AllTimeClassic
Μια νέα και άκρως ενδιαφέρουσα χρήση της Google αποκαλύφθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της Αμερικανικής εφημερίδας « The New York Times» αλλά και άλλων, Αμερικανικών κυρίως, μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Αμερικανική Αστυνομία χρησιμοποίησε σε αρκετές περιπτώσεις για την διαλεύκανση εγκλημάτων στοιχεία από μια βάση δεδομένων της Google.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά η Αστυνομία των ΗΠΑ ζητούσε , σε αρκετές περιπτώσεις από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας την έκδοση ενταλμάτων ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει στοιχεία και δεδομένα που είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς συγκεκριμένων χρηστών της Coogle και να εντοπίσει μέσα από αυτά τους πιθανούς υπόπτους ή και δράστες εγκλημάτων. Πρόσφατα όμως, οι Αστυνομικές αρχές τροποποίησαν τα ως σήμερα διαβιβαζόμενα μέσω ενταλμάτων αιτήματα με νέα που προσδιορίζουν την περιοχή στην οποία έχει διαπραχθεί έγκλημα και ζητούν από την εταιρεία στοιχεία για την περιοχή (ες) αυτή.
Η Google εξετάζει τα σχετικά αιτήματα χρησιμοποιώντας μία από τις βάσεις δεδομένων της, που είναι γνωστή με την ονομασία « Sensorvault», προκειμένου να εντοπίσει όποιες συσκευές (π.χ κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets) βρέθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές την ώρα που προσδιορίζεται στο ένταλμα και στη συνέχεια παρέχει τις πληροφορίες αυτές στις διωκτικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν τις τοποθεσίες και την κινητικότητα που παρατηρείται σε αυτές, με σκοπό να εντοπίσουν ποιες από τις κινήσεις σχετίζονται με διαπραχθέν έγκλημα. Όταν γίνει ο προσδιορισμός αυτός η Google παρέχει στις Αρχές στοιχεία για την ταυτότητα των ατόμων στα οποία ανήκουν οι συσκευές που εντοπίστηκαν.
Αυτή η βάση δεδομένων είναι συνδεδεμένη με μία από τις παρεχόμενες από την Google Υπηρεσίες που ονομάζεται « Ιστορικό της Τοποθεσίας» ( Location History) που άρχισε να διατίθεται από το 2009 και είναι συνδεδεμένο με το σύστημα Android και άλλες συσκευές της εταιρείας Apple. Η Google προτείνει στους χρήστες της να την χρησιμοποιούν αφού περιλαμβάνει χάρτες , συντεταγμένες γεωγραφικών τοποθεσιών, φωτογραφίες και άλλες χρήσιμες συναφείς πληροφορίες.
Τα νέα αυτά εντάλματα, που αποκαλούνται και εντάλματα προσδιορισμού των ορίων μέσα στα οποία παρατηρήθηκαν κινήσεις προσώπων ή και οχημάτων, γνωστά και με τον αγγλικό όρο Geofence warrants, βασίζονται στην αξιοποίηση ενός λογισμικού της Google που χρησιμοποιεί το GPS (Global Positioning System) ή το RFID ( Radio Frequency Identification) που προϋποθέτει την χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών που συνήθως χρησιμοποιούνται μέσα από τα νέου τύπου κινητά τηλέφωνα (smart phones)κυρίως της εταιρείας Apple.
Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή μετά από πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από ορισμένους υπαλλήλους της Google , αστυνομικούς αλλά και εκπροσώπους των εισαγγελικών αρχών και βέβαια όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε την αιτία για αρκετές συζητήσεις σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών, αφού θεωρήθηκε ότι αυτός ο ηλεκτρονικός αστυνομικός «κλοιός» που δημιουργείται μέσα από την πρόσβαση στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων μπορεί βεβαίως να οδηγήσει στον εντοπισμό των υπόπτων κοντά στον τόπο που διαπράχθηκε το έγκλημα, παράλληλα όμως μπορεί να «συμπαρασύρει» και να παγιδεύσει και αθώους ανθρώπους που κατά τύχη βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο σημείο του εγκλήματος.
Με αυτή την αφορμή ο Διευθυντής Πληροφοριών και Ασφαλείας της Google , Richard Salgado με μία δήλωση του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα « The New York Times» και όχι μόνο, υποστήριξε ότι η εταιρεία σέβεται και προστατεύει πληροφορίες και δεδομένα των πελατών της και παράλληλα βέβαια υποστηρίζει το σημαντικό έργο των αρμοδίων αρχών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας , εξηγώντας ότι πληροφορίες δόθηκαν στις αρμόδιες αρχές μόνον όταν αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο και πάντα σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και διαδικασίες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα αυτή διάσταση στη χρήση προγραμμάτων και εφαρμογών που παρέχονται από την Google έχει την θετική της πλευρά που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια καταπολέμησης του εγκλήματος. Περικλείει όμως και κινδύνους όπως ήδη αναφέρθηκε όχι μόνο σε ότι αφορά πολίτες που μπορεί να βρίσκονται κατά τύχη στην υπό έρευνα περιοχή αλλά και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο, η μεθοδολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί και από «τρίτους» για μη θεμιτούς σκοπούς, πράγμα καθόλου απίθανο αν αναλογισθεί κανείς τις περιπτώσεις που οι νέες τεχνολογίες και δυνατότητες χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Είναι λοιπόν απαραίτητο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των διαδικτυακών προϊόντων να ασχολούνται διαρκώς με την ασφάλεια των συστημάτων τους ώστε να διασφαλίζεται ότι η πρόσβαση σε αυτά και η χρήση τους θα γίνεται πάντοτε για καλό, που άλλωστε είναι και ο στόχος της δημιουργίας τους.