AllTimeClassic
Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η δεσπόζουσα θέση της στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, έχει συζητηθεί αρκετά ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό μετά τον σάλο που έχουν προκαλέσει ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο η Σαουδική Αραβία έχει ηγετικό ρόλο και ως εκ τούτου τεράστιες ευθύνες και την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Α. Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη στην οποία όπως αποδείχθηκε ενεπλάκησαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.
Υπάρχει όμως μία διάσταση σχετικά με την παρουσία της χώρας στον διεθνή ενεργειακό συσχετισμό δυνάμεων που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που παρουσίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Σαουδική Αραβία κατέχει το 1/3 των πετρελαϊκών αποθεμάτων που βρίσκονται στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κατέχει όμως μόνο το 10% των αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή είναι ο 7ος μεγαλύτερος στον κόσμο καταναλωτής φυσικού αερίου.
Το Ιράν το οποίο η Σαουδική Αραβία θεωρεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή και αντίπαλο της στη περιοχή ελέγχει το 42% των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ το Κατάρ στο οποίο όπως είναι γνωστό η Σαουδική Αραβία εδώ και δύο χρόνια έχει επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό κατέχει το 31% των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών στα ενεργειακά θέματα, η χώρα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον σοβαρό πρόβλημα αφού το τελευταίο διάστημα μειώνει τη χρήση πετρελαίου και αυξάνει την χρήση φυσικού αερίου σε διάφορους τομείς, προκειμένου οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας να μην εξαρτώνται μόνο από μία πηγή ενέργειας. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου κατά 3,7 % κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γνωστής εταιρείας Σαουδαραβικών συμφερόντων ARAMCO, ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα ανέλθει από 9.1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2018 σε 14.6 δισεκατομμύρια πόδια την ημέρα το 2030.
Αυτή η πραγματικότητα και οι κακές σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν και το Κατάρ θα την οδηγήσουν προφανώς στην αναζήτηση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου. Αυτή η αναζήτηση αποτελεί μία ευκαιρία και για το Ισραήλ και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, αφού πέρα από τις Ευρωπαϊκές Αγορές ένα μέρος του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Ισραηλινή, την Κυπριακή και ελπίζουμε σύντομα και την Ελληνική ΑΟΖ ,θα μπορούσε με τις κατάλληλες συμφωνίες να διοχετευθεί στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.