Πολύ κρίσιμη η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τραπεζίτες για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνειαΔημοσιεύτηκε Στις


Φωτογραφία Αρχείου

Σε νέα συνάντηση θα προχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών και ενδεχομένως με την συμμετοχή και εκπροσώπων των θεσμών μέσω τηλεδιάσκεψης,για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς δεν έχει ακόμη επέλθει συμφωνία έτσι ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί να κάμψει τις αντιρρήσεις και να αποσπάσει από τις διοικήσεις των τραπεζών τη συγκατάθεσή τους, ότι το σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και δεν θα ενθαρρύνει κακοπληρωτές. Η κυβέρνηση ζητά από τους τραπεζίτες να το υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των θεσμών και να εγκριθεί. 

Αναμένεται λοιπόν να υπάρξει διαπραγμάτευση στα εξής ζητήματα:

Στη χρονική διάρκεια που θα παραμείνει ενεργή η νέα πλατφόρμα. Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, το πολύ μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους, ενώ πολύ πιθανό είναι να υπάρξουν κάποιες ειδικές εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα για τους ανέργους, για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ.

Η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στον νόμο Κατσέλη. Για τις τράπεζες το να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των περίπου 155 χιλιάδων αιτήσεων αποτελεί μείζον θέμα καθώς αυτές οι αιτήσεις αφορούν σε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 11 δις. ευρώ. Υπάρχει ενδεχόμενο, οι αιτήσεις να αξιολογηθούν μέσω της νέας πλατφόρμας αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας που ίσχυαν κατά την υποβολή της αίτησης και όχι με βάση τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν τώρα.

Το πλαίσιο χορήγησης της επιδότησης στους δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια. Το ύψος της επιχορήγησης θα καθορίζεται με βάση τα εισοδήματα των δανειοληπτών ενώ δεν θα υπάρχει οριζόντια μεταχείριση ως προς το ποσοστό επιδότησης. Δηλαδή, το ποσοστό θα διαφοροποιείται ανάλογα με το εισόδημα σε συνάρτηση με τη μηνιαία δόση: σε άλλες περιπτώσεις η επιδότηση θα είναι μηδενική και σε άλλες θα μπορεί να φτάνει ακόμη και πάνω από το 50% επί του ύψους της δόσης.