Σύμφωνα με το Bloomberg ο Α.Τσίπρας έχοντας εμπειρία από το ελληνικό δημοψήφισμα προτρέπει την κ. Μέι να αντιστρέψουν το Brexit και να παραμείνουν στην ΕΕΔημοσιεύτηκε Στις

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Α.Τσίπρας έχοντας εμπειρία από το ελληνικό δημοψήφισμα προτρέπει την κ. Μέι να αντιστρέψουν το Brexit και να παραμείνουν στην ΕΕ,AllTimeClassic

Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη 

Αίσθηση προκάλεσε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κυρίου Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το Brexit. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού σχετικά με την συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στις Ευρωεκλογές και οι συνέπειες της συμμετοχής αυτής  για το Brexit, που αποτέλεσε και ένα απo τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η κριτική που ασκήθηκε στον κύριo Τσίπρα από διεθνή ΜΜΕ.

Το αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φανεί φυσικά μετά τις Ευρωεκλογές. Όμως η διασύνδεση των Ευρωεκλογών με το Brexit είναι μία άποψη που μπορεί να κερδίσει έδαφος ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

‘Ετσι το πρακτορείου Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα επισημαίνει, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έχοντας την εμπειρία μετά το ελληνικό δημοψήφισμα το 2015 εξέφρασε την άποψή του στη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες σχετικά με το Brexit.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg αναφέρει πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χθες στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να αποτραπεί το Brexit, αφού, «εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η χώρα να αναγκασθεί να διενεργήσει ευρωεκλογές».

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για τον Brexit» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσίπρας, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του που φρόντισε να προμηθευτεί το πρακτορείο από διπλωματικές πηγές , ενώ στη συνέχεια προέτρεψε τους ομολόγους του να αναλογιστούν αν η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση θα έπρεπε να στηρίξει αυτό το σενάριο.

‘Οπως αναφέρει στη συνέχεια ο αρθρογράφος του Bloomberg «Ο κύριος Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα. Ζήτησε τη λαϊκή ψήφο για μια συμφωνία που προσέφεραν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της το 2015 και στη συνέχεια διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της. Όταν όμως κέρδισε το δημοψήφισμα ανέκρουσε πρύμναν και τελικά αποδέχτηκε τη συμφωνία σε μια ολονύχτια σύνοδο στις Βρυξέλλες».

Και συνεχίζει: «Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριζε τη συμφωνία, κάτι που βοήθησε τον κύριο Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία των βουλευτών του οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της στο Κοινοβούλιο. Η κυρία Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη, και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση της συζήτησης».

Πάντως όπως επισημαίνει το Bloomberg, «ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης».

Και καταλήγει το δημοσίευμα «Ο Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα για ακύρωση του Brexit. Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο αντίστοιχο του βρετανικού «remoaners».