Η Ινδία εισέρχεται στο « Club» των Διαστημικών Δυνάμεων.Δημοσιεύτηκε Στις

Η Ινδία εισέρχεται στο « Club» των Διαστημικών Δυνάμεων,Γιώργος Δημητρακόπουλος,,AllTimeClassic

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Η Ινδία εισέρχεται στο « Club» των Διαστημικών Δυνάμεων.,Γιώργος Δημητρακόπουλος,AllTimeClassicΜια σημαντική και ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Νότια Ασία, και πιο συγκεκριμένα στην Ινδία, που χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσει τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας Narendra Modi, η Ινδία πραγματοποίησε δοκιμή πυραύλου εδάφους-διαστήματος, ο οποίος κατέστρεψε ινδικό δορυφόρο στο διάστημα. Έτσι η Ινδία επιδεικνύοντας ότι έχει πλέον αυτή τη δυνατότητα , που ως σήμερα είχαν μόνον οι ΗΠΑ,η Ρωσία και η Κίνα, εισέρχεται στο « Club» των  διαστημικών δυνάμεων.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας έχει βελτιωθεί και αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία.  Το 2014 η Ινδία έθεσε ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη, ενώ, παράλληλα η Ινδική Υπηρεσία διαστήματος έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να στείλει ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο στο διάστημα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι Αντι-Δορυφορικοί πύραυλοι όπως αυτός που δοκιμάστηκε από την Ινδία, φέρουν την ονομασία ASAT και έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν δορυφόρους που θεωρούνται ότι ανήκουν στον εχθρό, είτε παρεμβάλλοντας παράσιτα στα συστήματα επικοινωνίας είτε καταστρέφοντας τους ολοκληρωτικά. Είναι δε σημαντικό το ότι οι προδιαγραφές τους είναι τέτοιες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την δημιουργία αμυντικών συστημάτων με αντιβαλλιστικούς πυραύλους,

Αν και η Ινδία φρόντισε να δηλώσει  προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα και ότι η δοκιμή του πυραύλου και της κατάρριψης του δορυφόρου έχουν ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση των ινδικών συμφερόντων στο διάστημα, είναι μάλλον βέβαιο ότι  η Κίνα ενοχλήθηκε από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ιδιαίτερα μάλιστα αφού ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να επιτύχει την κατάρριψη των κινέζικων δορυφόρων. Την ενόχληση του εξέφρασε και το Πακιστάν που όπως είναι γνωστό βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ινδία για την περιοχή του Κασμίρ. Τελευταία, όπως είναι γνωστό οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο μεταφέρθηκαν και στον αέρα, ενισχύοντας τους φόβους ότι μπορεί να μεταφερθούν και στο Διάστημα , αφού το Πακιστάν έχει θέσει σε τροχιά αρκετούς δορυφόρους που κατασκεύασε με τη βοήθεια της Κίνας.

Φυσικά , όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο η δοκιμή αυτή κίνησε και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μάλιστα, αφού, μετά από μία έκθεση του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο, στην οποία αναφέρεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αναπτύσσουν την αμυντική διαστημική τους τεχνολογία, κατασκευάζοντας οπλικά συστήματα που έχουν την δυνατότητα με ακτίνες laser να προξενήσουν βλάβες ή και να καταστρέψουν ολοσχερώς δορυφόρους, ο Πρόεδρος Trump αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας Αμερικανικής διαστημικής δύναμης, που θα προστατεύει τους Αμερικανικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά στο Διάστημα.

Ινδοί ειδικοί στα διεθνή και αμυντικά θέματα ανέφεραν βέβαια και το γεγονός ότι η δοκιμή και η δημοσιότητα που δόθηκε στην επιτυχία της, έχουν και μία εσωτερική διάσταση που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ενόψει των επικειμένων εκλογών , ο Πρωθυπουργός Narendra Modi  θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί και θα αυξήσει την δύναμη του.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό η νέα δυνατότητα που έχει πλέον η Ινδία σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα πυρηνική δυνατότητα που εδώ και αρκετό καιρό κατέχει, την τοποθετεί σε πλεονεκτική θέση ισχύος απέναντι σε εχθρούς και φίλους, καθιστώντας την ισχυρό εταίρο ή αντίπαλο πρώτα στην ευρύτερη περιοχή , όπου  η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της , και στη συνέχεια στο Διεθνές σύστημα του οποίου οι ανταγωνισμοί στους εξοπλισμούς αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά. Υπό αυτήν την έννοια δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία INF (Intermediate-range Nuclear Forces) που αφορά τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς. Αν και η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αρκετούς φόβους για ενδεχόμενη κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη, από Αμερικανικής πλευράς θεωρήθηκε ως βήμα για την καλύτερη προετοιμασία των ΗΠΑ για ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα και όχι μόνο.

Η Ινδία βέβαια έχει σε γενικές γραμμές πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την σημερινή Κυβέρνηση Trump γιατί πρώτον  συγκλίνουν οι απόψεις και οι ανησυχίες τους για την Κίνα, όπως και η αντίθεση τους στην Κινέζικη πολιτική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη-‘Ενας Δρόμος» ( Belt and Road Initiative),  δεύτερον γιατί οι Ινδοί συμφωνούν με τον σκεπτικισμό του κ. Trump για τις πραγματικές προθέσεις του Πακιστάν και τρίτον γιατί συμφωνούν με την Αμερικανική άποψη για την ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού , ενώ η Αμερικανική Κυβέρνηση επέτρεψε στην Ινδία την προμήθεια Αμερικανικής διαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας.

 Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι αυτή η σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας για τις δραστηριότητες της Κίνας επιτρέπει την σύναψη συμμαχίας και με άλλες χώρες στην περιοχή όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Αυστραλία, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ισχυρού Αντί- Σινικού μετώπου στο οποίο η Ινδία μετά και την τελευταία εξέλιξη με την επιτυχή δοκιμή του Αντί-Δορυφορικού πυραύλου θα έχει δεσπόζουσα θέση.  Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Κίνας και ποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν ως αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής.