AllTimeClassic
Οι περισσότερες απόψεις σχετικά με το γεωγραφικό σημείο στο Αιγαίο που θεωρείται πιθανό να λάβει χώρα «θερμό « επεισόδιο με την Τουρκία, συγκλίνουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο ( σύμπλεγμα της Μεγίστης), κυρίως γιατί η περιοχή αυτή είναι ευθέως συνδεδεμένη με τον καθορισμό των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Ελληνικής ΑΟΖ, ζήτημα στο οποίο η Τουρκία θα ήθελε με κάθε τρόπο να παρέμβει φυσικά για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.
Και βέβαια είναι απόλυτα κατανοητό και δικαιολογημένο η προσοχή της Ελλάδας να στρέφεται γύρω από την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή , όχι μόνο γιατί το Καστελόριζο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά και γιατί η γεωγραφική του θέση είναι καθοριστική για την προστασία των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και σε σχέση με την ΑΟΖ. Παράλληλα , πρώτα οι περιβόητοι χάρτες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου που όπως είναι γνωστό επέκτειναν την Τουρκική υφαλοκρηπίδα ως την θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και στη συνέχεια οι συνεχείς προκλήσεις για τη δραστηριότητα του Τουρκικού ερευνητικού πλοίου « Ορούτ Ρέις» που ήδη πλέει προς τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου, δικαιολογημένα είχαν ως αποτέλεσμα κάποια προτεραιότητα προς αυτή την κατεύθυνση στην εκπόνηση των σχεδίων για την αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων.
Οι σημερινές όμως παραβάσεις των κανόνων του F.I.R Αθηνών λόγω της μη υποβολής σχεδίων πτήσεως και οι παραβιάσεις του Εθνικού εναερίου χώρου με πτήσεις πάνω από τη Χίο και το σύμπλεγμα των Οινουσών, κατέδειξαν και άλλη μία περιοχή της Ελλάδας την οποία εποφθαλμιούν οι Τούρκοι, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για τον διαμελισμό του Αιγαίου με ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που Τουρκικά μαχητική αεροσκάφη παραβιάζουν τον Εθνικό εναέριο χώρο πετώντας πάνω από τη Χίο και τις Οινούσες, οι σημερινές παραβιάσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί σε συνδυασμό με τις προκλήσεις στο Καστελόριζο ( σύμπλεγμα της Μεγίστης) δείχνουν αυτή τη φορά μέσα σε ένα κλίμα έντασης λόγω της συνολικής Τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, και καταδεικνύουν τι θα ήθελε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία στην εφαρμογή της εναντίον της Ελλάδας στρατηγικής της.
Όπως και στην περίπτωση του Καστελόριζου έτσι, κατ’ αναλογία, και στην περίπτωση των Οινουσών η Τουρκία επιδιώκει την εκμετάλλευση του γεγονότος ότι τα υπόλοιπα μικρότερα νησιά που μαζί με τις Οινούσες συνθέτουν το σύμπλεγμα ( Αρχιπέλαγος) είναι, δυστυχώς, ακατοίκητα και ως εκ τούτου, με την εφαρμογή σχετικών άρθρων της Σύμβασης για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, σε συνδυασμό με την ερμηνεία της Συνθήκης που περιέχεται στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση της Νότιας θάλασσας της Κίνας ( Φιλιππίνες κατά Κίνας) μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα και δεν μπορούν να έχουν ΑΟΖ. Μια τέτοια ερμηνεία αποβαίνει υπέρ της Τουρκίας με ότι συνέπειες αυτό συνεπάγεται, όταν και αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων έχει προτεραιότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Παράλληλα όμως πρέπει να υιοθετηθούν και άλλες πολιτικές όπως η ανάπτυξη , με ισχυρά κίνητρα των μικρότερων νησιών του συμπλέγματος των Οινουσών, ώστε να μην είναι δυνατόν η Τουρκία να επικαλείται διεθνή προηγούμενα όπως το προαναφερθέν στην υπόθεση των Φιλιππίνων κατά της Κίνας, που μπορούν να αποβούν σε βάρος της χώρας μας.
Η ανάπτυξη του συμπλέγματος των Οινουσών είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα μάλιστα αφού η περιοχή είναι από τις ωραιότερες της χώρας ( θα μπορούσαν για παράδειγμα να δημιουργηθούν μόνιμες τουριστικές δράσεις όπως μικρά συνεδριακά κέντρα , μικρά καφέ, φεστιβάλ σε ετήσια βάση) . Η κρατική μέριμνα όμως από μόνη δεν αρκεί . Πρέπει να ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι Έλληνες εφοπλιστές , ιδιαίτερα όσοι κατάγονται από την περιοχή και να μεταφέρουν στη γενέτειρα τους πολύ περισσότερες δράσεις και έμψυχο δυναμικό από όσο ορισμένοι έχουν κάνει ως σήμερα. « Για τις Οινούσες και την Ελλάδα ρε γ—-ο» όπως θα επαναλάμβανε, ευκαιρίας δοθείσης, και η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Η προστασία και η θωράκιση του συμπλέγματος των Οινουσών είναι λοιπόν ζήτημα εθνικής σημασίας και προτεραιότητας.