Σημαντική η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου-ΓαλλίαςΔημοσιεύτηκε Στις

Σημαντική η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Η αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τη Γαλλία μέσα από την σύναψη Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που προβλέπει και την κατασκευή ναυστάθμου για τον ελλιμενισμό γαλλικών πολεμικών στο Μαρί και αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης στο αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Βέβαια το Γαλλικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή δεν είναι καινούργιο. Χρονολογείται από τον 17ο και 18ο αιώνα όταν Γάλλοι γεωγράφοι και αστρονόμοι όπως ο Peiresc, ο Chazelles και μετά ο La Condamine ταξίδεψαν σε διάφορες περιοχές της μεσογειακής λεκάνης και δημοσίευσαν στη συνέχεια  σημαντικές μελέτες εμπλουτίζοντας τις μέχρι τότε γνώσεις για την Μεσόγειο.

Σημαντική ήταν για την Γαλλική παρουσία στην Μεσόγειο η κατάληψη της Αιγύπτου από τον Μέγα Ναπολέοντα το 1798 ( διήρκεσε ως το 1801) και στη συνέχεια η Γαλλική κυριαρχία στη Συρία και το Λίβανο που διήρκεσε από το 1920 ως το 1946. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα Γαλλικά συμφέροντα στη Συρία είχαν κατοχυρωθεί από το γνωστό πλέον Σύμφωνο Sykes- Picot που υπογράφτηκε ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία  το 1916 και που είχε κοινοποιηθεί και στον Τσάρο της Ρωσίας. Το Σύμφωνο αυτό παρέμεινε μυστικό ως την Επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με άλλα μυστικά αρχεία του Τσάρου από τους επαναστάτες.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Διώρυγα του Σουέζ, που όπως είναι γνωστό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του Πλανήτη,  άρχισε να κατασκευάζεται το 1850 από τον Γάλλο μηχανικό Λεσέψ. Αν και από το 1946 και μετά η Γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή θα μειωθεί σημαντικά, τα Γαλλικά στρατεύματα θα εισβάλλουν ξανά στην περιοχή του Σουέζ από κοινού με τα Βρετανικά στρατεύματα το 1956 όταν ο Αιγύπτιος ηγέτης Α. Νάσσερ εθνικοποίησε την Διώρυγα  προκαλώντας την οργή και των Βρετανών και των Γάλλων. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι ήθελαν να ανατρέψουν τον Νάσσερ και για την εθνικοποίηση της Διώρυγας αλλά και γιατί υποστήριζε το αίτημα της Αλγερίας για ανεξαρτησία ( η Γαλλία είχε από το 1830 εδραιώσει την κυριαρχία της στην Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία).

Αν και η Γαλλική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της  Μεσογείου χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και αιματηρές εξεγέρσεις, τα Γαλλικά  στρατηγικά και εμπορικά συμφέροντα στην περιοχή παραμένουν σε ισχύ ως σήμερα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η νέα αμυντική Συμφωνία Κύπρου Γαλλίας και η εγκατάσταση της ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο Μαρί και το αεροδρόμιο της Πάφου αντίστοιχα.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει το Γαλλικό ενδιαφέρον και για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου,  αναβαθμίζει την στρατηγική σημασία της Κύπρου και θεωρείται ότι θα συμβάλλει , με το αζημίωτο βέβαια, στην προστασία των πηγών ενέργειας που έχουν ανακαλυφθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, η Συμφωνία αμυντικής Συνεργασίας και τα επιμέρους τμήματα σχετικά με την ναυτική και την αεροπορική βάση, μπορεί να υποστηριχθεί ότι θα αποτελέσουν ισχυρό προηγούμενο για την σύναψη των νέων συμφωνιών που θα απαιτηθούν ανάμεσα στην Κύπρο και την Μεγάλη Βρετανία στην περίπτωση που η τελευταία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του BREXIT.