Στην Κρήτη ιδρύεται το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας το οποίο θα ασχολείται εμπεριστατωμένα με τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την εξόρυξη πετρελαίου αναμένοντας την κατασκευή του East Med.
Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας θα αποτελεί τμήμα του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) και θα στεγάζεται στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη η οποία βρίσκεται στα Χανιά.
Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ίδρυση του Ινστιτούτου καθώς υπολογίζεται ότι η αξία των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης βρίσκεται μεταξύ των 4-7 τρισ. δολαρίων. Η πρόταση κατατέθηκε σε άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στη Βουλή και έχει την υποστήριξη του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΙΤΕ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η ίδρυση του Ινστιτούτου δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό και οι ανάγκες του σε τεχνολογικό εξοπλισμόµό θα καλυφθούν από το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Σύμφωνα με το energypress, το εγχείρημα θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες:Την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Την έρευνα που αφορά στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου και την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διαδικασία.
‘Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ κύριος Ν. Ταβερναράκης, η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά, αποτελεί πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχουν ήδη οι σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, το ΙΤΕ διαθέτει στην Πάτρα το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, οι δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικές έρευνες στη βιόσφαιρα.
Το υπό ίδρυση Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας ουσιαστικά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτές τις υποδομές των δυο ιδρυμάτων και θα αποτελεί μια κρίσιμη ερευνητική υποδομή σε ένα τομέα αιχμής.