Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά την ανάδειξη του ως αρχηγού του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και την παραίτηση της κυρίας Τερέζα Μέι και τις προβλεπόμενες από το Πρωτόκολλο της χώρας ακροάσεις από την Βασίλισσα και την παράδοση –παραλαβή από την προκάτοχο του πλέον κυρία Μέι , ανέλαβε τα καθήκοντα του και σύμφωνα με τη Βρετανική και διεθνή ειδησεογραφία, βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις που επιβάλλουν άμεση αντιμετώπιση.
Η πρώτη πρόκληση αφορά στον διορισμό των νέων Υπουργών, αφού οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Μέι υποβάλλουν ο ένας μετά τον άλλο τις παραιτήσεις τους, εξηγώντας ότι ο νέος Πρωθυπουργός πρέπει να έχει την ελευθερία της επιλογής των ανθρώπων με τους οποίους επιθυμεί να συνεργάζεται , ιδιαίτερα στα κρίσιμα Υπουργεία όπως για παράδειγμα τα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ,οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Η διαδικασία της επιλογής των νέων υπουργών με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Συντηρητικό κόμμα ,αποτελεί μία «άσκηση δεξιοτεχνίας» στη διατήρηση ισορροπιών ώστε να μην οξυνθούν υπάρχουσες και να μην δημιουργηθούν νέες εσωτερικές έριδες, ιδιαίτερα ενόψει των βημάτων που έχει μπροστά του ο νέος Πρωθυπουργός.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά στη διαχείριση του BREXIT, με ή χωρίς συμφωνία αφού η προθεσμία που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στη Μεγάλη Βρετανία εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου. Θερμός οπαδός του BREXIT, όπως άλλωστε είναι γνωστό, ο κ. Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, στην πρώτη του ομιλία ως Πρωθυπουργός ότι οι διαδικασίες για το BREXIT στις 31 Οκτωβρίου θα προχωρήσουν κανονικά και σημείωσε ότι «…όσοι στοιχηματίζουν κατά της Βρετανίας θα χάσουν…» εξηγώντας ότι όλα και όλοι ( Επιχειρήσεις, Τράπεζες, Εργοστάσια, Νοσοκομεία ) θα είναι έτοιμοι για την επιτυχημένη πορεία της χώρας την «επόμενη ημέρα» στην μετά την ΕΕ εποχή. Όμως πέρα από τις διακηρύξεις η πορεία προς την 31η Οκτωβρίου δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αφού ο νέος Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει , από τη μία πλευρά τις σοβαρές διαφορές και αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στο συντηρητικό κόμμα, και την άλλη την σκληρή αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η τρίτη πρόκληση αφορά την διαχείριση της τρέχουσας σοβαρής κρίσης με το Ιράν, που προκλήθηκε μετά την κατάληψη από τις δυνάμεις των « Φρουρών της Επανάστασης» το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενός υπό Βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου στη θαλάσσια περιοχή των Στενών του Hormuz. Η Μεγάλη Βρετανία απείλησε το Ιράν με σοβαρές συνέπειες ( προφανώς αντίποινα)και προειδοποίησε άλλα πλοία να μείνουν μακριά από την περιοχή των Στενών. Η κατάληψη του Βρετανικού δεξαμενόπλοιου είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς παρόμοιων επεισοδίων που οδηγούν στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και έλαβε χώρα την στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία υπήρχε ένα «κενό εξουσίας» λόγω των διαδικασιών της διαδοχής στη διακυβέρνηση της χώρας.
Αν και ο κ. Μπόρις Τζόνσον, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέλει να αποφύγει την σύγκρουση με το Ιράν, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλέψει την επίθεση εναντίον πλοίου που φέρει την Βρετανική σημαία . Παράλληλα, λόγω και των στενών σχέσεων του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. D. Trump, οι θέσεις του οποίου για το Ιράν θεωρούνται , διεθνώς ως «οι πυροκροτητές» της έντασης, καλείται να διαχειριστεί την σοβαρή κρίση σε μία από κάθε άποψη ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη που κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά και την κατάρριψη, χθες, από τις εκεί ευρισκόμενες Αμερικανικές δυνάμεις, ενός μη επανδρωμένου ιρανικού αεροσκάφους με την αιτιολογία, από Αμερικανικής πλευράς ότι πλησίασε πολύ το Αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Boxer» που βρίσκεται στην περιοχή.
Ο νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί και ο τρόπος που θα το πράξει συνιστούν το μεγαλύτερο ίσως «στοίχημα» της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Ο χρόνος θα δείξει αν θα το κερδίσει ή όχι.