Έπεσε η αυλαία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων ΕθνώνΔημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης εβδομάδας στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την παρουσία , τις παρεμβάσεις και τις διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης , πολλών αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και υπουργών εξωτερικών, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται βεβαίως και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κ. Μητσοτάκης.

Αν και αυτή τη φορά η  Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον , μετά την απόφαση του Γενικού  Γραμματέα κ. Γκουτιέρεζ να διευρύνει το περιεχόμενο των εργασιών προσθέτοντας μία Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της για το μέλλον του πλανήτη , η σημασία  της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα , όπως επίσης και των συζητήσεων  στα πλαίσια αυτής της Συνόδου, επισκιάσθηκαν από τις εξελίξεις που αφορούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος βέβαια δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη Σύνοδο .

Όπως έγινε γνωστό η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του  Αμερικανικού Κογκρέσου κυρία Νάνσι Πελόζι  ανακοίνωσε ότι  οι Δημοκρατικοί βουλευτές του Κογκρέσου θα εισηγηθούν την διενέργεια έρευνας με θέμα το ενδεχόμενο παραπομπής σε δικαστική διαδικασία με στόχο την καθαίρεση από το αξίωμα, του Προέδρου Τραμπ.  Η ανακοίνωση έγινε αφού θεωρήθηκαν πολύ σοβαρές οι καταγγελίες ενός πληροφοριοδότη, σύμφωνα με τις οποίες  ο Πρόεδρος Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό ομόλογο του κ. Ζελένσκυ , με την απειλή της διακοπής της Αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα, να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον γιο του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τζ. Μπάϊντεν  ,ο οποίος δραστηριοποιείται, επιχειρηματικά στην Ουκρανία , προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά εναντίον του πατέρα του, ο οποίος όπως είναι γνωστό θα είναι μάλλον ο Υποψήφιος των Δημοκρατικών και άρα αντίπαλος του κ. Τραμπ στις προεδρικές  εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Κογκρέσο μπορεί να προβεί στη καθαίρεση Προέδρου από το αξίωμα του πριν από το τέλος της θητείας του (της) , αν αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές ψηφίσουν ότι ο Πρόεδρος διέπραξε τα αδικήματα της προδοσίας, της δωροδοκίας ή άλλα πολύ σοβαρά αδικήματα που πλήττουν το συμφέρον των Αμερικανών πολιτών. Σύμφωνα με την διαδικασία, συνήθως η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξάγει έρευνα , με βάση το αποτέλεσμα της οποίας διενεργείται στη συνέχεια  δίκη  στη Γερουσία την οποία επιβλέπει ο πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών δύο πρόεδροι παραπέμφθηκαν , μετά την διεξαγωγή έρευνας  σε  τέτοια δίκη : Το 1868 ο πρόεδρος Άντριου Τζόνσον , αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Α. Λίνκολν, που  ανέλαβε πρόεδρος μετά την δολοφονία του, και το 1998 ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μετά την γνωστή υπόθεση Λεβίνσκι. Και οι δύο αθωώθηκαν και έτσι ολοκλήρωσαν την θητεία τους.Το 1974 ο Πρόεδρος  Ρ. Νίξον , μετά την υπόθεση Ουότεργκαίητ παραιτήθηκε προκειμένου να αποφύγει την παραπομπή σε δίκη.

Αν και ο πρόεδρος Τραμπ ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε αυτόν κατηγορία, δεν δείχνει να πτοείται από τις κατηγορίες – έδωσε  άλλωστε αρκετή δημοσιότητα  με  φωτογραφίες  από την συνάντηση και το περιεχόμενο των συνομιλιών  του με τον Ουκρανό ομόλογο του κ. Ζελένσκι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών – υποχρεώθηκε πάντως να αναβάλλει πολλές από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του μεταξύ των οποίων και τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Πολιτικοί παρατηρητές στην Αμερικανική πρωτεύουσα σημείωναν, ότι η υπόθεση αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση των Δημοκρατικών με τον Αμερικανό Πρόεδρο με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες, είτε για τον ίδιο τον Πρόεδρο είτε για τους Δημοκρατικούς ανάλογα και με την έκβαση της έρευνας και ότι αν και είναι πολύ νωρίς να προβεί κανείς σε συμπεράσματα , η εικόνα του Προέδρου , κυρίως στα μάτια ορισμένων συμμάχων αλλά και αντιπάλων μπορεί να επισκιασθεί με ότι συνέπειες μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να έχει.

Παρά το γεγονός ότι  η νέα  αυτή υπόθεση με επίκεντρο τον Πρόεδρο Τραμπ απέσπασε αρκετή από την προσοχή των παρακολουθούντων τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης,  δεν θα πρέπει να θεωρείται ως λόγος υποβάθμισης των εργασιών της. Αντίθετα, η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση θα αποτελέσει καμπή στην ιστορία του Διεθνούς Οργανισμού, κυρίως γιατί με την ειδική Σύνοδο για το περιβάλλον διευρύνθηκε η βάση των εργασιών της , γεγονός που θεωρήθηκε και ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία στενότερων σχέσεων ανάμεσα στον Οργανισμό και τους πολίτες, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

ΦωτογραφίαWikipedia : η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη