Μετά και την πλήρη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα υπάρξει αντίδραση της Ρωσίας για την νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια;Δημοσιεύτηκε Στις

Μετά και την πλήρη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα υπάρξει αντίδραση της Ρωσίας για την νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια;,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»,πλέον στο ΝΑΤΟ από τους  Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών-μελών και τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δρομολογήθηκε η διαδικασία για την πλήρη ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, που μετά και την κύρωση του πρωτοκόλλου από τα Κοινοβούλια των 29 χωρών-μελών, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η χώρα θα γίνει και επισήμως το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

Έτσι από τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου θα βρίσκονται, προς το παρόν,εκτός ΝΑΤΟ μόνον η Σερβία, το Κόσσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Από τις χώρες αυτές, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ – επιθυμία που υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ- και συμμετέχει ήδη στο πρόγραμμα της Συμμαχίας που είναι γνωστό με την ονομασία  «Συνεργασία για την Ειρήνη» ( Partnership for Peace), ενώ πρόσφατα το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενεργοποιήσει ξανά το σχέδιο ένταξης της χώρας, που για ένα χρονικό διάστημα ήταν ανενεργό.

Η Σερβία αν και δεν επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί όμως  την διαδικασία του πολιτικού διαλόγου με τις αρχές της Συμμαχίας, ενώ το Κόσσοβο έχει υποβάλλει αίτημα συμμετοχής του στο Νατοϊκό πρόγραμμα «Συνεργασία Για την Ειρήνη».

Η στρατηγική για την παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την συμμετοχή όλων των Βαλκανικών χωρών – έχει επιτευχθεί πλήρως σχεδόν- έχει ως στόχο την εξουδετέρωση της  Ρωσικής επιρροής στην περιοχή μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που έχει επέλθει ως αποτέλεσμα της συμμετοχής, μετά και την έναρξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ένταξης των Σκοπίων, όλων σχεδόν των Βαλκανικών χωρών  στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια , οι προβληματισμοί  και το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τις επιδιώξεις της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων δεν είναι καινούργιοι. Χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του Ψυχρού Πολέμου. Τότε μάλιστα ορισμένα από τα υποθετικά σενάρια των Νατοϊκών ασκήσεων (πχ ασκήσεις Wintex-Simex), είχαν ως θέμα την αναχαίτιση των Σοβιετικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και ειδικότερα την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εισβολής Σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων στην τότε Γιουγκοσλαβία, για την αντιμετώπιση της εσωτερικής κρίσης στη χώρα που θα προήρχετο μετά τον θάνατο του στρατάρχη Τίτο ( η Γιουγκοσλαβία είχε τότε προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα κατά των σεναρίων αυτών). Την δεκαετία του ’80 μάλιστα είχε κυκλοφορήσει και ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με την ονομασία «Απειλή στο Αιγαίο» ( Threat in the Aegean),που προέβλεπε ότι η Σοβιετική εισβολή στην Γιουγκοσλαβία θα  ξεκινούσε με την απόβαση των Σοβιετικών δυνάμεων που θα έφταναν στις Γιουγκοσλαβικές ακτές έχοντας διαπλεύσει το Αιγαίο.

Από το 1990 και μετά, με την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τις αλλαγές στη Σοβιετική Ένωση αυτά τα σενάρια των ασκήσεων εγκαταλείφθηκαν και αρχειοθετήθηκαν. Σήμερα όπως είναι γνωστό οι συνθήκες στην περιοχή των Βαλκανίων είναι διαφορετικές. Αυτό όμως που παραμένει ίδιο, είναι το γεγονός ότι στην περιοχή αντικατοπτρίζεται για μία ακόμη φορά ανταγωνισμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, με τους πρώτους να έχουν προς το παρόν την υπεροχή αφού όλες οι χώρες των Βαλκανίων πλην της Σερβίας και του Κοσσόβου, είτε είναι μέλη της Συμμαχίας είτε συνεργάζονται στενά με αυτήν συμμετέχοντας στα προγράμματα της όπως για παράδειγμα η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Το κύριο λοιπόν ερώτημα που προκύπτει είναι, ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας στην πραγματικότητα αυτή, την οποία, με δεδομένο το ιστορικό ενδιαφέρον της για τα Βαλκάνια, δεν βλέπει με καλό μάτι. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, βέβαια, κατά γενική ομολογία δεν αντιδρά ποτέ «εν θερμώ». Αντίθετα αποφασίζει τις κινήσεις του μετά από προσεκτική μελέτη των δεδομένων προκειμένου να πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις Ρωσικές αντιδράσεις, μάλλον σύντομα.