Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και ο οδικός χάρτης για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΔημοσιεύτηκε Στις

Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και ο οδικός χάρτης για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Αποκαλυπτικές για την πορεία και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν οι δηλώσεις στις οποίες προέβει ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών κύριος Τσαβούσογλου μετά το τέλος της συνάντησης του με τον ‘Ελληνα ομόλογό του κύριο Γ. Κατρούγκαλο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκάλυψε, ότι ο οδικός χάρτης τον οποίο θα ακολουθούν στο εξής οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ξεκινήσει στις 12 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων, κατά την οποία θα συζητηθούν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο- την οποία ως επί το πλείστον προκαλεί η Αγκυρα-, ενώ υπονόησε,ότι υπάρχει κατ’αρχήν συν’αντίληψη μεταξύ των δύο υπουργών για το θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και τη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο και έθεσε τις προϋποθέσεις της Τουρκικής πλευράς για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο δήλωσε πως «Η πρώτη συνάντηση για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Με τον ομόλογό μου συναντιόμαστε συχνά και στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Μετά από αυτές τις τεχνικού περιεχομένου συναντήσεις θα συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας, οι οποίοι είναι καλοί φίλοι από την περίοδο που ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά συνέπεια αυτές οι συνομιλίες είναι σημαντικές σε αυτή την διαδικασία», τόνισε ο κύριος Τσαβούσογλου.

Και συνέχισε «Όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και αναφέρομαι στις διερευνητικές συνομιλίες για την έναρξη των οποίων είμαστε σύμφωνοι. Εμείς δεν επιθυμούμε τέτοια θέματα να τα κάνουμε αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι είναι πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για την Ελλάδα, αλλά η επιθυμία της κοινής γνώμης στην Τουρκία, είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Η Ελλάδα για εμάς είναι ένας σημαντικός γείτονας, είμαστε δύο χώρες που ζούμε διπλά-δίπλα. Αρκεί να επιδείξουμε αυτή την ειλικρινή βούληση και να τη συνεχίσουμε».

Ο κύριος Τσαβούσογλου συμπλήρωσε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ’ αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων, αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία. Υπό την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο τόνισε: «Όταν συναντιόμαστε συζητάμε και τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Κυπριακό. Σκεπτόμαστε ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει μεταξύ μας να αποφασίσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε και πώς. Και σε αυτό συμφωνούμε. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να λέμε ότι διαπραγματευόμαστε, αλλά για την επίλυση θεμάτων».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και τη στάση της Ελλάδας η οποία ήταν υπέρ της Τουρκίας και σημείωσε ότι «η αντίθεση της Ελλάδας σε αυτή την απόφαση συνιστά στάση με αρχές και ένδειξη της ειλικρινούς υποστήριξης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».