Η ανάδειξη της πολιτιστικής διάστασης της εξωτερικής πολιτικής μια «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα.Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Την πολιτιστική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής δείχνει ότι επιθυμεί να αναδείξει ο Πρωθυπουργός  κύριος Κ. Μητσοτάκης με ορισμένες πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο ίδιος αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η πρώτη αφορά στη σύσταση επιτροπής  με πρόεδρο την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό και  φυσικά την πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 200 χρόνων το 2021, από την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με δεδομένη την απήχηση που είχε και το ενδιαφέρον που προσέλκυσε τότε και στη συνέχεια , εντός και εκτός Ελλάδας η Ελληνική Επανάσταση του 1821, και με την ευχή για την επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικού και ενδιαφέροντος έργου που ανέλαβε η νεοσυσταθείσα επιτροπή , οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, το 2021 μπορούν να αποτελέσουν μια «χρυσή ευκαιρία» για την διεθνή προβολή της χώρας και των δυνατοτήτων της σε πολλούς τομείς.

Η δεύτερη αφορά στην συζήτηση που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ε. Μακρόν, στη διάρκεια της οποίας έθεσε το αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα ενός τμήματος των μαρμάρων  του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου, για να λάβει, προς ευχάριστη έκπληξη όλων, την θετική απάντηση του Γάλλου Προέδρου.

Η τρίτη αφορά στην πρόταση που υπέβαλλε μέσα από την συνέντευξη του στην Βρετανική εφημερίδα « Observer»,  στον Βρετανό ομόλογο του κ. Μπόρις Τζόνσον, για τον «δανεισμό»,  για ένα χρονικό διάστημα, και επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, των μαρμάρων του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, και  των οποίων η επιστροφή αποτελεί, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, σταθερή  διεκδίκηση της  Ελλάδας. Με κλασσική παιδεία που απέκτησε ως φοιτητής στην Οξφόρδη, ο Βρετανός πρωθυπουργός που , σύμφωνα με την εφημερίδα «Observer» που δημοσίευσε τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, υπερηφανεύεται ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να απαγγείλει απέξω τους 100 πρώτους στίχους της «Ιλιάδας», δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί το αίτημα του Έλληνα ομολόγου του, ιδιαίτερα μάλιστα αφού πάντα κατά την εφημερίδα σε μια σχετική δημοσκόπηση μόνον το 23% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της παραμονής των Μαρμάρων στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάλιστα επικαλέστηκε κατά την διατύπωση των αιτημάτων του τις πρακτικές που τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί διεθνώς , σύμφωνα με τις οποίες μουσεία, είτε επιστρέφουν είτε δανείζουν εκθέματα που έχουν στην κατοχή τους στις χώρες προέλευσης των εκθεμάτων αυτών. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση περί δανεισμού δεν σημαίνει παραίτηση από την διεκδίκηση της επιστροφής ούτε αναγνώριση της Βρετανικής κυριότητας επί των μαρμάρων, πράγμα που άλλωστε κατέστησε σαφές στη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως πέρα από την έκβαση των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών το σημαντικό στοιχείο είναι η ανάδειξη  της πολιτιστικής διάστασης στην Ελληνική Εξωτερική πολιτική. Ο πολιτισμός  είναι κατά γενική ομολογία το ισχυρό όπλο της Ελλάδας που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι αξιοποιείται σωστά. Αυτή η αξιοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας  θα προκύψει με την υιοθέτηση νέων σύνθετων πολιτικών που θα καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών για την  εντυπωσιακότερη παρουσίαση των μνημείων, η αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, η βελτίωση των  υποδομών  για την πρόσβαση σε αυτά, ο πολλαπλασιασμός των ενεργειών για την προβολή τους  εντός και εκτός Ελλάδας και φυσικά η δημιουργία κινήτρων για την μελέτη της ιστορίας τους, είναι μερικές από τις δράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη και στη σωστή βάση αξιοποίηση της τεράστιας Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι αυτονόητο ότι η αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής δεν ξεκινά και τελειώνει στην αρχαία Ελλάδα, αφού υπάρχουν και αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες και Ελληνίδες με μεγάλη και σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Όμως ένα από τα κύρια στοιχεία στην επιτυχή προβολή της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς , είναι η υπογράμμιση της συνέχειας του Ελληνικού πολιτισμού. Και αυτή έχει την αφετηρία της στην Αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αρκετοί επιστήμονες που βρίσκονται σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ , στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες μελετούν και διδάσκουν την αρχαία Ελληνική ιστορία και φιλοσοφία, αναγνωρίζοντας την σημασία της για την εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου.  Και αυτή η διασύνδεση είναι σημαντική  και πρέπει να τύχει προσοχής και, εννοείται, της κατάλληλης αξιοποίησης.

Ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης με τις πρωτοβουλίες του έδωσε το στίγμα. Αυτό που έχει σημασία είναι η παραπέρα αξιοποίηση αυτής  της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί.