιλία». Το 1987 επέστρεψε στην Ελλάδα και εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας στο Πολεμικό Ναυτικό. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Global Ocean Carriers.
Το μεγάλο επιχειρηματικό του βήμα το έκανε όταν ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Energy Navigation, η οποία είναι μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που εισήχθησαν στη Wall Street. Εκτός από ιδρυτής, είναι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της TΕΝ, η οποία ιδρύθηκε το 1993 και διαχειρίζεται έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους δεξαμενοπλοίων παγκοσμίως. Η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Οσλο από το 1993 έως το 2002. Τον Μάρτιο του 2002 εισήχθη επίσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο στόλος της απαρτίζεται από 64 πλοία, εκ των οποίων τα 13 είναι υπό ναυπήγηση. Εκτός από δεξαμενόπλοια έχει και δύο LNG, πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η μεγάλη αγάπη του Νίκου Τσάκου είναι ο Ολυμπιακός, τον οποίο παρακολουθεί εντός και εκτός Ελλάδας. Σε αντίθεση με άλλους εφοπλιστές που τρελαίνονται για τα ακριβά και συλλεκτικά αυτοκίνητα, εκείνος έχει άλλα χόμπι. Για τον λόγο αυτό κυκλοφορεί συνεχώς με το ίδιο αυτοκίνητο. Του αρέσει να διαβάζει, ιδίως τις ατελείωτες ώρες που βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο κάνοντας τον γύρο του κόσμου. Επίσης αγαπάει τον κινηματογράφο, ενώ έχει μανία με όλα τα σπορ και ιδιαίτερα με το σκι, το τένις και το ποδόσφαιρο. Το σκι το απολαμβάνει οικογενειακώς είτε στο εξωτερικό είτε στον Παρνασσό, τον οποίο λατρεύει και γι’ αυτό απέκτησε ένα σαλέ για να μπορεί να πηγαίνει όποτε θέλει.
Οσο για τη μουσική που ακούει, περιλαμβάνει όλα τα είδη ανάλογα με τη διάθεση. Ωστόσο ο αγαπημένος του τραγουδιστής είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος.
«Ο Ελληνας ναυτικός είναι ο καλύτερος, κανείς δεν μπορεί να τον ξεπεράσει»
Η ΤΕΝ και ο όμιλος Τσάκου εν γένει είναι από τις εταιρείες που στηρίζουν την ελληνική σημαία και τον Ελληνα ναυτικό. «Στα δεξαμενόπλοια ο Ελληνας ναυτικός είναι ο καλύτερος και κανείς δεν μπορεί να τον ξεπεράσει. Και σε δύσκολες στιγμές οι Ελληνες ναυτικοί ξέρουν πώς να φερθούν. Αρα μπορείς, όταν έχεις 70 πλοία στους ωκεανούς, να κοιμάσαι ήσυχος. Επίσης, δεν θέλουμε να χαθεί η τεχνογνωσία των Ελλήνων και η δική μας γενιά να είναι η τελευταία ενώ θα είμαστε πρώτη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία. Στην Αγγλία και στη Νορβηγία, όταν σταμάτησε να πηγαίνει ο κόσμος στη θάλασσα, κράτησαν δύο γενιές και μετά εξαφανίστηκαν», τονίζει ο Νίκος Τσάκος.
Οι διακρίσεις
Το 2011 ο Νίκος Τσάκος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Cass Business School, του Πανεπιστημίου City για την προσφορά του στη σύγχρονη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Επίσης έλαβε το Lloyd’s List Award for the Best Tanker Operator in 2006, καθώς επίσης και τα Europe’s 500 Award in 2005, Lloyd’s List Award to HELMEPA for Achievement for Clean and Safe Seas in 2004 και το βραβείο του Καλύτερου Μάνατζερ Διοικήσεως Ναυτιλίας Νέας Γενιάς από το περιοδικό «Δελτίον Διοικήσεως Επιχειρήσεων», που οργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» μαζί με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο. Πρόκειται για έναν φιλανθρωπικό οργανισμό ο οποίος πήρε το όνομά του από την αείμνηστη αδερφή του και επικεντρώνεται στη ναυτική έρευνα και παράδοση, καθώς επίσης στην προστασία και την εκπαίδευση ταλαντούχων νέων.
Είναι ενεργό μέλος στους οργανισμούς:
Independent Tanker Owners Organization (Intertanko), πρόεδρος (2014), αντιπρόεδρος (2012 – 2014), μέλος της εκτελεστικής επιτροπής (2009 έως σήμερα).
Korean Register (KR) Hellenic Committee, πρόεδρος (2014).
UK P&I Club (2006 έως σήμερα).
American Bureau of Shipping (ABS) (2004 έως σήμερα).
Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) (2003 έως σήμερα).
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), της οποίας ήταν πρόεδρος (2002-2006).
Ελληνικό συμβούλιο Det Norske Veritas (DNV) (1999 έως σήμερα).
Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (GSCC) (1995 έως σήμερα).
Bureau Veritas (BV) (1992 έως σήμερα).