Τα κοινοβούλια Γαλλίας και Γερμανίας έρχονται σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις τους και ζητούν την καταδίκη του Ερντογάν και της Τουρκίας καθώς και την απομάκρυνσή της από το ΝΑΤΟ.Δημοσιεύτηκε Στις


Η Τουρκία έχει καταφέρει και έχει διχάσει ακόμη και τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια καθώς κάποια απ΄αυτά και κυρίως της  Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας έρχονται πλέον σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις τους. Πιο συγκεκριμένα εξήντα βουλευτές του γαλλικού Κοινοβουλίου από οχτώ διαφορετικές πολιτικές ομάδες ζήτησαν από την Γαλλική κυβέρνηση και την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων, ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Μάλιστα μέσα στις κυρώσεις είναι και η  αναστολή της ιδιότητας της χώρας-μέλους, δηλαδή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ θέση εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά πήραν και στη Γερμανία καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, αμφισβήτησε τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και κάλεσε σε κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πολιτικό σύστημα βλέπει με αρνητικό μάτι την Τουρκία και τις προκλητικές ενέργειες της σε αντίθεση με πολλές κυβερνήσεις που την καλύπτουν. Οι Γάλλοι βουλευτές θεωρούν, γι’ αυτό άλλωστε ζητούν και την αναστολή της ιδιότητας της ως χώρας μέλους τού ΝΑΤΟ, ότι τίθεται πλέον θέμα της κοινής ασφάλειας.  

Σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα Le Figaro oι βoυλευτές καλούν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων «παρόμοιων με εκείνες που υιοθετήθηκαν κατά της Ρωσίας», θέτουν επίσης θέμα διακοπής της οικονομικής βοήθεια προς την Τουρκίας και των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.

Αντιπρόσωποι της Εθνικής Συνέλευσης εξέφρασαν την οργή τους για τις ενέργειες της Τουρκίας και την «αδράνεια των δυτικών δημοκρατιών», ενώ σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι«Η Γαλλία και η ΕΕ θα πρέπει να λάβουν αμέσως όλα τα κατάλληλα μέτρα». Επίσης με την δήλωσή τους οι βουλευτές ζητούν να «προστατευτούν οι Κούρδοι σύμμαχοι που έχουν ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα, ενώ αγωνίζονται μαζί» με τις χώρες της Δύσης, καθώς «η ΕΕ έχει ηθικό καθήκον στους Κούρδους μαχητές, που πέθαναν κατά χιλιάδες για να προστατεύσουν» την Ευρώπη».

Οι βουλευτές δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ Ερντογάν διότι αποκαλεί τρομοκράτες τις κουρδικές ομάδες παρόλο που ο ίδιος «προστατεύει όλων των ειδών τις ισλαμικές ομάδες καθώς και τους Σύριους τζιχαντιστές». Η Γαλλία πρέπει να «καθοδηγήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παροχής βοήθειας, η οποία θα τιμήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δείξει σε όλους ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να γράφει Ιστορία».

Επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Ρολφ Μίτσενιχ με δήλωσή του στην εφημερίδα Velt ζητά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν καθώς «Ο Ερντογάν την στιγμή αυτή καταπατά το διεθνές δίκαιο. Έχει εξαπολύσει επιθετικό πόλεμο. Η συμπεριφορά του πρέπει να έχει συνέπειες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προσφυγή εναντίον του στο δικαστήριο αυτό, θα επηρέαζε τη διεθνή διπλωματία, ακόμη και εάν η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη της Ρώμης». Συνεχίζοντας δηλώνει πως έχει αμφιβολίες για την φερεγγυότητα της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία και εξηγεί πως «βεβαίως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, προήχθησαν σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς άνδρες του τουρκικού στρατού που επιθυμούν άλλες συμμαχίες πέρα από το ΝΑΤΟ».

Φωτογραφία το κτήριο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι:Wikipedia