Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ξεκινά σήμερα στη Βουλή με διήμερη συζήτηση και 149 προτεινόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος.
Η διαδικασία θα λήξει την Τετάρτη το βράδυ με την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου.
Η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που πρέπει να τροποποιηθούν, ενώ η επόμενη Βουλή η οποία ορίζεται ως αναθεωρητική, θα αποφασίσει για το νέο τους περιεχόμενο.
Διατάξεις που θα λάβουν λιγότερες από 151 ψήφους απορρίπτονται, ενώ εκείνες που θα λάβουν από 151 εως 179 θα πρέπει στην επόμενη Βουλή να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 για να μπορέσει να τροποποιηθεί το περιεχόμενό τους. ‘Οσες λάβουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους στην επόμενη ψηφοφορία θα είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν νέο περιεχόμενο.
Από τις 149 προτάσεις που ετέθησαν στις γνωμοδοτικές τοποθετήσεις των κομμάτων μόλις οι 8 συγκεντρώνουν την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεπεραστεί το όριο των 180.
Κυβερνητική πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση παρά τις κόντρες για άλλα ζητήματα, φαίνεται πως στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης βρίσκουν κοινό έδαφος ιδιαίτερα στην αναθεώρηση κάποιων διατάξεων για την βουλευτική ασυλία, την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής με την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την ποινική ευθύνη Υπουργών κ.α.
Βέβαια πολλοί διερωτώνται κατά πόσο η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή και ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης.
Το επίμαχο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση το ισχύον καθεστώς θα προκαλέσει εκλογές στην επόμενη κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2020, καθώς η μη εκλογή ΠτΔ προκαλεί διάλυση της Βουλής και πρόωρες εθνικές εκλογές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει την αλλαγή του τρόπου εκλογής ΠτΔ και έτσι θα λάβει από την παρούσα Βουλή το σχετικό άρθρο 180 ψήφους. ‘Ετσι στην επόμενη Βουλή θα μπορεί να περάσει με 151 ψήφους, που πιθανόν να διαθέτει τότε η ΝΔ για την αναθεώρηση του.
Ετσι η ΝΔ θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το ζήτημα τον πρόωρων εκλογών το 2020 που μπορεί να επιθυμεί η Κυβέρνηση καθώς η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αποτρέπει την διάλυση μιας κυβέρνησης για την εκλογή του ΠτΔ.