S.O.S  για το περιβάλλον το λιώσιμο των Πάγων στη Γροιλανδία.Δημοσιεύτηκε Στις

S.O.S  για το περιβάλλον το λιώσιμο των Πάγων στη Γροιλανδία,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Το γύρο του κόσμου κάνει  η είδηση της δημοσιοποίησης μιας νέας περιβαλλοντικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι πάγοι που καλύπτουν την Γροιλανδία ( Γεωγραφικά βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρκτική), λιώνουν με πολύ ταχείς ρυθμούς , εξέλιξη που θα συμβάλλει αποφασιστικά  στην άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Οι ειδικοί επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λιώσιμο των πάγων στην εν λόγω περιοχή, επιταχύνθηκε σημαντικά την περίοδο από το 2003 ως το 2012 , γεγονός που καταδεικνύει, ότι όσο αυξάνεται η υπερθέρμανση του Πλανήτη, τόσο επιταχύνεται και το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και όχι μόνο.

Σε μία άλλη περιοχή του Πλανήτη , αρκετά μακριά από την Γροιλανδία, στο Καζακστάν, ο πολύ γνωστός σε όσους ασχολούνται με την ορειβασία, παγετώνας Tuyuksu, συρρικνώνεται με ταχύτατους ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής . Και δεν είναι η μόνη περίπτωση συρρίκνωσης παγετώνα. Είναι όμως μία ακόμη εξέλιξη που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες  και για τους ανθρώπους και για τις αγροτικές καλλιέργειες, αφού η εξαφάνιση των παγετώνων στις περιοχές όπου βρίσκονται, θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι ειδικοί ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν, άμεσα , την λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα επιφέρουν την  ουσιαστική μείωση των εκπομπών ρύπων,που όπως είναι γνωστό, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες στις οποίες οφείλεται η υπερθέρμανση του Πλανήτη.

Και βέβαια το  ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια  ιδιαίτερα όταν αναπτύσσονται σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η γνωστή Συνδιάσκεψη των Παρισίων που είχε ως αποτέλεσμα την Συμφωνία  για την Κλιματική Αλλαγή. Η Σημασία και η ισχύς της απειλήθηκαν προς στιγμήν όταν ο Πρόεδρος Trump αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία.  Ευτυχώς όμως η επιτυχής έκβαση της διάσκεψης με στόχο την διερεύνηση των τρόπων για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων, που οργάνωσε πριν από καιρό η Πολωνία, όταν ασκούσε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκατέστησε το πλήγμα που δημιούργησε η αποχώρηση των ΗΠΑ.

Οι φυσικές καταστροφές που τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει  διάφορες περιοχές του κόσμου και στοίχισαν την απώλεια ανθρώπινων ζωών και προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές, υποδηλώνουν, ότι αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του Πλανήτη αποτέλεσμα της οποίας είναι οι μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών που προκαλούν τις καταστροφές αυτές, έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και καιρό. Δυστυχώς όμως οργανωμένα επιχειρηματικά κυρίως συμφέροντα με μοναδικό στόχο το οικονομικό τους όφελος εμποδίζουν , ασκώντας έντονες πιέσεις, πολλές από τις πρωτοβουλίες που Διεθνείς Οργανισμοί, Κυβερνήσεις και σοβαρές περιβαλλοντικές οργανώσεις αναλαμβάνουν  για την προστασία του περιβάλλοντος .

Δεν θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής, τα πυρά που είχε δεχθεί από ορισμένους επιχειρηματικούς κύκλους  ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ , B. Obama,για τις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος πολιτικές επιλογές και αποφάσεις του, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο διάδοχος του στην Προεδρία D. Trump, έχει αποφασίσει  να ακυρώσει το σύνολο σχεδόν των σχετικών αποφάσεων που είχε λάβει ο προκάτοχός του.

Όμως η υπερθέρμανση του Πλανήτη και οι συνέπειες της πλήττουν όλους χωρίς διακρίσεις, όσο και αν ορισμένοι δεν  θέλουν να το παραδεχτούν και παραμένουν προσηλωμένοι σε δραστηριότητες που συνέβαλλαν στην τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή σε διάφορα σημεία του Πλανήτη.  Η λήψη μέτρων με διάρκεια έχει πλέον κριθεί απαραίτητη και επείγουσα. Απαραίτητη όμως είναι και η ανάλογη πολιτική βούληση όχι μόνο για την υιοθέτηση και εφαρμογή, αλλά και για την διαρκή συμμόρφωση όλων, με τα μέτρα αυτά.