AllTimeClassic
Όσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής, θα κυρωθεί τελικά από μια πλειοψηφία 151-153 βουλευτών, τόσο εντείνονται και οι αντιδράσεις της Ρωσίας η οποία έχει και επίσημα δηλώσει ότι είναι αντίθετη στην εν λόγω Συμφωνία και ότι θα ασκήσει veto όταν η Συμφωνία θα υποβληθεί για επικύρωση στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Η απόλυτη στάση της Ρωσίας οφείλεται φυσικά στο γεγονός, ότι θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα ακυρώσει πρωτίστως την νέα ονομασία του κράτους των Σκοπίων που λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, επαναφέροντας έτσι το status quo ante σε ότι αφορά το όνομα , γεγονός που θα αναβιώσει τις γνωστές Ελληνικές ενστάσεις και ως εκ τούτου θα ματαιώσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αφού η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον σύμφωνη.
Η βασική αιτία για τη στάση της Ρωσίας, είναι βέβαια η αντίθεση της στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την εισδοχή νέων κρατών από την περιοχή των Βαλκανίων, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με τις ΗΠΑ στη ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Και η περίπτωση των Σκοπίων, είναι μεν η πρώτη στην οποία υπάρχει επίσημη Ρωσική «ανάμειξη» δια της δήλωσης των προθέσεων της χώρας, δεν είναι όμως η μόνη. Ρωσική «ανάμειξη» είχε παρατηρηθεί και το 2016, όταν μία άλλη Βαλκανική χώρα ,το Μαυροβούνιο, αφού είχε ήδη την έγκριση των ΗΠΑ, επρόκειτο να γίνει μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Τότε οι αρχές της χώρας είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε 14 άτομα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και δύο Ρώσοι, ο E. Shishmakov και ο V. Popov, για απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, την δολοφονία του τότε Πρωθυπουργού και την εγκαθίδρυση νέας φιλικής προς τη Ρωσία Κυβέρνησης , με απώτερο στόχο την ματαίωση της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είχε βέβαια επισήμως διαψεύσει την οποιαδήποτε ανάμειξη της, στα όσα συνέβησαν στο Μαυροβούνιο.
Δύο χρόνια αργότερα όμως, θα παρατηρηθούν κρούσματα Ρωσικής δραστηριότητας και στην Ελλάδα σε σχέση με τις διεργασίες για την σύναψη Συμφωνίας με τα Σκόπια, αφού ένα από τα αποτελέσματα της θα ήταν και η άρση των Ελληνικών ενστάσεων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ , γεγονός που όπως είναι γνωστό, είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.
Η άσκηση veto από την πλευρά της Ρωσίας όμως στην περίπτωση που επαληθευθούν οι προβλέψεις και η Βουλή των Ελλήνων κυρώσει έστω και με σχετικά οριακή πλειοψηφία την Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και αν θα είναι άσκηση του δικαιώματος που έχει η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι, πολιτικά κρινόμενη πράξη σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Και τούτο γιατί εφόσον με την άσκηση του veto θα επέλθει η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα επανέλθει το πρόβλημα της ονομασίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος ώστε τα Σκόπια βασιζόμενα και στο νέο αδιέξοδο που θα προκύψει, να επιδιώξουν την επίσημη αναγνώριση τους με το όνομα « Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το οποίο τα έχουν ήδη αναγνωρίσει 147 και πλέον κράτη –μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ δυσμενής για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι χωρίς αμφιβολία κρίσιμη και προϋποθέτει πολύ λεπτούς χειρισμούς από την επόμενη ημέρα μετά την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή.