Πως είδαν τα διεθνή ΜΜΕ το χθεσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία και την αντίδραση των Ελλήνων στη Συμφωνία των ΠρεσπώνΔημοσιεύτηκε Στις

Πως είδαν τα διεθνή ΜΜΕ το χθεσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία και την αντίδραση των Ελλήνων στη Συμφωνία των Πρεσπών,AllTimeClassic

‘Ολα τα διεθνή ΜΜΕ κάλυψαν με εκτενή δημοσιεύματα τους το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και την Συμφωνία των Πρεσπών και όσα διαδραματίστηκαν έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο.

H Daily Mail http://dailymail.co.uk με ένα εκτενές δημοσίευμα μιλά για ένα «τεράστιο συλλαλητήριο» κατά της συμφωνίας που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματός της.

«Το όνομα Μακεδονία αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Έλληνες, που πιστεύουν ότι η γειτονική τους χώρα προβάλλει διεκδικήσεις για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας με το ίδιο όνομα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει κατηγορηθεί ότι έκανε υπερβολικά πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία ορόσημο, μόλις και μετά βίας επιβίωσε από μια ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πως είδαν τα διεθνή ΜΜΕ το χθεσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία και την αντίδραση των Ελλήνων στη Συμφωνία των Πρεσπών, AllTimeClassic

Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφικό υλικό από τους διαδηλωτές αλλά και τα επεισόδια και κάνει ειδική αναφορά στην παρουσία του πολιτικού κόσμου και εκπροσώπων της εκκλησίας στη διαδήλωση.

«Ανάμεσα στους ανθρώπους που εκφώνησαν ομιλίες ήταν ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ένα μέλος της μοναστικής κοινότητας του Άθω και ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, πρώην πολιτειακός γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ».

Πως είδαν τα διεθνή ΜΜΕ το χθεσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία και την αντίδραση των Ελλήνων στη Συμφωνία των Πρεσπών, AllTimeClassicΕπίσης ο Independent μιλά για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποίησαν συγκέντρωση την Κυριακή στην Αθήνα εκφράζοντας την οργή τους για τη συμφωνία της κυβέρνησής τους με την ΠΓΔΜ, που κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ορισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με πέτρες, φωτοβολίδες, μολότοφ και μπογιά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με δακρυγόνα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η «Η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα έκλεισαν συμφωνία τον Ιούνιο για να τερματίσουν μια δεκαετή διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ. Η χώρα τώρα θα αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η μετονομασία αποτελεί σφετερισμό της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις για την Ελλάδα. Μακριά από την Αθήνα, οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα μπλόκαραν προσωρινά την εθνική οδό που οδηγούσε στα μακεδονικά σύνορα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο συλλαλητήριο».

Οι New York Times έγραψαν χθες πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.  Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκέντρωση αυτή είναι «μία διαδήλωση για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα, για αυτό που όλοι γνωρίσουμε ότι είναι σωστό». Μετά από μια αναφορά στα επεισόδια, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετο με τη συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές για το ζήτημα αυτό.

Παρά τις φωνές που αντιτίθενται καθώς και τη διχαστική κοινωνική και πολιτική αντίδραση, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή, επιμένει πως πρόκειται για μια «ιστορική συμφωνία» που η έγκρισή της αποτελεί «ιστορικό καθήκον». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο ευρωβουλευτής της Γιώργος Κύρτσος, με μήνυμά του στο Twitter κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί προκλητικά και επίμονα τη βούληση του ελληνικού λαού» και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Οι New York Times εκτιμούν ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετή θητεία της τον Οκτώβριο, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αγωνιστεί να περάσει οποιαδήποτε μέτρα, καθώς πλέον η κυβέρνησή του είναι μειοψηφική εφόσον έχει αποχωρήσει ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Πάνος Καμμένος και ο  κ. Τσίπρας θα καταφύγει στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών από την αντιπολίτευση προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Ενώ η Washington Post http://washingtonpost.com αναφέρει πως  η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή, συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία.

Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών. Ο Γουές Μίτσελ , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη συμβολή στη σταθερότητα από το Ντέιτον », την ειρηνευτική συμφωνία του 1995 για την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το Αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν την Κυριακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία του ονόματος της γειτονικής ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για άλλη μία αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, ένα σημείο οικείο στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί είχαν ξεσπάσει οι βίαιες συγκρούσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 60.000 άτομα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει ορισμένους διαδηλωτές από τους χώρους του κοινοβουλίου. Αν και ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει τις ψήφους για να επικρατήσει, αυτή η στήριξη θα μπορούσε να του κοστίσει ως προς τη δημοτικότητα, καθώς οι Έλληνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων τρέφουν έντονα συναισθήματα για το θέμα αυτό.

Η σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και η δεύτερη από τον περασμένο χρόνο που γίνεται στην πρωτεύουσα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη εγκριθεί από την ΠΓΔΜ, η οποία προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση για την αλλαγή του ονόματός της, στις 10 Ιανουαρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να εστιάσει στην οικονομία πριν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να περάσει ορισμένα βασικά μέτρα που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων. Θα επιχειρήσει επίσης και ορισμένες συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ενός νέου πενταετούς ομολόγου, αναφέρει τo Bloomberg.