Με non paper στην ΕΕ η Άγκυρα απειλεί και προσπαθεί να διεθνοποιήσει και να νομιμοποιήσει τις προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της ΚύπρουΔημοσιεύτηκε Στις

Με non paper στην ΕΕ η Άγκυρα απειλεί και προσπαθεί να διεθνοποιήσει και να νομιμοποιήσει τις προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου,AllTimeClassic

Φωτογραφία:ΑΠΕ

AllTimeClassic

Κοινή επιτροπή ενέργειας για την διαχείριση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων προτείνει η Τουρκία με non paper με το οποίο ζητά από τα κράτη μέλη να μείνουν αμέτοχα στις προκλητικές ενέργειές της και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλιώς δηλώνει πως είναι αποφασισμένη με αποφασιστικότητα να «προστατέψει» τα δικαιώματά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία με το non paper που έστειλε στα 27 μέλη της ΕΕ και όχι στο 28 την Κυπριακή Δημοκρατία, μιλά επίσης για αδυναμία των Ευρωπαίων και ζητά από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Υποδεικνύει μάλιστα πως μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή».

«Είμαστε της άποψης –προσθέτει– ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Ενώ συμπληρώνει πως “αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τ/κ υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».

Η Τουρκία βέβαια σχετικά με την ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιμένει ότι οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και έντεχνα προσπαθεί να αποδομήσει τη θέση που διατύπωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα , αφού το τουρκικό non paper περιλαμβάνει απειλές και για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, βρίσκονται μπροστά σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία που περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι εμπλέκεται πλέον σε αυτήν και τρίτη χώρα , η Μεγάλη Βρετανία , οι σχέσεις της οποίας με την ΕΕ  θα τοποθετούνται στο μέλλον σε άλλη βάση λόγω του BREXIT.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  με το non paper και τα όσα αυτό περιλαμβάνει σχετικά με την στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΕΕ , η Τουρκία, προφανώς με τις πλάτες και της υπό ” έξοδο” από την ΕΕ Μεγάλης Βρετανίας επιχειρεί την διεθνοποίηση του ζητήματος, ώστε να εμπλέξει και στην όλη υπόθεση και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών της, αφού αρκετές από τις χώρες  στις οποίες αποβλέπει η Τουρκία (βλ. Ρωσία, Κίνα) και έχουν ανοικτά  ζητήματα και  προβλήματα με την ΕΕ , και έχουν  σοβαρά συμφέροντα  σχετικά με την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων και ως εκ τούτου με την ερμηνεία του δικαίου της θάλασσας.

Με αυτό ως δεδομένο  η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους λαμβάνοντας υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα.