Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Το 2018 ήταν για την Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία ένας χρόνος στη διάρκεια του οποίου εκτυλίχθηκαν σοβαρά γεγονότα και φαινόμενα η σημασία των οποίων για το μέλλον θα είναι καθοριστική. Μια τελευταία ματιά στο χρόνο που σύντομα μας εγκαταλείπει , μας υπενθυμίζει ορισμένα σημαντικά γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και ορισμένα από τα οποία μάλλον θα μας ακολουθήσουν και το νέο έτος που πολύ σύντομα θα υποδεχθούμε .
Στο εσωτερικό της χώρας αν και το 2018 ήταν μία χρονιά γεμάτη εντάσεις και στον πολιτικό και στον κοινωνικό τομέα, τα τέσσερα γεγονότα που ξεχωρίζουν ήταν: Πρώτον οι βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι και την γύρω περιοχή, που στοίχισε τη ζωή εκατό και πλέον ανθρώπων, το σοβαρό τραυματισμό άλλων και την ολοσχερή καταστροφή των περιουσιών εκατοντάδων πολιτών. Οι άδικοι θάνατοι και οι στάχτες πέρα από τη θλίψη που προκάλεσαν ανέδειξαν, δυστυχώς και την αδυναμία τομέων της κρατικής μηχανής να εφαρμόσουν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο διάσωσης και διαχείρισης της κρίσης, που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή θυμάτων και τον περιορισμό των καταστροφών. Δυστυχώς οι εικόνες από τα όσα συνέβησαν στο Μάτι και την γύρω περιοχή θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας .
Δεύτερον η έξοδος της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων που σε συνδυασμό με τους νόμους την ψήφιση των οποίων επέβαλε, είναι και η κύρια αιτία της εξαθλίωσης μιας μεγάλης μερίδας του Ελληνικού Λαού. Φυσικά η έξοδος από τα μνημόνια θα ήταν ουσιαστική αν συνοδευόταν και με μία σειρά δραστικών μέτρων για την τόνωση της Ελληνικής οικονομίας , την απαλλαγή των Ελλήνων από ορισμένα άδικα βάρη που λόγω των μνημονίων έχουν επωμισθεί και την αναθέρμανση των δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς , ώστε η χώρα να μπορεί πλέον να σταθεί στα δικά της « πόδια». Προς το παρόν παρά τις μεγάλες διακηρύξεις για το αντίθετο , λίγα έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιτυχής πορεία της χώρας όμως έξω από το καθεστώς των μνημονίων παραμένει ένα στοίχημα τα κέρδη από το οποίο, με την καλή προσπάθεια όλων, θα μπορούσαν να αρχίσουν να φαίνονται από το 2019.
Τρίτον οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχουν ήδη δρομολογηθεί, με κομβικά σημεία την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας στο μέλλον ιδιαίτερα μετά και την ευρύτατα συζητηθείσα συμφωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η αναθεώρηση του Συντάγματος που όπως είναι γνωστό αποτελεί τον υπέρτατο θεσμικό νόμο του Κράτους αποτελεί μία ευκαιρία για την βελτίωση υπαρχόντων και υιοθέτηση νέων άρθρων που να ανταποκρίνονται στο λαϊκό αίσθημα και τους μετασχηματισμούς της κοινωνίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Και τέταρτον, το τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI που δείχνει ότι δυστυχώς, παρά τις πράγματι αξιοσημείωτες προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών ο κίνδυνος της τρομοκρατίας δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά. Ας ελπίσουμε ότι το 2019 δεν θα υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα.
Στις εξωτερικές σχέσεις τις χώρας τα γεγονότα που θα μας ακολουθήσουν τη νέα χρονιά είναι:
Πρώτον, η συνεχιζόμενη και κατά καιρούς αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία που βέβαια οφείλεται στην ανάρμοστη συμπεριφορά και απαιτήσεις της Γείτονος. Ορισμένοι έχουν αναφερθεί στον κίνδυνο «θερμού» επεισοδίου κυρίως λόγω των Τουρκικών προκλήσεων στον εναέριο χώρο και την θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου χωρίς φυσικά να αποκλείεται και η θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αν και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός , ίσως μία σειρά επιτυχημένων κινήσεων στον τομέα της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής να αποτελούν αποτρεπτική δύναμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βέβαια η Ελλάδα θα πρέπει με το νέο χρόνο να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ ώστε να έχει κατοχυρώσει όλο το φάσμα των δικαιωμάτων της σε αέρα και θάλασσα.
Δεύτερον η πρόσφατη σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί σωστά . Το 2019 θα είναι χρονιά αποφασιστικής σημασίας για τον σκοπό αυτό.
Τρίτον η συνέχεια των πολύ επιτυχημένων τριμερών συνεργασιών με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία. Σημαντική επιτυχία εδώ ήταν και η υπογραφή με το Ισραήλ και την Κύπρο της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EASTMED, που αναβαθμίζει και τις τρεις χώρες στον διεθνή ενεργειακό συσχετισμό δυνάμεων.
Τέταρτον η Συμφωνία των Πρεσπών κυρίως για την ρύθμιση του ζητήματος του ονόματος με την γειτονική χώρα. Αν και η υπογραφή της έγινε με επαίνους δεκτή εκτός Ελλάδας λόγω του ότι θεωρήθηκε ότι άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η κύρωση της από την Βουλή των Ελλήνων συναντά προς το παρόν αρκετά εμπόδια όχι τόσο λόγω της αντίθεσης της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά κυρίως λόγω των τριβών που προκαλεί στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Με βάση τις απειλές που κατά καιρούς έχει εκτοξεύσει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κύριος Π. Καμμένος, δεν αποκλείεται η συζήτηση και η ψηφοφορία για τη Συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων να είναι η αρχή σημαντικών εξελίξεων στην πολιτική ζωή του τόπου.
Και πέμπτον η συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας –Αλβανίας με αποκορύφωμα την δολοφονία του ομογενούς Κατσίφη και τις δημεύσεις περιουσιών άλλων ομογενών Βορειοηπειρωτών. Υποκινούμενη ως ένα βαθμό και από την Τουρκία , η Αλβανία ανέβασε τον τελευταίο καιρό επικίνδυνα τους τόνους, αναφερόμενη σε ανυπόστατες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Έτσι η πορεία των Ελληνο-Αλβανικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον είναι θέμα που πρέπει να τύχει προσοχής.
Το έτος 2019 που έρχεται σε λίγες ημέρες θα είναι έτσι και αλλιώς έτος εξελίξεων με σειρά εκλογικών αναμετρήσεων αρχίζοντας πρώτα από τον Μάιο με τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές αλλά και τις Ευρωεκλογές και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο , εκτός απροόπτου φυσικά , με τις Εθνικές εκλογές. Η ευχή για το νέο χρόνο είναι να μην υπάρξουν έκτακτα γεγονότα και κρίσεις στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας που εμπεριέχουν τον κίνδυνο να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για ένα καλύτερο μέλλον του Ελληνικού Λαού που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια.