“Κύριε εύραμεν μια γυναίκα” πως η Νίκη της Σαμοθράκης έγινε βικτουάρ ντε σαμοθράς, οι Καρυάτιδες καρεατίντ και το Μακεδονία μασεντόνζιαΔημοσιεύτηκε Στις

"Κύριε εύραμεν μια γυναίκα" πως η Νίκη της Σαμοθράκης έγινε βικτουάρ ντε σαμοθράς, οι Καρυάτηδες καρεατίντ και το Μακεδονία μασεντόνζια,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Αξίζει να θυμηθούμε πως βρέθηκε ένα από τα ωραιότερα αγάλματα στον κόσμο!                                                  Το αριστούργημα της Νίκης της Σαμοθράκης!

Η Σαμοθράκη  βρισκόταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…
Μια Γαλλική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον Γάλλο υποπρόξενο Σαμπουαζό έκανε ανασκαφές στα Βόρεια της Σαμοθράκης ήταν 15 Απριλίου του 1865.

Τότε ένας ‘Ελληνας που τον είχαν προσλάβει οι Γάλλοι για να σκάβει αναφώνησε δυνατά“Κύριοι εύραμεν μια γυναίκα” είχε βρει τα πόδια και τον κορμό της Νίκης της Σαμοθράκης!

Ο Γάλλος διπλωμάτης ζήτησε την άδεια της Υψηλής Πύλης του Σουλτάνου να μεταφέρει το γλυπτό στη Γαλλία. Το αριστούργημα έφτασε στο Λούβρο σε κομμάτια στις 11 Μαίου του 1864.

Το όνομα του γλύπτη παραμένει άγνωστο,αν και από πολλούς γνώστες της αρχαιότητας αποδίδεται -στον διάσημο Παριανό γλύπτη της εποχής Σκόπα– η φήμη όμως του αριστουργηματικού γλυπτού έχει φτάσει στην άκρη του κόσμου.

Ο Αθανάσιος Κρουστάλης επιστρέφοντας από το Παρίσι και την επίσκεψή του στο  Λούβρο, όπου θέλησε να θαυμάσει το περίφημο γλυπτό την Νίκη της Σαμοθράκης,-με ένα πολύ εύστοχο κείμενο του στο facebook- μας κάνει να σκεφτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, την καταγωγή μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, καθώς μέσα από την απώλεια της γνώσης και της ιστορίας,κάπου έχουμε χάσει και τον βαθύτερο προσδιορισμό του εαυτού μας ,της καταγωγής μας  και της περηφάνιας μας!       

"Κύριε εύραμεν μια γυναίκα" πως η Νίκη της Σαμοθράκης έγινε βικτουάρ ντε σαμοθράς, οι Καρυάτηδες καρεατίντ και το Μακεδονία μασεντόνζια,AllTimeClassic

Μόλις χθες γύρισα απο το Παρισι. Εκει επισκεφθηκα το μουσειο του Λουβρου. Καποια στιγμη ρωτησα τον υπαλληλο στην ελληνικη πτερυγα που ειναι η Νικη της Σαμοθρακης στα γαλλικα , αναφεροντας το ονομα στα ελληνικα. Μου ειπε ευγενικα αν ρωταω για την βικτουαρ ντε λα σαμοτρας.

Τον ρωτησα τοτε αν γνωριζει πως λεγεται το φημισμενο ρολοι του Λονδινου και εκεινος απαντησε με εμφαση Big Ben.
-γιατι δεν το λετε αυτο grand ben; τον ρωτησα στα γαλλικα.

Γιατι νιωθετε την αναγκη να κλεψετε και το ονομα εκτος απο το εκθεμα;

Κατεβασε το κεφαλι. Τον χτυπησα φιλικα στην πλατη. Δεν εφταιγε αυτος, εγω φταιω.
Η ελληνικη πλευρα κατεχει το 30% του Λουβρου και στην εισοδο δεν υπαρχει ουτε καν το welcome στα ελληνικα ( αναμεσα σε 20 γλωσσες).

O κοσμος διαδηλωνει κατα της ονομασιας της Μακεδονιας. Και διαδηλωνει κατα της ιδιας του της κυβερνησης. Και διαδηλωνει κατα των ιδιων των συμπατριωτων του.

Γιατι το προβλημα δεν ειναι οι γειτονες, αλλα η ιδια η διχονοια που μας διακατεχει απο καταβολης του εθνους μας.
Που μεριαζει λιγο στον πολεμο, στην κατοχη, την επιδρομη κ ξαναθεριευει μετα .

Σημερα δεν πολεμαμε, αλλα δυστυχως δειχνουμε στον κοσμο τον τροπο να ερθει ξανα κ ξανα κ ξανα κι οχι μονο να παρει την νικη αλλα να την κανει και “βικτουαρ”. Κι αυτοι που διαδηλωνουν κι αυτοι που τους χλευαζουν, μαζι.

Η συμφωνια των πρεσπων δεν εχει σημασια αν ειναι καλη ή κακη πολιτικα γιατι ειναι κακιστη κοινωνικα. Γιατι δινει την δυνατοτητα στον καθε ξενο να χρησιμοποιει το ιδιο μας το εθνος οπλιζοντας με επαρση τον ενα αδερφο κ με ευτελισμο τον αλλον.

Η κυβερνηση δεν εχει καμια λαικη εντολη κ συναμα καμια δικαιοδοσια να διαπραγματευτει αυτο το θεμα.
Δεν ειναι καν διαπραγματευσιμο οταν διχαζει τον λαο. Χωρις δημοψηφισμα.
Φοβαμαι…

Φοβαμαι την επαναληψη. Φοβαμαι οτι σε λιγα χρονια σε εναν καναπε μεσα απο μια ιστοσελιδα θα φωναζουμε, φερτε τα πισω.

Την νικη που εγινε βικτουαρ, την καρυατιδα που εγινε καριατιντ, την μακεδονια που εγινε μασεντονζια.

Και τοτε δινοντας στα παιδια μας μια σταγονα εστω λιγοτερη ιστοριας, περηφανιας , κληρονομιας και εθνικης αδελφοσυνης, θα ειμαστε οχι μονο αναξιοι μνημονευσης αλλα και αναξιοι ακομα και ταφης;

Θ.Κ
20/1/2019